مشکلات مدارس پیش از دبستان/از تنوع مدارس تا انتظارات نا به جای والدین

۱۳۹۸/۹/۱۱

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، مهمترین بحث در حوزه مدارس پیش از دبستان، فقدان متولی واحد و یکپارچه نبودن مدیریت است و هم اکنون ارگان ها و سازمان های مختلفی به کودکان پیش از دبستان خدمات ارائه می دهند.خبرگزاری شبستان سعی دارد با بهره گیری از کارشناسان مجرب حوزه تعلیم و تربیت بویژه مطالعات برنامه درسی و مدیریت آموزشی به آسیب شناسی وضع فعلی مدارس پیش از دبستان و ارائه راهکار برای بهبود وضعیت موجود بپردازد.

خبرنگار این رسانه برای بررسی مشکلات مدارس پیش دبستانی گفتگوی مفصلی را با دکتر « محمد جمالدینی »، مدیر انجمن مطالعات برنامه درسی ایران شعبه هرمزگان که دارای مدرک دکترای مدیریت آموزشی است، انجام داده که ماحصل آن را دنبال خواهیم کرد.

شبستانمهمترین مشکل مدارس پیش دبستانی را در چه می دانید؟

 جمالدینی: با توجه به اینکه ارگان ها و سازمان های مختلف به تشکیل مراکز پیش دبستانی اقدام می کنند این مسئله موجب بوجود آمدن مشکلات عدیده ای در این خصوص می شود که یکی از مهمترین مشکلات این مدارس فقدان نظام واحدی است، لذا نداشتن یک متولی واحد ( آموزش و پرورش ) باعث بروز مشکلاتی خواهد شد.

شبستانآیا محتوای آموزشی این مدارس متناسب با توانایی دانش آموزان است؟

جمالدینی: متاسفانه یکی دیگر از مشکلات این مدارس متناسب نبودن محتوای آموزشی آنها با توانایی دانش آموزان است که این موضوع موجب جذاب نبودن آموزش برای دانش آموزان می شود.

محتوای پیش دبستانی باید متناسب با زیست بوم منطقه تدوین شود و نوآموزان با فرهنگ و آموزش های بومی و محلی محل سکونت خودآگاهی لازم را داشته باشند و همچنین باید متناسب با سن و توانایی آن ها باشد و در فضایی شاد و با ایده های خلاق آموزش داده شود و همراه با بازی باشد تا فضای آموزشی خسته کننده و ملال آور نباشد.

راهکار این مشکل این است که به جای اینکه محتوای از پیش تعیین شده در آموزش و پرورش در اختیار مربیان گذاشته می شود، فعالیت های متنوع برای یادگیری دانش آموزان زرح ریزی شود.

شبستاناستفاده از کتاب در مدارس پیش از دبستان چه مزایا و معایبی دارد؟

جمالدینی: در این دوره آموزشی باید اصل بازی که همان زندگی کودک است در اولویت باشد و فعالیت آموزشی باید همراه با بازی باشد و برای کودک قابل لمس و مشاهده باشد تا علاقمندی او به یادگیری افزایش یابد و آموزش پشت میز، محتوای خسته کننده کتاب ها زیاد باعث می شود او تمایل خود را به یادگیری در دوره های بالاتر از دست بدهد.

شبستان: والدین چه نقشی در بهبود شرایط موجود می توانند داشته باشند؟

دکتر جمالدینی: والدین انتظارات نا به جا دارند و تصور می کنند با ورود کودکشان به این دوره وظایف آموزشی و تربیت خودشان کاملا به اتمام رسیده است و از هر نوع کمکی در این باره مبرا هستند، آموزش در این دوره مستلزم همکاری والدین با مربی و پیگیری آنهاست تا از این طریق تعامل بیشتری بین اولیا و مربیان ایجاد شود تا کودک بهره بیشتری ببرد.

شبستان: آموزش خواندن و نوشتن در مدارس پیش از دبستان و مهدکودک ها آسیب است یا فرصت؟

جمالدینی: لازم نیست بچه ها پیش از دبستان خواندن و نوشتن را یاد بگیرند چون معمولا این خواندن و نوشتن بیشتر از آنکه اعتماد به نفس بچه ها را بالا ببرد باعث اعتماد کاذب در آن ها، حتی والدین می شود و این کار انگیزه کافی را برای یادگیری از بین می برد و در دوران مدرسه چون از بیشتر بچه ها جلوتر هستند از کلاس دلزده می شوند و مطالب برای آنها تکراری شده و خود را با حرف زدن و شوخی با دوستانشان سرگرم می کنند که به عنوان دانش آموزان ناآرام و نا منضبط شناخته می شوند و ممکن است شیوه آموزشی در دوره های دبستان متفاوت باشد و کودک را دچار سردرگمی که باعث بی توجهی، بی نظمی و دوگانگی در تشخیص حرف می شود.

شبستاننظرتان راجع به برگزاری آزمون های مختلف در این مدارس بیان فرمایید:

جمالدینی: برگزاری آزمون های متعدد در این دوره، شادی و نشاط اجتماعی را در کودکان تبدیل به اعتراض و هیجان می کند.

شبستانآیا عدم تناسب حقوق و مزایای مربیان مدارس پیش از دبستان می تواند در کیفیت آموزشی تاثیرگذار باشد؟

جمالدینی: وضعیت معیشتی و حقوق آنها نسبت به سایر کارمندان در سطح پایین است و با وجود ساعات کاری بیشتر دارای وجه متناسب اجتماعی نیستند و خود این مسائل باعث می شود ذهن آنها درگیر شده و باعث پایین آمد کیفیت آموزشی می شود.

شبستانقرار داشتن بسیاری از این مدارس در فضاهای غیراستاندارد چه آسیب های درپی دارد؟

جمالدینی: بدون داشتن فضای آموزشی مناسب نمی توان انتظار نتیجه آموزشی مطلوب داشت، وجود فضای سبز مناسب کلاس با نور کافی فضاهای آزمایشگاهی ورزشی و بازی باید در نظر گرفته شود .

در حال حاضر وضعیت آموزشی در دوره پیش دبستانی مراکز غیردولتی در منازل اجاره ای دایر می شود  و این منازل برای سکونت طراحی شده اند و نه تأسیس یک مرکز آموزشی.

شبستانبه عنوان سئوال آخر، در رابطه با افزایش اشتیاق والدین در زمینه آموزش دو زبانه در مدارس پیش از دبستان نیز توضیح دهید.

جمالدینی: ممنوعیت آموزش زبان انگلیسی در مراکز پیش دبستانی به یک سال و دو سال گذشته برنمی گردد بلکه سال هاست که در این مدارس چنین آموزشی وجود ندارد هرچند که در سال های گذشته با افزایش اشتیاق والدین به چنین آموزشی برای فرزندانمان بعضی و شاید اغلب آنها این موضوع را در برنامه ی درسی خود قرار داده اند و از این طریق نوآموزان را به مراکز خود می کشانند و این خود جنبه اقتصادی و این مدارس تبدیل شده است به بنگاه های اقتصادی.