ناشنوایان در آموزش تلویزیون جایی ندارند
۰۷ فروردین ۱۳۹۹
ساعت 24- دانشآموزان استثنایی بهویژه ناشنوایان در برنامههای آموزش تلویزیونی جایی ندارند با این حال آموزش آنها فقط با همت معلمان در فضای مجازی در جریان است.
آموزش دانشآموزان استثنایی در تعطیلات کرونایی مدارس هر چند با برخی مشکلات اما با تلاش معلمان در فضای مجازی جریان دارد، این دانشآموزان که به گروههای مختلفی تقسیم میشوند از گروه نابینایان، ناشنوایان، مشکلات جسمی تا معلولیتهای ذهنی، از آموزشهای تلویزیونی محروم هستند.
شبکه آموزش و ۴ سیما که دروس تلویزیونی دانشآموزان از طریق آنها ارائه میشود، برای آموزش دانشآموزان ناشنوا برنامهای ندارند در حالیکه پیش از این قرار بود، زبان اشاره برای ناشنوایان در برنامههای پخش تلویزیونی استفاده شود.
برخی معلمان هم میگویند، دانشآموزان استثنایی در آموزشهای تلویزیونی جایی ندارند از سوی دیگر آموزش مجازی آنها نیز با مشکلاتی همراه است، برخی دانشآموزان که از میان خانوادههای ضعیف هستند به ابزار هوشمند دسترسی ندارند و باید در این باره کل کشور را در نظر داشت.
دانشآموزان استثنایی در آموزش تلویزیونی مظلوم واقع شدند
در همین رابطه فاطمه رحمانی یکی از معلمان مدارس استثنایی به تسنیم میگوید: حدود ۲ هزار نفر از دانش آموزان کمبینا و کم شنوا در قالب طرح تلفیقی در مدارس عادی تحصیل میکنند اما در آموزش تلویزیونی مظلوم واقع شدهاند از سوی دیگر برخی دانشآموزان استثنایی نیز از میان خانوادههای کم برخوردار هستند و نمیتوانند به تدریس مجازی دسترسی داشته باشند.
او اشاره میکند که کلاس درس مدارس استثنایی با تعداد کمتری از دانشآموزان مثلاً ۷ یا ۸ نفر تشکیل میشود چون هر دانشآموز برنامه آموزشی خاص خود را دارد و کار معلم بر اساس پیشرفتی است که هر فرد دارد بنابراین در فضای مجازی آموزش این گروه از دانش آموزان بسیار دشوار است چرا که آنها برای یادگیری به تمرین و تکرار فراوان نیاز دارند.
این معلم همچنین به تعطیلی مراکز اختلال یادگیری که معلمان برای ترمیم یادگیری دانش آموزان استثنایی آنها را به این مراکز ارجاع میدادند اشاره میکند.
غلامحسین سعیدی نژاد نیز مدیر مدرسه استثنایی باغچه بان بهبهان است که در گفتوگو با تسنیم درباره آموزش مجازی دانشآموزان استثنایی میگوید: دانشآموزان با نیازهای ویژه در برنامههای تلویزیونی شبکه آموزش محروم واقع شدهاند و آموزش آنها فقط با همت معلمان و از طریق فضای مجازی در حال جریان است؛ استارت آموزش مجازی نیز از روزهای اولیه تعطیلات زده شد چرا که میدانستیم تعطیلات ادامه دارد و راهی جز آموزش دانشآموزان از طریق فضای مجازی نیست.
ارتباط تلفنی با دانشآموزانی که به فضای مجازی دسترسی ندارند
او میگوید که در ابتدا آموزش دانشآموزان فقط از طریق ارسال فایلهای صوتی انجام میشد و با گذشت زمان معلمان روشهای دیگری را شناخته و به کار گرفتند از جمله تهیه فیلم و استفاده از نرمافزارهای مختلف، هم اکنون وضعیت آموزش دانشآموزان در فضای مجازی خیلی بهتر شده است البته تمام دانشآموزان به فضای مجازی دسترسی ندارند از ۱۳۷ دانشآموز مدرسه ما ۱۰۰ نفر به فضای مجازی دسترسی دارند و ۳۷ نفر ساکن روستاها و مناطق محروم هستند که با آنها از طریق پیامک و تماس تلفنی ارتباط برقرار میکنیم یا از خانوادهها خواستیم، فضای مجازی یکی از اقوام را معرفی کنند تا فیلمهای آموزشی و تکالیف است در آنجا ارائه شود.
