خطر آتش‌سوزی در کمین مدارس فرسوده

24.12.2017

Iran ländliche Schulen (yavari.ir)

پزشکی که مسئول درمان کودکان سوخته شین‌آبادی است، وجود هزاران مدرسه ناایمن را به “بمب ساعتی سوختگی” تشبیه می‌کند. بنا بر اعلام مقامات آموزش و پرورش ۳۵۰۰۰ فضای آموزشی غیراستاندارد در کشور وجود دارد.

محمدجواد فاطمی، رئیس جمعیت حمایت از بیماران سوخته و دکتر معالج بچه‌های مدرسه شین‌آباد، از خطری می‌گوید که در فصل زمستان در کمین مدارس ناایمن است: خطر آتش‌سوزی.

خبرگزاری ایسنا به نقل از این پزشک می‌نویسد: «در حال حاضر تعداد زیادی از مدارس در کشور به خصوص در مناطق محروم مانند ایلام، کرمانشاه، کردستان ایمن نیستند. طبق اعلام آموزش و پرورش ۳۵۰۰۰ کلاس درس غیراستاندارد داریم؛ این یعنی ۳۵۰۰۰ شین آباد و درودزن بالقوه در کشور وجود دارد. هرکدام از این مدارس می‌توانند با یک اتفاق کوچک تعدادی بیمار سوخته بر جای بگذارند.»

آتش‌سوزی مدرسه درودزن در شهرستان مرودشت فارس، در آذر ۱۳۸۵ روی داد. هشت دانش آموز به خاطر آتش گرفتن تنها وسیله گرمایش کلاس یعنی یک بخاری علاءالدین سوختند و با صورت‌های تغییر شکل داده به زندگی ادامه دادند.

شش سال بعد و باز در ماه آذر، بخاری نفتی کلاس درس مدرسه دخترانه شین‌آباد از توابع پیرانشهر آتش گرفت. دو نفر از دختران به خاطر شدت جراحات جان باختند. انگشت‌های سه نفر قطع شد و چهره بقیه آسیب‌ دید. ۱۲ نفر از این دختران نیازمند جراحی‌های پیشرفته ترمیمی صورت هستند.

محمدجواد فاطمی پیش‌تر گفته که قرار بوده دختران شین‌آباد مورد حمایت ویژه دولتی قرار بگیرند اما آموزش و پرورش و وزارت بهداشت هزینه‌ای برای درمان آنها نمی‌پردازند.

Iran Kinder Shinabad (Isna)تعدادی از دختران آسیب دیده در حریق مدرسه شین‌آباد

محمدتقی نظری پور، رییس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس در مهر ماه ۹۶ گفته بود که ۸۳ هزار کلاس درس سیستم گرمایشی مرکزی استاندارد ندارند و با سیستم‌های تابشی و بخاری‌های گازی تجهیز خواهند شد: «در حال حاضر ۹۸۷ کلاس درس چوبی و سنگی در کشور وجود دارد که قرار است بخشی از آنها تا پایان سال ۹۶ و بخشی هم در سال ۹۷ جمع آوری شوند. همچنین قرار است به هیچ عنوان سوخت داخل کلاس‌های درس نباشد. به همین دلیل در استانداردسازی فضاهای آموزشی از سیستم مرکزی که خارج از فضای کلاس باشد، استفاده می‌شود.»

به گفته نظری‌پور، ۱۷۰۰کلاس کانکسی محل درس خواندن دانش آموزان در برخی مناطق ایران از جمله مناطق کوچ‌نشین هستند. کلاس‌هایی که از کمترین پیشگیری‌ها و امکانات ایمنی برخوردارند.

پزشک معالج دانش‌آموزان شین‌آباد در باره آتش‌سوزی‌های احتمالی در مدارس هشدار داده اما ناایمنی مدارس ایران تنها به خطر حریق محدود نیست.

محمد قمی، نماینده تهران و پاکدشت و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات در مجلس دهم، در ماه مهر به خبرگزاری ایلنا گفته بود که برخی مدارس شرایط بحرانی دارند و ۳۰درصد مدارس تهران از حداقل مقاومت در برابر حوادثی چون زلزله برخوردارند اما آموزش و پرورش برای بازسازی و مقاوم‌سازی مدارس بودجه ندارد.

احد صادقی، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران اواسط آذر ۹۶ و  در حاشیه امضای تفاهم‌نامه فاز دوم اجرای طرح “مدرسه آماده” گفته بود که ۳۰درصد مدارس تهران ناایمن هستند. او توضیح داده بود که “مدرسه آماده” مدرسه‌ای است که بتواند در مقابل مخاطرات طبیعی مختلف و همچنین مخاطرات انسان‌ساز، آماده باشد.