بازداشت خشن یک دختر شاعر ۱۷ ساله در مریوان

۱۸ بهمن ۱۳۹۹

هه‌نگاو: یک دختر جوان شاعر در مریوان توسط اداره اطلاعات این شهرستان بصورت غیرقانونی احضار و بازداشت شد.

برپایه گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، پنج‌شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۹ (۴ فوریه ٢٠٢١)، آرزو مصطفایی، شاعر و نویسنده اهل مریوان با تخلص (هه‌نسک) از طریق تهدید تلفنی به اداره اطلاعات مریوان احضار و متعاقباً بازداشت شد.

به گفته یک منبع مطلع، اداره اطلاعات روز چهارشنبه این شاعر جوان را احضار کرده بودند که وی از رفتن به اداره اطلاعات خودداری کرده و روز پنج‌شنبه وی را تهدید کرده‌اند که اگر خودش به اداره اطلاعات مراجعه نکند بازداشت خواهد شد.

یکی از نزدیکان خانواده مصطفایی ضمن تایید این خبر به خبرنگار هه‌نگاو اعلام کرد که: “ آرزو روز پنج‌شنبه پس از مراجعه اداره اطلاعات بازداشت و روز شنبه ۱۸ بهمن ماه و پس از سه روز و اخذ تعهد کتبی از وی آزاد شده است.”

این منبع که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود در اینباره گفت: ”آرزو در حین بازداشت به شدت مورد آزار و،ضرب و جرح بازجویان قرار گرفته به نحوی که آثار کبودی بر دست‌ها و صورت وی هنوز مشهود است”.

به گفته وی آرزو مصطفایی پس از شرکت در برنامه‌هایی در شبکه‌های تلویزیونی “کُردکانال”، “آرین تی وی” و “ستیرک تی وی” احضار و بازداشت شده و پس از آنکه از وی تعهد گرفته‌اند که دیگر در برنامه‌های شبکه‌های کُردی حضور نیابد و از سرودن اشعاری با مضامینی حقوق ملی کُردها خودداری کند، آزاد شده‌است.

گفتنی است که سه سال پیش و زمانی که آرزو در دوم راهنمایی مشغول تحصیل بوده، به خاطر سرودن شعری تحت عنوان “وطن” توسط اداره اطلاعات احضار و به طور شفاهی از وی تعهد گرفته بودند که دیگر در این زمینه کار نکند.

آرزو مصطفایی سال ۱۳۸۳ (۲۰۰۴ میلادی) در شهر مریوان متولد و به زبان‌های کُردی، فارسی شعر و داستان مینویسد و به انگلیسی نیز آشنایی دارد و هم‌اینک در مقطع دبیرستان مشغول ادامه تحصیل است.

بازداشت وی کاملا غیر قانونی و نقض حقوق حمایتی در خصوص نحوه احضار و بازجویی اطفال زیر ۱٨ سال حتی بر اساس قوانین داخلی جمهوری اسلامی بوده است. با توجه به صغر سن و عدم وجود هر گونه سازو کار قانونی نسبت به نیروهای امنیتی در کُردستان، مسئولیت هرگونه بازداشت آتی یا اتفاق غیر مترقبه متوجه کلیت دستگاه‌های امنیتی خواهد بود.

بازداشت این شاعر جوان در حالی است که اواخر دی‌ماه نیز، نیروهای امنیتی در شهر بانه یک شاعر جوان را با هویت ترانه محمدی ربوده و وی را تهدید به بریدن زبانش کرده بودند.