حضانت؛ سوژه پرتنش والدینی که زیر یک سقف نیستند
۳۰ بهمن ۱۳۹۸
اگرچه طلاق تبعات زیادی برای فرزندان دارد، اما در مواردی، ناآگاهی والدین از قواعد قانونی و عدم درخواست مشورت حقوقی درباره حضانت فرزند میتواند زمینهساز دعواهای جدیدی شود که سلامت روان فرزند و زندگی او را به مخاطره میاندازد.
به گزارش ایسنا، بنابر اعلام سیدوک، این چالشی برای چنین والدین و فرزندانشان است و البته مشاوره حقوقی، میتواند در این باره راهگشا و نجاتبخش باشد.
نقش مشاوره حقوقی در حضانت فرزند
هر یک از ما گاها شاهد بودهایم که بهرغم همه تلاشها در زندگی مشترک برخی اوقات پیوندهای زناشویی افرادی که درخواست مشورت حقوقی ندادهاند یا مشاوره حقوقی نگرفتهاند، دچار گسست شده و درنتیجه زوجها حتی با وجود داشتن فرزند از یکدیگر جدا شدهاند.
در چنین شرایطی حضانت فرزندان بعد از طلاق به موضوعی مهم و جدی برای کشمکش جدید میان پدر و مادر تبدیل شده که میتواند سلامت روان فرزند یا فرزندان را تحتالشعاع قرار دهد و معضلات جدیدی را برای چنین زنان و مردانی ایجاد کند.
دغدغههایی که شاید اگر زوجها پیش از اتخاذ هر تصمیمی در فراز و نشیب اختلافات خانوادگی برای رفع آن کمی دانش خود را در این خصوص بیشتر میکردند، یا از مشاور حقوقی حرفهای کمک میگرفتند تا ببیند قانون در این زمینه چه میگوید، حداقل ثمرهاش این بود که فرزندانشان کمتر دچار آسیب میشدند.
مشاور حقوقی در خصوص حضانت چه میگوید؟
مشاور حقوقی درباره حضانت فرزند یا فرزندان مشترک چه میگوید؟ طبق قانون در صورت جدایی، حضانت فرزند دختر یا پسر تا سن هفتسالگی با مادر است و بعد از اتمام هفتسالگی حضانت به پدر واگذار میشود.
البته این قاعده مطلق و بدون تغییر نخواهد بود، زیرا که شرط اصلی در آن مصلحت فرزندان است.
درخواست مشورت حقوقی در خصوص حضانت
در این مقوله اما یک داستان تکراری نیز وجود دارد.
همیشه در کشمکش میان زوجهای دارای فرزند که به هر دلیلی تصمیم به جدایی دارند عباراتی درباره حضانت ردوبدل میشود اما واقعیت این است که بدون درخواست مشورت حقوقی، والدین ممکن است اصلا درمورد مسائل حقوقی حضانت فرزند چیزی ندانند؛ مثلا ممکن است آنها آشنایی درستی در زمینه حضانت فرزند یا فرزندان خود نداشته باشند، حتی شاید نمیدانند بهواقع معنای حقوقی واژه حضانت چیست؟ و شرایط آن بعد از جدایی والدین به چه صورت است؟ مشاور حقوقی بهراحتی میتواند پاسخگوی شما باشد.
در پاسخ به سئوال اول باید بدانید مراقبت جسمی و روانی و توجه به تعلیم و تربیت فرزند، وظیفه و مسئولیتی است که فردی که حضانت کودک را برعهده میگیرد باید به آن توجه ویژه داشته باشد.
از سوی دیگر بر اساس آنچه در قانون آمده است، حضانت هم حق و هم تکلیف والدین محسوب میشود و هر یک از آنها که حضانت کودک را برعهده میگیرد، حق ندارد از بار این مسئولیت شانه خالی کند یا دیگری را از حقوق خود نسبت به فرزند مشترک محروم سازد.
از سوی دیگر نیز والدین که حضانت را برعهده دارد حق ندارند مانع از دیدار فرزند با والد دیگر شود.
