آینده‌‌ی ناروشن مدارس غیردولتی در ایران

دریافت از: حسین کفایت حقیقی

تاخیر مداوم در اصلاح قانون مدارس غیردولتی، بسیاری از این مدارس را با دشواری‌های فراوان روبرو کرده و در آستانه‌ی ورشکستگی قرار داده است. معاون وزیر می‌گوید تعویض مداوم وزیران آموزش و پرورش مهم‌ترین دلیل این تاخیر است….

فعالیت بیش از ۱۱ هزار و ۷۰۰ مدرسه‌ی غیردولتی در ایران در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته و آینده‌ این مدارس ناروشن است.

از سال‌ها پیش اختلاف میان مجلس شورای اسلامی و دولت محمود احمدی‌نژاد بر سر اصلاحیه قانون مدارس غیردولتی بالا گرفت. حال گرچه مهلت قانون آزمایشی مصوب سال ۱۳۸۷ به پایان رسیده است، اما هنوز مشخص نیست که مجلس یا دولت چه برنامه‌ای برای تغییر قانون مدارس غیردولتی دارند.

در سال ۱۳۸۷ مجلس شورای اسلامی قانونی را با عنوان “قانون تاسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی” به تصویب رساند که قرار شد به شکل آزمایشی برای ۵ سال به اجرا درآید. مهلت اجرایی این قانون در تابستان جاری به پایان رسید.

قرار بود لایحه‌ی اصلاحیه این قانون حداکثر در مردادماه تحویل مجلس شورای اسلامی شود. وزارت آموزش و پرورش دولت دهم این اصلاحیه را تهیه و ارائه نکرد و با آغاز کار دولت یازدهم و مشخص نبودن وزیر این وزارت‌خانه در سه ماه اول کار دولت روحانی، اصلاحیه هنوز تهیه نشده است.

بحران‌های گریبانگیر مدارس غیردولتی

روزنامه‌ی “شرق” به نقل از تحقیق مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی وضعیت مدارس غیردولتی در کشور را درگیر بحران‌های متعدد توصیف کرد.

این گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید نبود الگوی تعیین شهریه‌ی مشخص، نبود نقشه‌ی توسعه، عدم تخصیص تسهیلات بانکی برای خرید زمین و نبود کمک هزینه‌ی مالی برای تعمیرات این مدارس، بخشی از مشکلاتی است که سردرگمی قانونی درباره‌ی مدارس غیردولتی به بار آورده است.

این گزارش همچنین می‌گوید مشکلات قانونی و نبود حمایت‌ها، جذب دانش‌آموزان در مدارس غیردولتی را نیز با دشواری روبرو کرده است. تعداد دانش‌موزانی که در مدارس غیردولتی ثبت‌نام کردند در پنج سال گذشته کمتر از ۲ درصد افزایش داده است.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌گوید “تصمیمات آنی” در آموزش و پروش در دوران دولت‌های نهم و دهم هزینه‌های سنگینی را برای مدارس غیردولتی به بار آورده که جذب بیشتر دانش‌آموز را دشوارتر کرده است.

این گزارش سازمان مراکز آموزشی غیردولتی و آموزش و پرورش را متهم می‌کند که با “برخورد منفعلانه” مدارس را به حال خود رها کرده است و باعث به وجود آمدن خسارات مادی و معنوی بسیار شده است.

بنا به این گزارش بسیاری از مدارس غیردولتی کشور در آستانه‌ی تعطیلی قرار گرفته‌اند.

وعده‌ی معاون وزیر

فرشته حشمتیان، معاون وزیر آموزش و پرورش در گفت‌وگو با “شرق” مهم‌ترین دلیلی که اصلاحیه هنوز به مجلس ارائه نشده را تغییر مکرر وزیران اموزش و پرورش در ۵ سال اخیر عنوان کرده است.

حشمتیان گفت که لایحه اصلاحیه فعلا در کمیسیون آموزش و تحقیقات بررسی می‌شود و وعده داد که به زودی ماجرای سیاست‌ها و سرنوشت مدارس غیردولتی کشور اعلام می‌شود.

از سوی دیگر مدیران مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش و سازمان مراکز آموزشی غیردولتی را متهم می‌کنند که به وعده‌های خود درباره‌ی این نهادهای آموزشی عمل نکردند.

مسئولان مدارس غیردولتی می‌گویند دولت دهم از سوی دیگر با اختصاص منابع مالی کلان به مدارس نمونه مردمی، خدماتی مشابه مدارس غیردولتی را با هزینه‌ی بسیار کمتر ارائه کرده و مانع از جذب دانش‌آموزان به نهادهای غیردولتی شده‌اند. دویچه وله18 آبانماه