٣۵٠‌هزار دانش‌آموز دبیرستانی از تحصیل بازمانده‌اند

dabirestan

دریافت از : بهروزخسروی  Behrooz Khosravi

 دوهفته از شروع‌ سال تحصیلی جدید می‌گذرد و با تمام‌شدن تقریبی فرصت ثبت‌نام درمدارس، علی زرافشان معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش‌وپرورش می‌گوید که در دوره اول متوسطه ١١۵‌هزار دانش‌آموز و در دوره دوم متوسطه، ٢٠٠‌ هزار دانش‌آموزی که باید در مدارس روزانه باشند، نیستند.

 امسال پوشش تحصیلی در دوره اول متوسطه به ٩٧‌درصد رسیده، اما هنوز هم باید به آن ٣‌درصدی که هنوز بیرون مدرسه‌اند، توجه کرد و آن ١٨‌درصدی را که در دوره دوم متوسطه هنوز به مدرسه نمی‌روند، باید به مدرسه برگرداند. به گفته او، «درحال حاضر، در دوره ابتدایی ١١۵‌هزار دانش‌آموز تحصیل می‌کنند که سنشان بین ١٢ تا ١۴‌سال است، یعنی آنها الان باید در دوره متوسطه باشند ولی چون به دلایل مختلف حالا دوباره به مدرسه برگشته‌اند.»

آقای مهندس تعداد ثبت‌نام دانش‌آموزان در دوره اول ابتدایی تا به حال چقدر است؟

مجموع ثبت‌نامی‌های امسال تقریبا با‌ سال گذشته برابر شده است که از این بعد هرچه ثبت‌نام صورت بگیرد، افزایش ثبت‌نام نسبت به‌ سال قبل خواهیم داشت؛ مثلا در‌سال گذشته و در دوره ابتدایی ما ٧‌میلیون و۴٠٠‌هزار دانش‌آموز داشتیم که الان هم همان تعداد ثبت‌نام کرده‌اند.

در دوره‌های اول و دوم متوسطه چطور؟

سال گذشته در دوره متوسطه، سه‌میلیون و۵٠‌هزار دانش‌آموز داشتیم اما امسال و تا به الان، هنوز اطلاعات ٨٠‌هزار دانش‌آموز وارد نشده و پیش‌بینی ما هم این است که در دوره اول متوسطه، تغییر چشمگیری را نخواهیم داشت. در دوره دوم متوسطه که پارسال دو‌میلیون و٢٠٠‌هزار دانش‌آموز بود، الان هم نزدیک به دو‌میلیون هستیم و آن هم به این دلیل است که چون دوره دوم متوسطه، آخرین دوره‌ای بود که ورود اطلاعاتش به سامانه سناد شروع شد، سرعت ورود اطلاعاتش کندتر است.

یعنی الان همه اطلاعات دوره ابتدایی به‌طور کامل وارد سامانه سناد شده است؟

دوره ابتدایی که از ابتدا شروع شد، بالافاصله و با سرعت زیادی به جمعیت دانش‌آموزی رسید، در دوره متوسطه اول هم همین‌طور ولی در دوره متوسطه دوم این روند کمی کندتر بوده است.

پس اینطور نتیجه می‌گیریم که درحال حاضرحدود ٢٠٠‌هزار نفر در دوره متوسطه دوم هنوز ثبت‌نام نکرده‌اند.

حدود ١۶٠‌هزار نفر. البته به معنای این نیست که این تعداد هنوز ثبت‌نام نکرده‌اند، آنها ثبت‌نام کرده‌اند، ولی هنوز اطلاعات‌شان وارد سامانه سناد نشده است. چون ما دو مرحله کار ثبت‌نام داریم؛ یک مرحله، ثبت‌نام درمدرسه است و مرحله دوم وارد کردن اطلاعات ثبت‌نامی‌ها توسط مدرسه و در سامانه سناد است که برای این تعداد دانش‌آموز، هنوز مرحله دوم اتفاق نیفتاده است. درجلسات مدیران کل استان‌ها هم این موضوع مطرح شده که با مدیران مدراس صحبت کنند و این موضوع سرعت پیدا کنند.

پس پیش‌بینی شما این است که در ‌سال تحصیلی جدید هم به همان تعداد ‌سال گذشته دانش‌آموز داشته باشیم؟

بله پیش‌بینی‌مان این است که حدود همان ١٢‌میلیون و۵٠٠‌هزار دانش‌آموزی که‌ سال گذشته داشتیم، امسال هم به مدرسه بروند.

ولی آقای وزیر اخیرا گفتند که امسال ١٣‌میلیون و۵٠٠‌هزار دانش‌آموز خواهیم داشت.

١٣ونیم‌میلیون دانش‌آموز، سرجمع دانش‌آموزان است. منظور من از ١٢ونیم‌میلیون دانش‌آموز، دانش‌آموزان ابتدایی و متوسطه اول و دوم است ولی رقمی که آقای وزیر اعلام کرده، مجموع دانش‌آموزان به همراه دانش‌آموزان استثنایی و پیش‌دبستانی است؛ سرجمع اینها ١٣ونیم‌میلیون نفر می‌شود.