رهایی از کشمکشهای خستهکننده حضانت
یکی از موضوعات حقوقی که مطرح است (و بسیاری از ما به دلیل نگرفتن مشاوره حقوقی یا از آنها بیاطلاع هستیم یا اشرف چندانی بر آن نداریم)، این است که برخی از والدین به دلیل ناآشنایی با آنچه قانونگذار مقرر کرده و بدون درخواست مشورت حقوقی از یک مشاور حقوقی، درگیر کشمکشهای خستهکننده برای برعهده گرفتن مسئولیت نگهداری از فرزندشان میشوند.
بحثهای بیسرانجام آنهم در سنی که دیگر نیاز به چنین مجادلههایی میان والدین نیست و به عبارتی آنها دیگر نقش زیادی در چنین تصمیمی ندارند؛ اشتباهی که بسیاری از پدران و مادران در چنین شرایطی به آن دچار میشوند.
به معنای دیگر، مشاوران حقوقی به شما خواهند گفت که حضانت شامل برعهده گرفتن مسئولیت فرزندان تا سن مشخصی میشود، اما بعدازاین سن، حضانت معنا ندارد و فرزندان از حضانت پدر یا مادر خارج میشوند و باید تصمیم بگیرند که با کدامیک از والدین خود میخواهند زندگی کنند.
آنچه شاهد هستیم این است که در مواردی به دلیل بیاطلاعی والدین و عدم استفاده از مشاوره حقوقی، حضانت تبدیل به سوژهای برای بروز اختلاف جدید و پرتنش بین پدران و مادرانی میشود که دیگر زیر یک سقف نیستند.
مشاور حقوقی و قانونی برای عدم تبعیت از قانون حضانت!
اگر قبل از هر تصمیمی در زندگی درخواست مشورت حقوقی از یک مشاور حقوقی کنید میتوانید راحتتر زندگی کنید.
در اینگونه موارد مشاوره حقوقی به شما کمک میکند تا درباره قوانین حضانت فرزند قبل از ازدواج اطلاع پیدا کرده و تبصرههایی را در نظر بگیرید.
در واقع قانونگذار با در نظر گرفتن شروطی دست هر یک از والدین را باز گذاشته تا در هنگام ازدواج این بند از قانون یا همان شرایط مقررشده برای حضانت فرزندان را کمی تغییر دهند.
احتمالا از خودتان میپرسید مگر این امکان وجود دارد؟ بله موضوع عجیبی نیست.
مشاور حقوقی به شما خواهد گفت که در صورتی که زوجها در سند ازدواج در قالب شرط مطرح ضمن عقد به این موضوع اشاره کنند که درباره حضانت فرزند بعد از طلاق و وضعیت نگهداری کودک یا کودکان خود از قاعدهای خاص پیروی کنند، دیگر الزامی به تبعیت از قانون در این مقوله نیست.
پس به همین راحتی و با یک مشورت حقوقی و البته در صورت وجود توافق، هر یک از دو طرف میتوانند کفه سنگین ترازوی حضانت از فرزند را به سمت خود تغییر دهند، علاوه براین در صورتی که طلاق نیز توافقی باشد پدر و مادر میتوانند در توافق خود این موضوع را لحاظ کنند و هر یک بهطور کامل این امر را به دیگری واگذار کند.
بسیاری از وکلا و مشاوران حقوقی میتوانند درباره این موضوع به شما مشورت بدهند؛ ازجمله اپلیکیشن «سیدوک»، دست شما را برای انتخاب وکیل حاذق و با تجربه از بین صدها وکیل و مشاور حقوقی باز گذاشته و شما میتوانید با این اپلیکیشن و با استفاده از امکانات متعدد آن همچون تنظیمات مکانی و زمانی، وکیل و مشاور حقوقی خودتان را هر کجا که میخواهید ملاقات کنید.
جالبتر اینکه در سیدوک به شما ضمانت تغییر مشاور حقوقی (در صورت نارضایتی از یک مشاور خاص) و بازگشت وجه (در صورت مصالحه و انصراف و…) داده میشود.
آخرین دیدگاهها