یک روانشناس: کودکان خیابانی و کار در پسران بیشتر از دختران نمود دارد

۵ آبان ۱۳۹۷

یک روانشناس گفت: کودکان خیابانی و کار در پسران بیشتر از دختران نمود دارد.

‌‌دکتر داوود کردستانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا‌، اظهار کرد: کودکان کار و خیابانی دو‌گروه مجزا هستند؛ معمولاً کودکان کار به کودکانی گفته می‌شود که به صورت مداوم و پایدار به یک کاری مشغول هستند و سبب می‌شود از رفتن به مدرسه و تجربه آن دوران کودکی بی‌بهره بمانند و معمولاً این افراد دارای خانواده هستند و به علت فقر مبادرت به انجام کار می‌کنند.

وی ادامه داد: کودکان خیابانی، معمولاً کودکانی هستند که به دلیل اعتیاد والدین و بدسرپرستی یک زندگی از هم گسیخته دارند و معمولاً ارتباط‌شان با خانواده قطع بوده و ممکن است تنها در خیابان بوده و یا اینکه جزو کودکان کار هم باشند.

عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور لرستان بیان کرد: کودکان خیابانی چندین گروه را شامل می‌شوند؛ آنهایی که در خیابان زندگی می‌کنند و سرپناهی ندارند؛ کودکانی که از خانواده جدا شدند و موقتاً در ساختمان‌ها و سرپناهان هستند و یا کودکانی که تماس با خانواده را حفظ کردند ولی بعلت فقر شب‌ها و اکثر ساعات در خیابان باشند.

این دکترای روانشناسی با بیان اینکه عوامل اجتماعی و اقتصادی، مشکلات و فقر اقتصادی، ناآرامی‌های سیاسی، رشد جمعیت، بیکاری و بلایای طبیعی در ایجاد این پدیده موثر هستند، گفت: زمینه‌های اجتماعی مثل توزیع ناعادلانه منابع و حاشیه‌نشینی، عوامل مستقیم همچون خانواده‌های بزرگ، پرجمعیت و فقیر، طلاق، اعتیاد، بدرفتاری اعضای خانواده، عدم توجه و تحصیلات پایین اولیاء، طرد کودکان، ترک خانه، کمک به معیشت خانواده و… زمینه‌ساز تبدیل آنها به کودکان کار و خیابانی شده است.

کردستانی افزود: مجموعه عوامل اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و زیستی و روانی نیز در این زمینه دخیل هستند.

این مدرس دانشگاه گفت: کودکان خیابانی و کار در پسران بیشتر از دختران نمود دارد.

کردستانی بیان کرد: تحقیقات نشان می‌دهد که تعداد زیادی از این افراد تحصیلات والدینشان در حد ابتدایی است و بالای 70 درصد آنان والدین معتاد دارند و یا ازهم طلاق گرفتند.

این روانشناس با بیان اینکه خیلی از کودکان خیابان دارای خانواده بودند و به خاطر مسائل معیشتی خانواده به این مهم پرداختند، گفت: در زمینه پیشگیری اگر بخواهیم اقدامی کنیم لازم است درخصوص کار کودکان، کودکان کار و کودکان خیابانی ارگان‌های دولتی راهکارهای مناسب را انتخاب کنند، چراکه امروز نبود قوانین مشخص و مدون در این زمینه و ناهمگونی قوانین مشکلاتی را ایجاد کرده و به جای اینکه یک نهاد خاص پاسخگو باشد؛ باید چند نهاد با همکاری هم این مشکل را حل کنند و متولی مستقیم ندارد چرا که آن متولی بدون همکاری سایر سازمان‌ها راهی از پیش نمی‌برد.

عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور لرستان اظهار کرد: باید قوانین مدونی توسط مجلس وضع تا برخی از این مشکلات حل شود.

کردستانی یادآورشد: برخی از خانواده‌های این افراد بی‌بضاعت بوده و زیرخط فقر کار می‌کنند که همه این عوامل زمینه‌ساز ظهور و بروز کودکان کار و خیابانی است که حمایت سازمان‌ها و نهادهای مختلف را می‌طلبد.

وی اظهار کرد: آموزش والدین که اعتیاد دارند و توجه به آنها سبب می‌شود از تعداد آنان کاسته شود.