سرقت و ضرب و جرحِ بیشترین جرم کودکان در خراسان جنوبی

۰۸ خرداد ۱۳۹۹

در نخستین جلسه مشورتی مشاوره  در دادگاه اطفال در استان خراسان جنوبی پرونده‌های اطفال در حوزه‌های قضایی استان رسیدگی و بررسی شد که بیشترین بزه‌های ارتکابی کودکان و نوجوانان در خراسان جنوبی سرقت، ضرب و جرح و مواد مخدر عنوان شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، حجت‌الاسلام یدالله وحدانی‌نیا صبح امروز در نخستین جلسه شورای مشورتی مشاوره در دادگاه اطفال و نوجوانان خراسان جنوبی با بیان اینکه پرونده شخصیت کودکان بزهکار باید با توجه به ظرفیت‌های روانشناسی تدوین شود اظهار داشت: رسیدگی به پرونده‌های کودکان و نوجوانان متفاوت است و باید مراقب باشیم که این موضوع سبب استفاده باندهای تبهکار مواد مخدر از کودکان و نوجوانان نشود.

وی افزود: در هر شهرستان و حوزه قضایی که یک پرونده‌های اطفال در آن رسیدگی می‌شود نیاز به حضور مشاوره داریم. اعمال قوانین جزایی درباره اطفال و نوجوانان بزهکار به تنهایی بازدارنده و درمان کننده اختلالات رفتاری آنان نیست و عوامل زیادی در پیدایش و رشد رفتار بزهکارانه مؤثر است.

معاون اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی گفت: در دادگاه اطفال حضور مشاور در دادگاه ضرورت قانونی دارد و در این راستا مشاوران باید از ظرفیت‌های قانونی و قوانین مرتبط با جرایم حوزه کودکان نوجوانان مطلع باشند.

وحدانی‌نیا بیان کرد: قضات محاکم اطفال و نوجوانان نیز باید از ویژگی‌های شخصیتی کودک و نوجوان، شکنندگی‌های روحی این قشر و نیازهای روانی آنان مطلع باشند هر چند قانون بیان نکرده که در صورت وجود چند طفل یا نوجوان بزهکار در یک حوزه قضایی نیاز به حضور مشاور در دادگاه وجود دارد و از این جهت رسیدگی به حتی یک پرونده مرتبط با کودک و نوجوان بزهکار باید با حضور مشاور صورت گیرد.

بیشتر بخوانید
شعبه‌های تخصصی دادگاه کودکان و نوجوانان در استان گلستان تشکیل شد
حبس جایگزین بهترین روش برای پیشگیری و کاهش جرم کودکان است
وی تشخیص دقیق عوامل جسمانی، خانوادگی، روانی و اجتماعی تأثیرگذار در وقوع جرم، کاهش خطر بازگشت و تکرار رفتار مجرمانه، تدوین برنامه عملی مشاوره به منظور اصلاح و درمان متهم و کمک به باز توانی کودک و نوجوان بزهکار از جمله دلایل ارائه خدمات مشاوره‌ای در دادگاه اطفال و نوجوانان دانست و گفت: اگر هدف دادگاه اطفال علاوه بر اجرای عدالت، پیشگیری از تکرار جرم و اصلاح فرد بزهکار است صرف اعمال قوانین قضائی برای این امر کافی نیست و از این جهت نیاز به حضور مشاور ضروری تلقی می‌شود.

قاضی محاکم کودکان و نوجوانان در خراسان جنوبی با بیان اینکه در خراسان جنوبی به ویژه مرکز استان بیشترین بزه‌های ارتکابی توسط کودکان نوجوانان شامل سرقت، ضرب وجرح، مواد مخدر، برخی از عوامل منافی عفت و جرایم مرتبط با تصادفات است اظهار داشت: طی چند روز گذشته اولین پرونده دادگاه اطفال و نوجوانان با حضور مشاور در خراسان‌جنوبی برگزار و برای آن رأی صادر شد.

رضوی افزود: افراد 15 تا 18 سال طبق قانون نوجوان تلقی می‌شوند و نگهداری در کانون اصلاح و تربیت، حداکثر به مدت 5 سال، موظف‌کردن نوجوان به خدمات عمومی رایگان و جزای نقدی نیز سه برخورد پیش بینی شده در قانون در برابر بزه نوجوانان است.

وی بیان کرد: تحویل به اولیا و سرپرستان قانونی، تحویل به مؤسسات و اشخاص حقوقی و نصیحت و تذکر به وسیله قاضی سه برخورد پیش بینی شده در قانون در برابر بزه اطفال است نگاه قانون‌گذار به جرایم ارتکابی اطفال و نوجوانان نگاه سزا دهی و کیفر دهی نیست، حتی در مواد قانونی در مورد بزه اطفال و نوجوانان از واژه‌هایی چون مجازات می‌شود استفاده نشده است.

قاضی محاکم کودکان و نوجوانان در خراسان جنوبی با بیان اینکه قانون مجازات اسلامی و قانون آئین دادرسی کیفری جدید سیاست کیفری متفاوتی را برای پرونده‌های اطفال و نوجوانان بزهکار در نظر گرفته است گفت: طبق قانون استفاده از نظر مشاور در دادگاه‌های اطفال و نوجوانان ضروری است و طبق قانون هر فرد 9 تا 15 سال کودک تلقی می‌شود و قاضی طبق نظر مشاور می‌تواند با کودک بزه دیده سه برخورد داشته باشد.

معاون توسعه وپیشگیری اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه در حوزه جرائم اطفال و نوجوانان باید پیشگیری را در اولویت قرار دهیم تصریح کرد: مراکز مشاوره عمومی و تخصصی وابسته به بهزیستی در خراسان جنوبی وجود دارد و علاوه بر آن مراکز خط مشاوره 1480 خدمات مشاوره‌ای به مردم می‌دهند.

شادمهری افزود: حضور مشاور در پرونده‌های اطفال و نوجوانان بزهکار اتفاقی مثبت است.