نگذاریم که سرما، تن نحیف دانش آموزان را در شعله بی توجهی ها بسوزاند

فرستنده: لیلا سعادت

اصفهان-فصل آبان، آذر، دی و بهمن، سرما و سردی و خاطرات تلخی که شاید هیچگاه از اذهان هیچ انسان دردمندی پاک نشود و آن سوختن دانش آموزان بیگناه در شعله های آتش است.

وقتی امروز کمی تنم از کاهش دما و سردی هوا لرزید لحظه ای در اعماق افکارم، به یاد دانش آموزان معصومی افتادم که در سردترین منطقه کشور، در آتش بی توجهی مسوولان سوختند و هم اکنون نیز هر لحظه از دیدن چهره معصوم تغییر یافته شان بارها و بارها می سوزند. 

آری امروز به یاد آتش سوزی مدرسه ای در روستای سفیلان از توابع استان چهارمحال و بختیاری افتادم همان حادثه ای که در آن 13 دانش آموز دختر که از سوز سرما به بخاری نفتی کلاس پناه برده بودند در میان شعله های حریق سوختند. 

این آتش سوزی هم خاطره تلخ مرگ معلم دلسوز مدرسه را در ذهن پاک آن دانش آموزان بیگناه به جای گذاشت و هم پس از حدود 9سال هنوز آن دانش آموزان که در محروم ترین نقطه شهرستان چهارمحال و بختیاری تحصیل می کردند همچنان با درصد های متفاوت سوختگی با چهره ای متفاوت مجبور به زندگی هستند. 

در آن زمان آنقدر این حادثه جان و روح مردم کشور را آزرده بود که هیچ کس فکری نمی کرد تنها دو سال بعد از آن در سال 85 به دلیل بی خیالی مسوولان حادثه ای بدتر در مدرسه شهید رحیمی ˈدرودزنˈ مرودشت از توابع استان فارس اتفاق بیفتد. 

در آن حادثه نیز دانش آموزان کلاس دوم دبستان در کلاسی با یک بخاری علاالدین به جدال با سرما زمستان رفتند و هشت دانش آموز دچار سوختگی های شدید از ناحیه سر و دست شدند. 

بسیار جای شرمندگی داشت که بروز این حوادث شاید از دید برخی مسوولان تنها زنگ خطری برای همان منطقه مورد حادثه محسوب می شد و دوباره خود را در گذر فصول بی خیال می کردند. 

در آن فاصله سالها تا بروز حادثه غم انگیز مدرسه ˈشین آبادˈ پیرانشهر آتش سوزی های متفرقه ای که موجب سوختگی یا مرگ یک یا دو دانش آموز می شد در برخی مناطق کشور بروز یافت. 

ولی زمانی که در 15 آذر 91 در ساعات آغازین شروع درس در مدرسه ابتدایی دخترانه شین آباد باز هم غولی بی محابایی به نام بخاری نفتی، شعله های آتش را بر تن نحیف دانش آموزان دختر این مدرسه کشاند 28 دانش آموز سوختند و یک دانش آموز به نام ˈسیران یگانهˈ فوت کرد. 

نکته ای که بین تمام آتش سوزی های مدارس یکسان و قابل تامل بود نواقص بخاری نفتی و استاندارد نبودن این وسیله گرمایشی برای فضای آموزشی مدارس بود. 

بیان این حوادث شاید در قالب نوشتاری سریع عبور کند و ثبت شود ولی آیا مسوولان مربوطه می تواند آثار جراحت ناشی از بی مسوولیتی خود را از چهره دانش آموزان بی گناه مدارس یاد شده بزدایند. 

دانش آموزانی که با هزار امید و آرزو بر مرکب تحصیل سوار شدند ولی از بد روزگار بد به زمین افتادند. 

در این میان نگرانی ها از آن بابت است که تجربه ها اصلا مانع از بروز اتفاقات دیگر نشده است و هر آن انتظار می رود که صدای سوختن و ناله دانش آموزی از سویی به گوش برسد و سوز آن هیچ وقت از بین نرود. 

این نگرانی با آغاز فصل سرما افکار خانواده هایی که در شهر و روستا و در اقصی نقاط کشور از جمله استان اصفهان فرزندان خود را به آغوش تعلیم و تربیت می فرستند درگیر می کند. 

استانی که در زمستان به علت کویری بودن منطقه سرمای به اصطلاح استخوان سوزی دارد که این سردی هوا در شهرهای سردسیر این منطقه همانند سمیرم، فریدونشهر و خوانسار بسیار بیشتر و محسوس تر است. 

در بررسی صورت گرفته مدارس شهرستان خوانسار به علت انجام 100درصد گازرسانی، مشکلی در رابطه با استفاده از بخاری نفتی ندارند ولی در مناطق صعب العبور سمیرم و فریدونشهر که امکان گازرسانی نبوده است کماکان برخی مدارس با بخاری نفتی گرم می شود. 

در این میان کارشناس مسوول اجرایی تاسیسات اداره کل نوسازی مدارس استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به فعالیت های این اداره کل برای بالابردن ایمنی مدارس و همچنین بهینه سازی مصرف انرژی اشاره کرد. 

ˈمسعود ضیاءˈ افزود: این اداره کل با همکاری ادارات آموزش و پرورش استان نسبت به ایمن سازی و رفع نقایص مدارسی که از بخاری نفتی یا گازی استفاده می کنند اقدام کرده است. 

وی این موارد را شامل تعویض یا رفع عیب بخاری های معیوب و غیراستاندارد و همچنین نصب کلاهک H و شارژ کپسولهای آتش نشانی است. 

وی جایگزین کردن بخاری های گازی و نفتی در تمام مدارس روستایی و شهری که دارای دو کلاس یا کمتر می باشد با بخاری های تابشی برقی استاندارد را از موارد ایمن سازی در حال اجرا عنوان کرد. 

ضیاء یادآور شد: این در حالیست که تمام مدارس تحویلی دو طبقه و بالاتر از سوی اداره کل نوسازی مدارس به آموزش و پرورش مجهز به سیستم اعلام حریق است. 

وی همچنین افزود: در صورت تخصیص 100درصد اعتبار سالجاری حدود هفت درصد مدارس سه کلاسه به بالای استان در راستای استاندارد سازی سیستم گرمایشی با سیستم حرارت مرکزی موتورخانه یا پکیج با رادیاتور، جایگزین بخاری های گازی و نفتی می شود که اولویت با مدارس شبانه روزی و روستایی است. 

وی همچنین با اشاره به اقدامات صورت گرفته در چند سال اخیر برای بهینه سازی مصرف انرژی در مدارس گفت: به این منظور از سیستم کنترل هوشمند در موتورخانه مدارس جدید و قدیم و همچنین از پنجره های ˈیوپی وی سیˈ همراه با شیشه های دوجداره در ساختمان مدارس استفاده شده است. 

کارشناس مسوول اجرایی تاسیسات نوسازی مدارس استان اصفهان افزود: بر روی دودکش دیگ های موتورخانه نیز برای جلوگیری از هدرروی حرارت از دودکشها و بازگرداندن حرارت به سیستم به صورت آزمایشی، بازیاب انرژی نصب شده است. 

وی نصب اینورتر بر روی دستگاههای سرمایشی و گرمایشی موتوری برای کاهش مصرف برق را از دیگر اقدامات این اداره کل برای بهینه سازی مصرف انرژی در مدارس عنوان کرد.  خبرگزاری جمهوری اسلامی 18 آبانماه