درحال حاضر‌ درصد پوشش‌های تحصیلی در دوره‌های ابتدایی، متوسطه اول و دوم چقدر است؟

پوشش تحصیلی دونوع است؛ یک پوشش واقعی داریم و یک پوشش ظاهری. پوشش واقعی، جمعیت گروه‌های سنی‌اند که الان درمدرسه‌اند. درحال حاضر، پوشش واقعی در دوره ابتدایی ٩٨,۵‌درصد است، در دوره اول متوسطه ٩۴ و در دوره دوم متوسطه، ٨٢‌درصد است، اما پوشش ظاهری در دوره ابتدایی و دوره‌های اول و دوم متوسطه بالای ١٠٠ است؛ مثلا الان در دوره ابتدایی ١١۵‌هزار دانش‌آموز تحصیل می‌کنند که سنشان بین ١٢ تا ١۴‌سال است، یعنی آنها الان باید در دوره متوسطه باشند ولی چون به دلایل مختلف دیر شروع به تحصیل کردند، مثلا ترک‌تحصیل داشته‌اند و دوباره به مدرسه برگشته‌اند. یک پوشش دیگر هستند که مربوط به پوشش گروه سنی‌ای است که درحال حاضر مشغول تحصیلند، مثلا اگر دانش‌آموزان ١٢ تا ١۴ساله‌ای را هم که در مدرسه‌اند ولی ابتدایی‌اند، حساب کنیم، باید بگویم که پوشش تحصیلی دوره اول متوسطه، ٩٧‌درصد است.

یعنی درحال حاضر ٣‌درصد دانش‌آموزان دوره اول متوسطه در مدرسه نیستند. درست است؟

درست است.

یعنی حدودا چند نفر؟

یعنی چیزی حدود ١١۵‌هزار نفر.

براساس گفته خودتان در دوره دوم متوسطه هم ١٨‌درصد دانش‌آموزان در مدرسه نیستند. همین‌طور است؟

درحال حاضر تعداد دانش‌آموزان دوره دوم متوسطه دو‌میلیون و٢٠٠‌هزار نفر است و اگر ٢٠‌درصد آنها را هم درنظر بگیریم، حدود ٢٠٠‌هزار نفر بیرون مدرسه‌اند.

البته ‌سال گذشته تلاش‌هایی برای بازگرداندن آنها به مدرسه صورت گرفت.

بله همین‌طور است. تعدادی از این ٢٠٠‌هزار نفر، درهمین گروه سنی‌اند اما به مدرسه بزرگسالان رفته‌اند. همان‌طور که می‌دانید، دوره دوم متوسطه اجباری نیست و دانش‌آموز هم می‌تواند در مدرسه روزانه ثبت‌نام کند و هم درمدرسه بزرگسال.‌ سال قبل از ۴٠٠‌هزار دانش‌آموز بزرگسال، ٢٠٠‌هزار نفر در این گروه سنی بودند که باید درمدرسه می‌بودند.

که نبودند.

بله نبودند. اگر این تعداد هم اضافه شود، در دوره دوم متوسطه، دانش‌آموزانی که درمدرسه نیستند، نباید بیشتر از ٢٠٠‌هزار نفر باشند و باید برای برگرداندن آنها به مدرسه تلاش کرد.

آقای مهندس از‌ سال گذشته و بعد از دستور مقام‌معظم رهبری برای تحصیل دانش‌آموزان اتباع در ایران، ثبت‌نام این دانش‌آموزان که بیشترشان افغان‌اند، شروع شد و البته امسال با وضع بهتری دنبال شد. درحال حاضر مشخص است که چه تعداد از این دانش‌آموزان وارد مدارس شده‌اند؟

من آمار دقیقی از این دانش‌آموزان ندارم.

یعنی آمارشان در سامانه سناد ثبت نمی‌شود؟

خیر تا به‌حال در سامانه سناد گزارش مستقیمی درباره اتباع داده نشده است. البته برای این‌که وضع تحصیلی و پراکندگی جغرافیایی آنها درکشور مشخص شود، کد خاصی به آنها داده شده است که موقع ورود اطلاعات به سامانه سناد بچه‌های اتباع با کد خودشان وارد شوند تا بتوانیم اطلاعات آنها را دقیقا بررسی کنیم. ولی در کل آماری که درحال حاضر وارد سامانه سناد می‌شود، مربوط به مدارس روزانه است و هنوز اطلاعات دانش‌آموزان اتباع وارد نشده است. البته این را هم بگویم در‌ سال گذشته ۴٠٠‌هزار دانش‌آموز اتباع وارد مدارس ایرانی شدند؛ این با توجه به این است که پارسال مصوبه دولت دراین‌باره دیر به ما ابلاغ شد و ما تقریبا ١۵روز فرصت برای ثبت‌نام آنها داشتیم و با توجه به این‌که امسال فرصت بیشتری داشتیم، پیش‌بینی می‌کنیم که تعداد آنها بیشتر شود.

شما پیش‌بینی می‌کنید امسال تعدادشان چقدر باشد؟

من برآوردی دراین‌باره ندارم، چون ما قبل از این‌که آنها وارد مدرسه شوند، آماری نداشتیم که تعدادشان چقدر است. وزارت کشور هم آمار اتباع اقامت مجاز را دارد، درحالی ‌که این مصوبه شامل کسانی است که اقامت غیرمجاز دارند و بنابراین آماری از تعداد دانش‌آموزان آنها نه در وزارت کشور و نه در وزارت آموزش‌وپرورش وجود ندارد.خبرگزاری هرانا ـ ۱۳۹۵/۰۷/۱۷