رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان: خانواده‌ها بیشترین آزارگرهای کودکان هستند

فرستنده خبر: لیلا سعادت

دکتر شیوا دولت‌آبادی

تعارض به حریم جنسی و جسمانی کودک حتی در حد کلامی،

در حیطه تجاوز جنسی می‌گنجد

دکتر شیوا دولت‌آبادی در گفت‌وگو با خبرنگار «اجتماعی» ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه تعرض جنسی همچون هر تجاوز دیگری ابعاد مختلفی دارد، گفت: تعارض به حریم جنسی و جسمانی کودک حتی در حد کلامی، در حیطه تجاوز جنسی می‌گنجد، چرا که وی نسبت به اندام‌های جنسی خود به صورت ناشایستی آگاه می‌شود. انسان خوشبخت کسی است که بتواند با حفظ و برقراری تعادل میان تن، روان و روابط اجتماعی خود زندگی کند؛ بنابراین چنانچه هریک از این ابعاد مورد بی‌حرمتی قرار بگیرد، آسیب به شکل‌های مختلف در افراد آسیب دیده باقی می‌ماند.

این روانشناس افزود: بدلیل اینکه کودکان جریان رشد را طی می‌کنند، هر آنچه در آنها رخ می‌دهد بخشی از بافت شخصیتی آنها می‌شود، طبیعتا آسیب دیدگی جسمانی و بویژه آسیب ناشی از ضربه ناروایی و آگاهی به مسائل جنسی صدمات بسیار فراوانی در قربانیان بویژه کودکان بر جا می‌گذارد.

دولت آبادی با اشاره به اینکه خیلی مواقع به دالیل حرمت کودکان، اصلا راجع به تعارض جنسی انجام شده نسبت به آنها صحبت نمی‌شود، اضافه کرد: اما در ادامه می بینیم که این افراد در بزرگسالی و سنین 30 یا 40 سالگی انسان‌هایی هستند که در زندگی زناشویی خود ناموفقند.

این روانشناس یادآور شد: از آنجا که قسمتی از عملکردهای روانی انسان باعث می‌شود برخی از خاطره‌ها را پس بزنیم، نخواهیم راجع به آن حرف بزنیم یا اینکه آن را بی‌اهمیت کنیم تا بتوانیم با مشکل کنار بیاییم؛ لذا هنگامی که مساله در این اشخاص باز می‌شود یا حتی به خاطر آورده می‌شود، متوجه می‌شویم که مشکل به حادثه کودکی آنها مرتبط می‌شود؛ مثلا ناتوانی در برقراری یک عاطفه پایدار همراه با باور و اعتماد همچنین عدم برخورداری از احساس امنیت در بزرگسالی از جمله مشکلات شایع کودکان قربانی خشونت جنسی به شمار می‌رود.

وی تعدد شخصیت از نوع افتراق شخصیت را یکی دیگر از عوارض سوء استفاده‌های جنسی از کودکان دانست و گفت: این افراد در سن بزرگسالی ممکن است در ابعادی خوب کار کنند و فکر، ذهن و عواطف فعالی داشته باشند اما در برخی موارد می‌بینیم که فکرشان بسته، ناروا و نابه جاست. این گونه مشکلات در این دسته افراد بسیار دیده می‌شود که ناشی از عوارض دراز مدت تعرضات جنسی در دوران طفولیت است.

ناتوانی کودک در اداره کردن هیجانات شدید، ناشی از تعارض جنسی است

دکتر دولت آبادی با بیان اینکه آسیب تجاوزات جنسی در کودکان دراز مدت است و اظهار آن توسط انسانهای مختلف، متفاوت است، افزود: این اتفاق در ابتدا هیجانات بسیار بسیار زیادی را ایجاد می‌کند که اداره کردنش از عهده یک کودک بر نمی‌آید، لذا این اضطراب‌ها هستند که پیش زمینه‌ای می‌شود که فرد نتواند با زندگی، عواطف و روابط خود با دیگران بدرستی کنار بیایند.

دختربچه‌های 5 ساله بیشتر در معرض سوء استفاده‌های جنسی قرار می‌گیرند 

وی خاطر نشان کرد: براساس آمارهای پژوهشی، دختر بچه‌ها در حدود 5 سالگی بیشتر در معرض سوء استفاده‌های جنسی قرار می‌گیرند و پسرها در سنین متنوع‌تری این شرایط را دارا هستند؛ همچنین عوارض ایجاد شده در دو گروه تقریبا مشابه است.

رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان در پایان با اشاره به اینکه خانواده‌ها بیشترین آزارگرها نسبت به کودکان هستند، یادآور شد: این اذیت‌ها صرفا از لحاظ جنسی نیست اما لازم به ذکر است بیشترین خشونت‌ها علیه کودکان به اشکال مختلف همچون ضرب و شتم زیر سقف به اصطلاح امن خانواده رخ می‌دهد که دلایل بسیاری دارد. ایسنا: 14 آبانماه