اعتراف یک نماینده مجلس به برخی بلایای جامعه؛ از مسکن مهر تا تکدی‌گری و کودکان کار

 خرداد 31, 1397

جامعه قلب کشور است و سلامت جامعه حیات یک کشور را تضمین می‌کند. اگر کشوری پیشرفته‌ترین تجهیزات نظامی و خبره‌ترین سیاست‌مداران را داشته باشد، اما جامعه آن بیمار باشد، بدون شک دوام نخواهد آورد؛ و از درون متلاشی می‌شود. از این رو جامعه‌شناسان بقای جوامع را در سلامت اجتماعی آنان می‌دانند.

از این نظر لازم است که رهبران و مسئولان جوامع، نسبت به آنچه که در درون جامعه‌شان می‌گذرد دقت نظر داشته و آن را از آسیب‌های ویرانگر محافظت کنند. جامعه جوان ما نیز در سال‌های اخیر بر مشکلات متعدد آن افزوده شده است. این موضوع نیازمند راهکارهای اساسی در پیشگیری و درمان مشکلات آن است. موضوعی که در کشور ما یا به بوته فراموشی سپرده شده و یا مسئولان کشور ما فاقد عزم و توان لازم برای مقابله ریشه‌ای  با آن هستند.

حاشیه‌نشینی و مهاجرت به شهرهای بزرگ و کلان‌شهرها، تنها بخش کوچکی از آسیبب‌های اجتماعی را شامل می‌شوند که در صورت عدم توجه به آنها، در آینده‌ای نزدیک با ابربحران‌های اجتماعی رو به رو خواهیم بود.

بلایا و آسیب‌های ناشی از وضعیت مسکن مهر

فریده اولادقباد، نماینده مجلس از تهران در ارتباط با وضعیت مسکن مهر می‌گوید: «یکی از مسائلی که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد، وضعیت مسکن مهر است. عده‌ای تصمیم گرفتند که برای توسعه مسکن از مناطق دور از مرکز و زمین‌های نامناسب استفاده کنند. بر همین اساس مسکن مهر در مناطق نامناسب از لحاظ دسترسی و راه‌های ارتباطی ساخته شد که مشکلات زیادی تا به امروز برای ساکنان این شهرها داشته است.

در برخی از موارد نیز برای ساختن برخی پروژه‌ها از مناطق کوهستانی که دارای عوارض طبیعی است یا مراتعی که باید تحت حفاظت قرار گیرند، استفاده شده است که حکایت از عدم نظارت و توجه مسئولان وقت سازمان مراتع و سازمان محیط زیست دارد.

…عدم برنامه‌ریزی صحیح و سوءمدیریت در اجرای این پروژه‌ها ساکنین این شهرهای جدید را با چالش‌هایی متداول روبه‌رو کرد.
چالش‌هایی همچون نبود زیرساخت‌های اجتماعی و خدمات عمومی، کمبود امکانات بهداشتی و از طرف دیگر ساختن ساختمان‌هایی که به لحاظ استحکام و مقاومت در برابر بلایای طبیعی آسیبب پذیر هستند.

از طرفی به دلیل عدم نظارت و تحقیق در خصوص صلاحیت و میزان تخصص پیمانکاران از سوی مراجع مسئول، فرصتی برای عده‌ای فراهم آورد تا در ساخت پروژه‌های ساختمانی، از مصالح نامرغوب استفاده کنند که کیفیت این ساختمان‌ها را به شدت پایین آورده است.

مصداق این موضوع را در تخریب ساختمان‌های شهرستان سرپل ذهاب مشاهده کردیم که به دلیل عدم مقاومت ساختمان‌ها و کیفیت پایین آنها، چه تخریب گسترده‌ای در مسکن مهر این شهرستان به وقوع پیوست.»

مشکلی به نام کودکان کار و تکدی‌گری

این نماینده مجلس در رابطه با افزایش کودکان کار در سطح شهر چنین می‌گوید: «در خصوص آسیب‌های اجتماعی…از جمله بحث کودکان کار، ما امروز شاهد این مساله هستیم که تعداد زیادی از کودکان جامانده از تحصیل در کف خیابان‌ها یا در مکان‌هایی که متناسب با سن آنها نیست، مشغول به کار هستند که رسیدگی به وضعیت آنان اقدام عاجل وزارت آموزش و پرورش، وزارت کار و رفاه اجتماعی و همچنین کمیته امداد و سازمان بهزیستی را می‌طلبد.»

جامعه

وی در بحث متکدیان می‌گوید: «متکدیان که در رده‌های سنی مختلف هستند، بخشی از آسیب‌های اجتماعی ما را به خود اختصاص داده‌اند. در میان این افراد کودکان و دختران جوانی هستند که مورد سوءاستفاده‌های مختلف و استثمار قرار می‌گیرند. وظیفه دولت و دستگاه‌های ذی‌ربط رسیدگی به وضعیت این افراد است.

پیش از این برخوردهایی سطحی با متکدیان صورت گرفت؛ اما هیچ گونه اثر مثبتی در پی نداشت. برخورد با چنین معضل اجتماعی نیازمند اقدام ریشه‌ای و کارشناسی است تا تاثیرگذاری بلند مدت داشته باشد. مسئولان امر باید به این وضعیت با رویکردی دقیق رسیدگی کنند.»

او در برابر این سوال که «چرا برخی مسئولان در مقابل بحران‌های اجتماعی سیاست سکوت یا انکار را اتخاذ می‌کنند؟» با اشاره به شیوه پاک کردن صورت مساله می‌گوید: «در واقع…این آسیب‌های اجتماعی و این رفتارهای پرخطر در جامعه وجود دارند و نمی‌توان آنها را نادیده گرفت یا انکار کرد. در صورتی که سخن گفتن و اطلاع رسانی کردن در این خصوص و این موضوعات را تابو بدانیم و سکوت اختیار کنیم، موجبات افزایش این آسیب‌های اجتماعی فراهم آورده‌ایم.»

افزایش جمعیت کشور و بی‌برنامگی برای آن

اولادقباد در جایی دیگر با اشاره به عدم برنامه در برابر پدیده افزایش رشد جمعیت کشور، چنین اظهار می‌دارد: «در سال‌های اخیر ما رشد بالای ۳٪ را داشتیم. این رشد بالای جمعیت در بسیاری از کشورها به عنوان یک فرصت طلایی جمعیت در نظر گرفته شده و این نیروی جوان سرمایه‌ای برای رشد و توسعه پایدار این کشورها محسوب می‌شوند. اما در کشور ما چون آن زیرساخت‌های اساسی و برنامه‌ریزی‌های دقیق پیرامون رشد جمعیت در نظر گرفته نشده، امروز با جمعیت بزرگ فارغ‌التحصیلان بیکار در جامعه روبه‌رو هستیم.

این مسائل برمی‌گردد به برخی سیاست‌های غیر اصولی که برای به‌کارگیری این جمعیت تدبیری اتخاذ نکرده‌ایم؛ در صورتی که در کشوری همچون کره جنوبی برای رشد جمعیت و دست یافتن به چنین سرمایه‌هایی هزینه‌ها و برنامه‌ریزی‌های فراوانی می‌شود.»