این مدیر مدرسه معتقد است که آموزش مجازی دانش آموزان استثنایی یک تفاوتی با سایر دانشآموزان دارند بدین شکل که ارتباط معلمان بیشتر با اولیا است تا آنها با بچهها کار کنند مخاطب اصلی ما اولیا هستند چون دانشآموزان با نیازهای ویژه برای یادگیری به تکرار و تمرین بسیاری نیاز دارند.
همچنین سید جواد حسینی؛ رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور معتقد است که با ورود متعهدانه همکاران آموزش و پرورش استثنایی در سطح ستاد، استان و مدرسه خوشبختانه در حوزه آموزشهای مجازی پیشی گرفتهایم.
تشکیل ۱۰ هزار گروه مجازی برای آموزش دانشآموزان استثنایی
حسینی با اشاره به دو مثلث، ستاد سازی، شبکه سازی و مشارکت آفرینی و مثلث دوم یعنی فناوری نوین و دیجیتالی، محتواهای آموزشی و محتواهای بهداشتی گفت: ایجاد بانک مجازی آموزش و محتوای آموزشی، راه اندازی شبکه جامع روشها و الگوهای تدریس، ایجاد پایگاه مجازی و مدرسه مجازی در ۷ استان، آموزش های والد محور از طریق مراکز مشاوره راهنمایی و ۷۴۱ مرکز اختلالات یادگیری، ۳۲۰ هزار ساعت آموزشمجازی و راهدور توسط ۲۲ هزار معلم و تشکیل ۱۰ هزار گروه مجازی آموزشی از دستاوردهای این ایام در آموزش و پرورش استثنایی است.
وی تصریح کرد: آموزش بهداشت و پیشگیری به ۹۰ هزار نفر از اولیا، ارائه ۲۵ هزار ساعت مشاوره تلفنی به بیش از ۴ هزار نفر و آموزش مسائل بهداشتی به بیش از ۵ هزار نفر از رانندگان سرویسهای مدارس از جمله فعالیتهای بهداشتی انجام شده در استانها است.
رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور مطرح کرد: شبکه اجتماعی دانش آموزان در وزارت آموزش و پرورش راه اندازی شده است، آموزشهای والد محور، دیجیتالی و خصوصا شبکه اجتماعی دانشآموزان (شاد) فرصت جدید آموزش است و در بستر شبکه اجتماعی دانشآموزان، آموزشهای مجازی منظمتر و با کیفیتتر ارائه خواهد شد.
وی افزود: رصد فعالیتهای آموزشی از مدرسه تا ستاد، تنوع بخشی به آموزش، گسترش عدالت آموزشی، گزارشگیری برخط و ارتقای کیفی روشهای آموزش در بستر آموزشهای مجازی از جمله ویژگیهای شبکه اجتماعی دانشآموزان است.
مدرسه مجازی دانشآموزان از ۱۶ فروردین
حسینی با بیان اینکه بزودی شیوه نامه فعالیت شبکه شاد به استانها ارسال خواهد شد، اظهار کرد: از ۱۶ فروردین فعالیتها در قالب مدرسه مجازی شاد قوت بیشتری خواهد گرفت.
رئیس سازمان آموزش وپرورش استثنایی کشور، در ادامه با بیان اینکه ایجاد نظام برنامهریزی جامع از اولویتهای این سازمان است، افزود: نظام جامع برنامه ریزی اساس کار مدیریت در جامعه امروزی است و موجب ارتقای کیفیت خواهد شد و بدون استقرار نظام جامع برنامهریزی امکان موفقیت وجود نخواهد داشت.
حسینی با اشاره به تدوین بستههای تحولی در وزارت آموزش وپرورش گفت: بستههای تحولی آموزش وپرورش استثنایی نیز تدوین شده است، که شامل مدرسه انطباقی، مداخله طلایی وبهنگام و نظام مشارکت محور است.
وی افزود: در این بستههای تحولی بر چرخشهای تحول آفرین از روشهای نظری به روشهای کاربردی و مهارتی، جداسازی به فراگیرسازی، معلمان تک مهارتی به چند مهارتی و استفاده از ابزارها و فناوریهای نوین به جای فناوری های سنتی تاکید شده است.
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور با تشریح مدرسه انطباقی گفت: بسته مدرسه انطباقی مشتمل بر ۴ فعالیت الگوسازی مدرسه انطباقی دانش آموزان با اختلال طیف اتیسم، الگوسازی مدرسه انطباقی پذیرا ویژه دانشآموزان تلفیقی –فراگیر، نهضت مشارکتی توان افزایی و راه اندازی و ایجاد سیستم رادیویی FM است.
آخرین دیدگاهها