۲۱ آذر ۱۳۹۸
قزوین- جمعی از خبرنگاران حوزه اجتماعی استان قزوین به بررسی دغدغهها و مسائل مربوط به وضعیت کودکان کار در استان قزوین پرداختند.به گزارش خبرنگار مهر، در سومین جلسه کارگروه رسانه ادارهکل اجتماعی و فرهنگی استانداری قزوین که در دفتر این ادارهکل برگزار شد، خبرنگاران به بررسی وضع موجود و راهکارهای پیشنهادی خود برای ساماندهی پدیده کودکان کار در استان پرداختند.
دبیر کارگروه رسانه ادارهکل اجتماعی در این نشست گفت: این جلسات با فراخوانی که در چند مرحله اعلام شد و به دنبال ثبتنام خبرنگاران فعال و دغدغهمند در حوزه اجتماعی فعالیت خود را آغاز کرد و در قالب آن، موضوعات اجتماعی استان با نظر اعضا به صورت سلسلهجلسات مورد بررسی و موشکافی قرار میگیرد.
میترا بهرامی با بیان اینکه در این کارگروه از خرد جمعی خبرنگاران برای جلب ایدههای آنان در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی بهره گرفته میشود، افزود: دیگر خبرنگاران دغدغهمند، فعال و صاحب اندیشه نیز میتوانند با اعلام قبلی به دبیر کارگروه برای عضویت در آن اقدام کنند.
وی ادامه داد: این دومین جلسه از سلسلهجلسات بررسی موضوع کودکان کار در استان است و همچنان که مقرر شده بود، نمایندگان تعدادی از نهادهای متولی شامل دبیر کنوانسیون حقوق کودک در استان، معاون اجتماعی ادارهکل بهزیستی قزوین و رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر قزوین برای شفافتر شدن موضوعات و چکشکاری آن با همراهی خبرنگاران عضو کارگروه دعوت شدهاند.
علیاصغر رضایی، خبرنگار نشریه حدیث در این جلسه درباره موضوع کودکان کار گفت: جامعه یک مجموعه است و ضعف یک بخش بر بخشهای دیگر تاثیر میگذارد؛ بنابر این باید ابتدا نقاط ضعف و عوامل پیدایش پدیده کودکان کار در جامعه استخراج شود.
وی یکی از این علل را شرایط شغلی سرپرست خانوار دانست و افزود: بی توجهی به سلامت جامعه در حوزه کار از دلایل پیدایش این پدیده است و نکته دیگر، مشکلات معلولین است که در برخی موارد به دلیل دشواری تامین معیشت در این خانوادهها، کودک خانواده ناچار به کار کردن است.
رضایی با بیان اینکه کمکهای نقدی مشروط و غیرمشروط برای قشر ضعیف میتواند مانع بروز این قبیل پدیدهها شود، ادامه داد: در صورت تقویت این کمکها و کاهش مشکلات اقتصادی امکان گرویدن کودکان به عرصه کار کمتر میشود.
مرضیه اردکانی، خبرنگار مهر و نشریه مینودر نیز گفت: یکی از راهکارها توسعه فعالیت سمنهای دارای ایدههای نو و توانمند در حوزه آموزش است که در صورت حمایت شدن از جانب دستگاههای دولتی میتوانند کودکان کار و خیابانی بیشتری را تحت پوشش خدمات خود قرار دهند.
وی افزود: یکی از سمنها اعلام کرده که در صورت بهرهمندی از یک شیفت مدرسه دولتی میتواند خدمات آموزشی مناسبی به کودکان کار و خیابانی غیرایرانی در قزوین ارائه کند.
اردکانی ادامه داد: تشکل ها از حمایت لازم برخوردار نیستنو و گرچه مسئولان بر ارزش فعالیت سمنها تاکید دارند اما در زمان نیاز آنها، حمایتها چنانکه باید، نیست.
وی تصریح کرد: زمانی که مشکلات اقتصادی در کشور وجود دارد کودکان کار هم وجود دارد، پس باید در سطح کلان برای حل مشکلات اقتصادی تلاش شود.
امیرعلی رضایی، سردبیر نشریه نسیم نیز بیان کرد: کودکان کار تبدیل به یک ابزار درآمد برای برخی خانواده ها شده و تنها راه نجات، بهرهگیری از تشکلهای مردمنهاد است.
وی اضافه کرد: هرچه کودکان کار مورد ترحم قرار بگیرند طعم شیرین آن زیر زبان کودک و خانواده می رود و در بزرگسالی نیز رفتارهای مشابه انجام می دهد.
رضایی تصریح کرد: همایشهایی با کمک شهرداری، ادارات کل اجتماعی و بانوان و آموزش از لایههای پایین جامعه مانند موضوعات انشا در مدارس با موضوع کودکان کار و همچنین آشنا کردن کودکان با مخاطرات کارهای خود از جمله زبالهگردی میتواند در کاهش این پدیده موثر باشد.
