بیش از ۶۰۰ نفر از معلمان کشور با امضای بیانیه‌ای خواهان محاکمه عاملان حادثه آتش‌سوزی مدرسه در زاهدان شدند

۱۳۹۷/۱۰/۰۲

بیش از ۶۰۰ نفر از معلمان کشور در پی آتش‌سوزی دبستان دخترانه «اسوه حسنه» در زاهدان که منجر به فوت چهار دانش آموز و زخمی‌شدن شماری دیگر از دانش‌آموزان شد، با صدور بیانیه‌ای ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های داغدیده این دانش‌آموزان خواستار محاکمه عاملان اصلی این فاجعه شدند. در بخشی از این بیانیه آمده است “از تشکل‌های صنفی معلمان و سازمان‌های حامی حقوق کودکان می‌خواهیم با توجه به ناایمن بودن بیش از نیمی از مدارس کشور، در مقابل این فاجعه سکوت نکنند و به این وضعیت اسفناک اعتراض نمایند”.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، آتش‌سوزی مدرسه اسوه حسنه در زاهدان و مرگ ۴ کودک، انتقاد معلمان کشور را برانگیخته است. بیش از ۶۰۰ نفر از معلمان با امضای بیانیه‌ای به این مساله اعتراض کرده‌اند.

در این بیانیه آمده است: “سال‌هاست در کنار ظلمی که به معلمان با سرکوب معیشت و منزلت رفته است از حقوق دانش آموزان می‌گوییم از فقدان کیفیت در آموزش از مدارس ناایمن و غیراستاندارد که جان معلمان و دانش آموزان را تهدید می‌کنند. آن آتشی که از شین آباد تا زاهدان امروز جان عزیزان ما را می‌سوزاند محصول سال‌ها بی‌توجهی به امر آموزش توسط همین جناح‌های قدرت است که نوبتی قدرت را در دست می‌گیرند؛ نتیجه عملکرد کسانی که صد در صد مراکز پیش دبستانی را خصوصی کرده‌اند و می‌کوشند سیاست‌های ضد آموزشی و پولی‌سازی خود را بر باقیمانده عرصه آموزش عمومی تسری دهند”.

در ادامه این بیانیه می‌خوانیم: “ما به عنوان جمعی از معلمان ایران ضمن تسلیت به خانواده کودکان در آتش بیداد سوخته، خواهان محاکمه عاملان اصلی این فاجعه هستیم و از تشکل‌های صنفی معلمان و سازمان‌های حامی حقوق کودکان می‌خواهیم با توجه به ناایمن بودن بیش از نیمی از مدارس کشور، در مقابل این فاجعه سکوت نکنند و به این وضعیت اسفناک اعتراض نمایند”.

لازم به یادآوری است، روز سه‌شنبه ۲۷ آذرماه ۱۳۹۷، پیش‌دبستان و دبستان غیردولتی دخترانه اسوه حسنه دچار آتش‌سوزی شد.

پیش‌تر سید محمد هاشمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفته بود: “علت آتش‌سوزی، استفاده از چراغ نفتی برای گرم کردن یکی از کلاس‌های درس بود. با وجود آنکه استفاده از این چراغ‌ها و بخاری‌های چکه‌ای ممنوع است اما مدرسه از آن استفاده می‌کرد و بر اثر آتش‌سوزی چراغ نفتی و سرایت آتش به کلاس درس ۴ دانش‌آموز دچار سوختگی شدند”.

گفتنی است که مونا خسروپرست، صبا عربی، یکتا میرشکار و مریم نوکندی چهار دانش آموز فوت شده در این حادثه بوده‌اند.

صبح روز شنبه ۱ دی‌ماه نیز دادستان زاهدان از بازداشت ۴ نفر در رابطه با پرونده آتش سوزی مدرسه اسوه حسنه زاهدان خبر داد.

موحدی راد دادستان زاهدان گفت: “علاوه بر مدیر و معلم این مدرسه، دو کارشناس آموزش و پرورش که در ماه های اخیر از این مدرسه بازدید کرده اند نیز در بازداشت به سر می برند”.

وی مدعی شد: “این مدرسه بدون اطلاع آموزش و پرورش نسبت به جابجایی مکان اقدام کرده است”.

روز گذشته عموی یکتا میرشکار یکی از دانش آموزان جان باخته زاهدانی خطاب به وزیر آموزش و پرورش که برای شرکت در مراسم سومین روز درگذشت کودکان جان‌باخته به زاهدان سفر کرده است، گفت: “جناب آقای وزیر از شما می‌خواهم یک لحظه چشمانتان را ببندید و فرض کنید این اتفاق برای فرزند خودتان رخ داده است آیا این دل جویی‌ها برای شما که فرزندتان را از دست داده‌اید التیام می‌شود. حضور در منزل، دیدار و دلجویی شما چه کمکی به ما می‌کند”.

وی خاطرنشان کرد: “از زمانی که وزیر وارد زاهدان شده همه در کوچه و خیابان بسیج شده اند، از ماشین ها خواسته شده بود که جابه جا شوند چراکه وزیر قرار است از این محل ها عبور کنند. فرق شما یا وزرای دیگر با یک بچه ۷ ساله چیست؟ آیا فقط به این دلیل فرق بین بچه هفت ساله با وزرا و نمایندگان مجلس است که او یک بچه است و جایگاه یک کودک را دارد”.

روز جمعه ۳۰ آذرماه ۱۳۹۷، نیز کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز با انتشار بیانیه‌ای ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های داغدیده این دانش‌آموزان خواستار تحقق وعده‌های متعدد نوسازی مدارس و تخصیص بودجه کافی و عدم تبعیض در بودجه‌بندی خصوصا با رعایت محرومیت مناطق خاص شده بود.

پیش‌تر نیز انجمن حمایت از حقوق کودکان با اشاره به حادثه آتش سوزی مدرسه «اسوه حسنه» زاهدان و فوت ۴ دانش‌آموز، نامه‌ای خطاب به حسن روحانی رئیس جمهور ایران منتشر کرد. در بخشی از این نامه آمده بود “آنچه امروز کودکانمان را تهدید می‌کند، بی‌توجهی مسئولین نسبت به حقوق آنان است”.

همچنین روابط عمومی آموزش و پرورش استان اعلام کرد؛ “مدیر آموزش و پرورش ناحیه ۲ زاهدان در پی حادثه پیش دبستانی و دبستان دخترانه اسوه حسنه و به منظور ابراز همدردی با خانواده های داغدیده و مصدوم از سمت خویش استعفا کرد”.

این نخستین بار نیست که استفاده از وسایل گرمایشی در داخل مدارس ایران موجب آتش سوزی و جان باختن دانش آموزان می‌شود.
در آذرماه سال ۱۳۹۱ یک دبستان دخترانه در روستای شین‌آباد در پیرانشهر، استان آذربایجان غربی ایران آتش گرفت. بیش از ۲۹ دختر دانش آموز در این سانحه دچار سوختگی شدند و دو نفر از آنها بر اثر شدت جراحات، جان خود را از دست دادند.

محمدعلی بطحایی، وزیر آموزش و پرورش سال گذشته اعلام کرد که ۴۲درصد مدارس ایران سیستم گرمایشی ایمن ندارند.