مهمترین دلایل گرایش نوجوانان به مواد مخدر چیست؟

۰۹ خرداد ۱۳۹۹

یک فوق تخصص روان پزشکی کودک و نوجوان به بیان علل گرایش نوجوانان به مصرف مواد مخدر پرداخت.

الهام شیرازی عضو هیأت علمی دانشگاه ایران در خصوص دلایل گرایش نوجوانان به مواد مخدر گفت: بیشتر افرادی که درگیر اعتیاد هستند، از دوران نوجوانی مصرف مواد را آغاز کرده اند که این امر از ریسک پذیری و نوجویی در نوجوانان ناشی می‌شود.

وی ضمن اشاره به اینکه مغز انسان در دوره نوجوانی با تغییراتی مواجه می‌شود، بیان کرد: مغز از دو قسمت تشکیل شده است که یک قسمت آن مربوط به هیجانات است و در پایین مغز قرار دارد و قسمت دیگر مربوط به عقل و مدیریت افکار و هیجانات می‌شود.

وی افزود: در دوران نوجوانی قسمت‌های پایین‌تر مغز که مربوط به هیجانات است زود‌تر از قسمت عقلانی رشد می‌کند، به همین دلیل نوجوانان کمتر از بقیه توانایی کنترل بر هیجانات خود را دارند و کمتر به عواقب کار‌های خود می‌اندیشند.

این فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان ادامه داد: نوجوانان به ماجراجویی و انجام کار‌های جدید علاقه دارند و به دلیل رشد ناکافی قسمت عقلانی مغز متوجه خطر و عواقب کار‌های خود نمی‌شوند و خودشان را بسیار قوی می‌پندارند؛ به همین دلیل ریسک پذیری بالایی پیدا می‌کنند و به سمت کار‌های خطر ناک کشیده می‌شوند.

شیرازی ضمن بیان این موضوع که مصرف مواد از جمله کار‌های خطرناکی است که نوجوان کمتر به عواقب می‌اندیشد، اظهار کرد: مصرف سیگار و مواد مخدر در گروه همسالان باعث می‌شود، نوجوان به عنوان شخصیتی ریسک پذیر و قوی جلوه کند.

وی عنوان کرد: برخی از افرادی که در نوجوانی از سیگار و مواد مخدر استفاده می‌کنند، بعد از اتمام این دوره و رشد کامل مغز دیگر به سراغ مواد مخدر نمی‌روند، ولی برخی دیگر از همان دوران مصرف مواد را آغاز می‌کنند و در گیر مواد می‌شوند.

شیرازی گفت: دلیل گرایش این افراد به مواد مخدر وجود اختلالات زمینه‌ای درمان نشده در آن‌ها است و برطبق تحقیقات انجام شده حدود ۸۰ درصد از معتادان به این اختلالات دچار هستند.