حبس خودسرانه و آزار قضایی آقای سعید مدنی
اطلاعات تازه از:
«فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر» (FIDH)
شرح وضعیت:
برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر از طریق «جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران» (LDDHI) از حبس خودسرانه و آزار و اذیت قضایی آقای سعید مدنی، جامعه شناس و فعال حقوق بشر مطلع شده است.
بنا به اطلاعات دریافتی در 19 فوریه 2014 (30 بهمن 1392)، شعبه 54 دادگاه تجدیدنظر در بهمن ماه، حکمی را که دادگاه بدوی شعبه 26 دادگاه انقلاب اسلامی در خرداد ماه 1392 صادر کرده بود تایید کرده است. بنا بر این حکم، آقای مدنی به شش سال زندان و 10 سال تبعید محکوم شده است. در این حکم همچنین مقرر شده که دوسال از حبس او در زندان اوین تهران و چهارسال آن در زندان بندرعباس سپری شود، با وجود این که حکم زندان در تبعید در قانون ایران وجود ندارد. علاوه بر این، او به 10 سال اقامت اجباری در تبعید در شهر بندرعباس، در 1500 کیلومتری شهر تهران که محل سکونت اوست، محکوم شده است. آقای مدنی در حال حاضر در بند 350 زندان اوین در حبس به سر می برد (نگاه کنید در پایین).
آقای مدنی به خاطر همکاری با سازمان هایی مانند کانون مدافعان حقوق بشر ـ که دفتر آن در سال 1387 بسته شد ـ و نشر کتاب ها و مقاله هایی با هدف سیاه نمایی وضعیت اجتماعی کشور محکوم شده است.
آقای مدنی در 17 دی 1390، به احتمالی به بهانه محکومیت پیشین او در سال 1381 برای گذراندن بقیه حبس (نگاه کنید در پایین) دستگیر شد و یک سال را در بازداشتگاه 209 وزارت اطلاعات در تهران به سر برد. او مدتی طولانی در حبس انفرادی ماند و از تماس با خانواده و وکیلش محروم بود. آقای مدنی به مدت یک روز در تیر ماه 1391 و پنج روز در آبان ماه 1391 به بند 350 منتقل و سپس به بازداشتگاه 209 بازگردانده شد. او در تاریخ 25 آذر 1391 برای سومین بار به بند 350 منتقل شد و تا دی ماه 1392 در آنجا حبس خود را به پایان برد. با وجود این، از آن پس نیز او را گویا به خاطر محکومیت تازه که در بالا اشاره شد، در همان بند در حبس نگه داشته اند.
آقای سعید مدنی از سال 1373 به بعد چند بار به خاطر فعالیت خود به عنوان جامعه شناس و همکاری با سازمان های حقوق بشری دستگیر شده است. او در زمستان 1381 به شش سال زندان و 10 سال محرومیت از فعالیت های اجتماعی محکوم شد ولی شعبه 29 دادگاه تجدید نظر حکم زندان را به سه سال و نیم کاهش داد و محرومیت 10 سال را تایید کرد. آقای مدنی یک سال از این محکومیت را در سال 1379 در حبس پیش از محاکمه گذرانده بود و باقی آن را نیز از آذر 1391 تا دی ماه 1392 گذراند.
برنامه نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر نگرانی خود را از حکم دادگاه تجدید نظر در تایید محکومیت شش سال زندان و 10 سال تبعید آقای مدنی ابراز می کند زیرا این محکومیت به قصد تنبیه او به خاطر فعالیت های حقوق بشری او صادر شده است.
برنامه نظارت این حکم را که با نقض آزادی بیان در ایران و در مغایرت با حقوق بین المللی صادر شده، محکوم می کند.
اقدام های درخواستی:
برنامه نظارت از همگان می خواهد با نوشتن نامه به دولتمردان ایران از آنها بخواهند:
• تحت هر شرايطی، سلامت روحی و جسمانی آقای سعید مدنی و تمام مدافعان حقوق بشر در ايران را تضمين کنند؛
• آقای سعید مدنی را فوری و بدون قید و شرط آزاد کنند زیرا حبس او خودسرانه و به قصد تنبیه او به خاطر فعالیت های حقوق بشری او انجام شده است.
• به هرگونه اقدام تهديدآميز و آزاردهنده، ازجمله در سطوح قضايی، علیه آقای سعید مدنی و تمامی مدافعان حقوق بشر در ايران پايان دهند؛
• در هر شرایطی اعلاميه سازمان ملل در باره مدافعان حقوق بشر را، که در تاريخ ۱۸ آذر ۱۳۷۷ (۹ دسامبر ۱۹۹۸) در مجمع عمومی سازمان ملل تصويب شده، رعايت کنند، به ویژه: ماده 1 آن که می گويد: «همه افراد حق دارند به صورت فردی يا گروهی در سطوح ملی و بين المللی برای حمايت از حقوق بشر و آزادی های اساسی و تحقق این حقوق و آزادی ها فعالیت کنند،» و ماده 2ـ12 آن که می گويد: «دولت بايد کليه تدبيرهای لازم را به کار گیرد تا حمايت مراجع ذیصلاح از همه افراد به صورت فردی و گروهی در برابر خشونت، تهديد، اقدامات تلافی جويانه، تبعيض منفی عملی و يا قانونی، فشار یا هرگونه اقدام خودسرانه ديگر در پی استفاده مشروع و قانونی اين افراد از حقوق مذکور در اعلاميه حاضر، تضمين گردد.»
• به طور کلی، در هر شرایطی تضمین کنند که حقوق بشر و آزادی های اساسی مطابق با موازین بین المللی حقوق بشر و عهدنامه های بین المللی که ایران نیز متعاهد آنهاست رعایت خواهند شد.
آخرین دیدگاهها