مخالفت اداره ثبت احوال با نامگذاری و ثبت هویت یک کودک به بهانه فارسی نبودن نام انتخابی
۱۴ بهمن ۱۳۹۹
خبرگزاری هرانا – علیرغم سپری شدن بیش از ۲ سال از تولد یک کودک در شهرستان جلفا، اداره ثبت احوال این شهرستان، کماکان از صدور شناسنامه برای این کودک به بهانه فارسی نبودن نام انتخابی خودداری کرده است. اداره ثبت احوال جلفا به والدین این کودک اعلام کرده است که باید نام دیگری را برای فرزند خود برگزیند. نام انتخابی خانواده این کودک “هونتای” است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، علیرغم سپری شدن حدود ۲ سال و ۳ ماه از تولد یک کودک در شهرستان جلفا، اداره ثبت احوال این شهرستان، کماکان از صدور شناسنامه برای این کودک به بهانه فارسی نبودن نام انتخابی خودداری کرده است.
روحالله مهرعلیبیلو، پدر “هونتای” با انتشار یادداشتی در صفحه شخصی خود از تداوم محرومیت فرزندش از داشتن شناسنامه خبر داده است. به گفته این خانواده در مکاتبات اداره ثبت احوال شهرستان جلفا با اداره کل ثبت احوال استان آذربایجان شرقی، اداره کل با رد درخواست صدور شناسنامه کتبا اعلام کرده است که “چنانچه مدارک معتبر دال بر ریشه و معنای ایرانی دارید به اداره ثبتاحوال ارایه نمایید.” این اداره در ادامه افزوده شده است “متقاضی را هدایت کنند تا “واژه یا ترکیب دیگری جهت نامگذاری فرزند خویش انتخاب نمایند.”
خانواده این کودک ناچار به مراجعه به دادگاه و طرح شکایت جهت اخذ مدارک هویتی برای فرزندشان شدند. اما در تاریخ ۳۰ خردادماه ۹۸ شعبه دادگاه عمومی حقوقی شهرستان جلفا به ریاست قاضی رجبی، ضمن غیروارد دانستن این شکایت اعلام کرده است که “تشخیص نامهای ممنوع با شورای عالی ثبت احوال میباشد.”
ممانعت اداره ثبت احوال از صدور شناسنامه در شرایطی است که امکان دارد کودکان بدون مدارک هویتی با مشکلاتی در دریافت واکسن مواجه شوند.
پیشتر هرانا در گزارشی از محرومیت پنج کودک به بهانه فارسی نبودن نام انتخابی خبر داده بود. در واکنش به این اقدامات طی روزهای اخیر شماری از معترضین با دیوارنویسی نسبت به عدم صدور مدارک هویتی برای “آییل” فرزند سجاد جولانی، فعال ترک (آذربایجانی) اعتراض کردهاند.
لازم به یادآوری است اداره ثبت احوال بر اساس کتابچه اسامی که توسط دولت تهیه میشود، اقدام کرده و تمامی اسامی که خارج از لیست درج شده در این کتاب باشد را اسامی غیرمجاز برمیشمارد. محدودیتها و بینش سیاسی و مذهبی اعمال شده در این کتاب عملا بسیاری از شهروندان را از نامگذاری کودکان خود بر اساس هویتهای مذهبی، قومی و یا فرهنگی خود بر خلاف مقاولهنامه هایحقوق بشری محروم میکند.
در بند ۱ ماده ۷ پیماننامه حقوق کودک مجمع عمومی سازمان ملل متحد آمده است: «تولد کودک بلافاصله پس از به دنیا آمدن ثبت میشود و از حقوقی مانند حق داشتن نام، کسب تابعیت، و در صورت امکان شناسایی والدین و قرار گرفتن تحت سرپرستی آنها برخوردار است.»
آخرین دیدگاهها