آرزو یارکه سلخوری، خبرنگار ایسنا هم در این جلسه اظهار کرد: انجام پژوهش دقیق درباره علل بروز کودکان کار لازمه برنامهریزی است؛ اما به نظر میرسد حتی در صورت انجام پژوهش نیز به آن بهای لازم داده نمیشود.
وی با تاکید بر اهمیت مهارتآموزی به اعضای خانواده این کودکان مانند مادران، افزود: همچنین دستگاهها مانند شهرداریها باید از بهکارگیری کودکان کار ممانعت کنند.
سلخوری تصریح کرد: در قزوین بانوان بیشتری به دلیل دلسوزی از کودکان کار خرید می کنند که این نادرست است و تبعات اجتماعی بیشتری دارد؛ پس باید روی فرهنگ کار کرد.
رقیه بابایی، سردبیر پیک توانا به عنوان دیگر خبرنگار حاضر در نشست اظهار کرد: خدمات تخصصی برای کودکان کار وجود ندارد و همه آنها پس از جمعآوری دوباره به بستر قبلی برمیگردند.
وی با اشاره به اهمیت انجام کار پژوهشی گفت: پژوهشی که نتواند راهکار استخراج کند موفق نیست و در مورد پژوهشهای صورت گرفته در زمینه کودکان کار نیز به نظر میرسد این موضوع صادق است.
سردبیر پیک توانا ادامه داد: چه بسا نیاز باشد سازمانی مختص کودکان کار ایجاد شود، زیرا گاهی بحرانهایی وجود دارد که گرچه تکدانه است اما بحران عمیقی دارد.
بابایی خاطرنشان کرد: طرح موضوع از سوی مسئولان استانی با مسئولان استانهای مجاور برای جلب همافزایی و یافتن راهکار کشوری میتواند پیشنهاد خوبی باشد.
مریم محمدی، سردبیر پایگاه خبری شاخص هم بیان کرد: کودکان کار به نوعی یک نقیصه فرهنگی است و در حوزه فرهنگی نیز همواره به دلیل سخت بودن امور فرهنگی و نداشتن درآمد، استقبال زیادی از فعالیت در این حوزهها نمیشود.
وی افزود: باید عملکرد جزیرهای دستگاهها سازماندهی شود و پراکنده نباشد تا بتوانیم اثر ملموسی ببینیم یا دستکم رشد فزاینده نداشته یا اینکه شاهد کودکان کار معتاد و امثال آن نباشیم.
محمدی ادامه داد: نباید خدمات در حوزه کودکان کار مقطعی باشد و لازم هست ضمن استنرار آن، عاقبت کودکان کار پیگیری شود.
وی با تاکید بر ثبت و ضبط بانک اطلاعاتی کودکان کار، هزینهکرد و دیگر اطلاعات مربوط به آنان تصریح کرد: برخی خانوادهها ابتدا از روی نیاز و سپس از روی طمع تن به وادار کردن فرزندان خود به حوزه کار میکنند.
حسن رجبی، سرپرست روزنامه کیهان در قزوین نیز اظهار کرد: برگزاری جلسات بزرگتر با رسانهها و اعلام آمار و وضعیت با سخنرانیهای علمیتر و کارشناسانهتر میتواند سبب اطلاعرسانی بیشتر و ایجاد جرقه برای موجسازی درباره موضوع شود.
وی افزود: ممکن است در شهرهای دیگر کارهای موفقی در زمینه ساماندهی کودکان کار انجام شده باشد که میتوان از تجربه آنها بهرهمند شد.
رجبی با اشاره به اهمیت توجه به پایاننامههای دانشگاهی و علمی متناسب با شرایط شهر قزوین برای ساماندهی کودکان کار اضافه کرد: جلسات آتی کارگروه را میتوان با حضور برخی سمنهای موفق و اثرگذار در حوزه کودکان کار برگزار کرد.
پرویز بنیاردلان، دبیر نشریه تابان نیز طی سخنانی گفت: حال که جلسات برگزار و راهکارهای مختلف با حضور نمایندگان و کارشناسان نهادهای متولی بررسی شده به نظر میرسد زمان اقدام و اجراست.
وی افزود: باید چشماندازی تعیین و برای رسیدن به آن برنامهریزی و اقدام شود تا کارگروه خروجی داشته باشد؛ حتی اگر خروجی آن کوچک، مقطعی و موردی باشد.
در ادامه مقرر شد جلسه آتی کارگروه نیز با موضوع ادامه سلسلهجلسات بررسی پدیده کودکان کار و با حضور تعدادی از نمایندگان سمنهای موفق و فعال این حوزه برگزار شود.
کد خبر 4795854
آخرین دیدگاهها