دیانا بیگلری
مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش با تاکید بر اینکه پیش ثبت نام در مدارس غیردولتی ممنوع نیست اما نباید در قالب دریافت شهریه باشد گفت: شهریه مدارس غیردولتی طی یک تا دوهفته آینده ابلاغ میشود.
به گزارش ایسنا، حسن مسعودی در نشستی خبری در ادامه اظهار کرد: با ابلاغ شهریه طی یک تا دوهفته آینده به مدارس غیردولتی، ثبت نام در مدارس غیردولی قابل انجام خواهد بود.
وی درباره پیش ثبت نام در مدارس غیردولتی بیشتر توضیح داد و گفت: مقوله ثبت نام و پیش ثبت نام در مدراس غیردولتی همانند مدارس دولتی هست و همانطور که مدارسی چون استعدادهای درخشان، نمونه دولتی و مدارس ماندگار برای ثبت نام اقدام به برگزاری آزمون و فراهم کردن مقدمات آن میکنند، مدارس غیردولتی هم برای ثبت نام دست به تمهید مقدماتی میزنند. البته از یک سو معتقدیم پیش ثبت نام نباید به گونه ای باشد که مردم را در شرایط اضطرار قرار دهد و بارمالی به خانواده تحمیل کند از سوی دیگر هم نمیتوانیم پیش ثبت نام را به طور کامل رد و تکذیب کنیم زیرا فرصت سوزی برای مردم ممکن است اتفاق بیفتد.
مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش تاکید کرد: گزارشاتی مبنی بر اقدام برخی مدارس برای دریافت شهریه در هنگام پیش ثبت نام نداریم اما اگر مدرسهای هم مرتکب تخلف شده باشد باید پاسخگو باشد.
مسعودی با اشاره به سه وظیفه این سازمان عنوان کرد: سه وظیفه برعهده داریم نخست آنکه از حقوق مردم دفاع کنیم و در هرتصمیمی که میگیریم منافع مردم را درنظر داشته باشیم. دوم آنکه منافع موسسان و گروهی که بر روی آموزش سرمایه گذاری کردهاند را در نظر بگیریم و سوم آنکه توجه داشته باشیم هر اتفاقی که رخ میدهد در چارچوب قانون باشد.
بخش قابل توجهی از پولی که اولیاء به مدرسه میدهند جزو شهریه نیست
مسعودی در ادامه با اشاره به اینکه دستورالعمل تعیین الگوی شهری به مدارس ارسال شده و در دست بررسی است تا بتوانیم آن را طی دو هفته آینده تصویب و ابلاغ کنیم، گفت: الگوی شهریه دارای چهار مرحله است و همه اینها در کمیتههای مربوط مورد بررسی قرار میگیرد. در مرحله نخست موسس اعلام میکند که برنامه و سازوکارش برای خدمات آموزشی چیست؟ در مرحله دوم گروهی در منطقه ادعای موسس را بررسی میکنند. در مرحله سوم شهریه به شورای نظارت میرود و در نهایت به ستاد مرکزی میآید تا بتوانیم بر اساس روشهای موجود شهریه مدارس غیردولتی را محاسبه و برآوردهای لازم را انجام دهیم تا انحراف از الگو اتفاق نیفتاده باشد.
وی افزود: در این شرایط نمیتوان گفت قاطبه مدارس بیحساب و کتاب از مردم پول میگیرند. شهریه مدارس بر اساس ضوابط و الگوهای مشخص تامین میشود اما به هر حال یک ایراد وجود دارد و آن این است که هر پولی که اولیاء به مدرسه میدهند جزو شهریه حساب میکنند در حالیکه بخش قابل توجهی از این شهریه نیست. پول ایاب و ذهاب، پول لباس، فوق برنامههای اختصاصی آموزشی و ورزشی، شهریه نیستند.
مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش تاکید کرد: شهریه بر اساس هفت آیتم در الگو تعیین میشود و هر چه غیر از آن باشد در قالب شهریه نیست و خدمات فوق برنامه است این در حالی است که مردم این وجوه را تفکیک نمیکنند و به صورت کلی به عنوان مثال میگویند که برای یک سال 15 میلیون تومان به مدرسه پرداخت کردهاند در حالیکه باید مشخص شود آیا پولی که دادهاند همه شهریه بوده یا خدماتی چون ایاب و ذهاب، سرویس مدرسه و پول لباس و … هم با آن لحاظ شده است؟.
روزنههای تخلف بسته میشود
اولیاء در انتخاب فوقبرنامهها آزاد هستند
مسعودی ضمن تاکید بر اینکه غالب مدارس غیردولتی ما در چارچوب صحیح تعیین شده حرکت میکنند، گفت: البته نمیتوان منکر وجود برخی استثناها شد که تخلف میکنند. هر چند مجموعه ما تلاش میکند روزنههای تخلف را ببندد و همه چیز منطبق با الگوی شهریه و سر جای خود قرار داشته باشد. امیدواریم برای سال آینده کمترین انحرافات را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه جای نگرانی برای مردم وجود ندارد و آنها در هنگام ثبتنام قراردادی را امضاء میکنند که شهریه در آن به صورت مشخص قید شده است، افزود: در خصوص خدمات فوق برنامه هم اولیاء در انتخاب برنامههای تدارک دیده شده آزاد هستند و این فوق برنامه هم تحت نظارتهای ما تصویب میشود و در ابتدا انجمن اولیاء و مربیان آن را تایید میکنند و به منطقه میفرستند تا در آنجا هم بررسی شود ، بنابراین هر فعالیتی هم نمیتواند در درون مدارس غیردولتی انجام شود.
مهلت بازگرداندن شهریه بدلیل انصراف خانوادهها از ثبت نام
کاهش بارمالی دولت با ایجاد مدارس غیردولتی
مسعودی در پاسخ به این پرسش که اگر اولیایی پیش ثبت نام انجام داده و وجهی را بپردازند اما بعد منصرف شوند آیا امکان استرداد شهریه وجود دارد یا خیر؟ گفت: تا 31 شهریور ماه اگر چنین موردی اتفاق بیفتد مدرسه باید وجه پیش ثبت نام یا ثبتنام را برگرداند اما اگر بعد از این تاریخ درخواستی وجود داشته باشد قابل قبول نیست.
مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش در بخش دوم سخنان خود به انتقاد از تنوع مدارس در کشور پرداخت و گفت: مدارس غیردولتی به کاهش تصدیگری دولت منجر میشود و از این منظر بار مالی دولت را کاهش میدهد و دارای تاثیرات خوبی است. اگر سرانه مستقیم هر دانشآموز در مدرسه دولتی را سه میلیون تومان در نظر بگیریم میتوان گفت یک میلیون و 500 هزار دانشآموز محصل در مدارس غیردولتی این هزینه را برای دولت ایجاد نمیکنند. مدارس غیردولتی به وجود آمدند تا اتفاق جدیدی برای دانش آموزان رخ دهد و سطح آموزش و پرورش برای آنها ارتقاء پیدا کند.
مسعودی ادامه داد: معتقد هستیم مدارس در کشور باید به دو بخش دولتی و غیردولتی تقسیم شوند این در حالی است که اکنون مدارس نمونه دولتی، مدارس سمپاد، مدارس شاهد و همچنین مدارس ماندگار در بخش دولتی وجود دارند که آزمون برگزار میکنند و فرض این است که بهترین دانشآموزان به آن مدارس میروند.
علیرغم هزینه ایجاد مدارس برای موسسان مدارس غیردولتی، دانشآموزان برتر به مدارس مختلف ارجاع داده میشوند
وی افزود: از آن سو باید وضعیت موسسان مدارس غیردولتی را هم نگریست. آنها در بخش آموزش سرمایهگذاری کردند و میخواهند نتیجه کارشان خوب باشد. ما به موسس میگویم برود فضایی را اجاره کند و به عنوان مثال در منطقه سه تهران ماهانه 60 میلیون تومان اجاره بها بدهد و این موسس انتظار دارد با این شرایط دانش آموزان خوب داشته باشد و نتیجه کارش خوب باشد در حالیکه ما دانش آموزان برتر را به مدارس مختلف دولتی بردهایم.
آموزش و پرورش، آموزش دانشآموزان شاهد را به مدارس غیردولتی واگذار کند
مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش با طرح این پرسش که آیا وجود مدارس سمپاد، نمونه دولتی و … به نفع آموزش و پرورش است تصریح کرد: در حال حاضر چند درصد دانش آموزان مدارس شاهد واقعا جزو خانواده شاهد و ایثارگر هستند؟. ما معتقد هستیم آموزش و پرورش میتواند دانش آموزان خانواده شاهد را هم در اختیار مدارس غیردولتی بگذارد و البته هر شرایطی که بخواهند ما برای آنها فراهم میکنیم.
مسعودی ادامه داد: تنوع مدارس به آموزش و پرورش لطمه بسیاری میزند در حالیکه طی این سی و چند سال حتی یک پژوهش خوب در این خصوص انجام نشده است. باید اجازه دهند مدارس دولتی حالت عمومی خود را حفظ کند.
وی با بیان اینکه مردم در حال حاضر به این نتیجه رسیدهاند که تحصیلات خوب تنها راه توفیق فرزندانشان است ادامه داد: مدرسه غیردولتی داشتهایم که 20 نفر دانشآموز میخواسته اما 900 نفر پیش ثبتنام کردهاند. آیا یک راهکار این نیست که موسس بتواند یک مدرسه دیگر دایر کند و این تعداد را به آنجا ببرد؟. این در حالی است که ما انواع و اقسام محدودیتها را برای موسس ایجاد کردهایم تا نتواند این کار را انجام دهد. آموزش و پرورش راهی جز این ندارد که مدارس غیردولتی را تقویت کند، بقیه راهها مسکن هستند.
تنوع مدارس برچیده شود
مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش تاکید کرد: یک راهکار اثربخش این است که مدارس به دو بخش دولتی و غیردولتی تقسیم شوند و این تنوع مدارس برچیده شود و در نهایت انتخاب نوع مدرسه به عهده خود مردم گذاشته شود.
مسعودی در پاسخ به اینکه آیا در این شرایط موسسان از سرمایهگذاری در این بخش و همچنین ادامه همکاری استقبال میکنند؟ گفت: بالغ بر پنجاه درصد موسسان ما نمیخواهند دیگر در این عرصه باشند اما بسیاری از آنها آلوده این کار شدهاند و دیگر نمیتوانند آن را رها کنند البته شما فقط شرایط تهران را نباید در نظر بگیرید. شرایط مدارس غیردولتی در شهرستانها به مراتب متفاوت است و مشکلات بسیاری برای موسسان وجود دارد. البته قانون جدید تاسیس مدارس غیردولتی بندهای حمایتی خوبی دارد که اگر محقق شود اتفاقات خوبی رخ خواهد داد.
شرط ورود تعزیرات به مدارس
وی در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا تعزیرات حق ورود به مدارس غیردولتی برای بررسی شکایت را دارد یا خیر؟ اظهار کرد: تعزیرات حق ورود به مدارس غیردولتی را ندارد و اگر شاکی خصوصی داشته باشند با هماهنگی ما میتوانند در جریان روند رسیدگی قرار بگیرند نه اینکه خودشان وارد مدارس شوند. همچنین بر اساس قانون جدید دائمی شدن تاسیس مدارس غیردولتی، تعزیرات دیگر در این خصوص نمیتوانند حکم صادر کنند و باید موارد را به شورای نظارت مرکزی ارجاع دهند.
آخرین دیدگاهها