اعدام مجرمان نوجوان ناقض حقوق بین المللی است

پیام رسانه ای

ایران

کمیسر حقوق بشر سازمان ملل

http://www.fidh.org/article15652

26 ژوئن 2014 ـ 5 تیر 1393

به گزارش جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران (عضو فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر)، خانم ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل امروز 26 ژوئن 2014 (5 تیر 1393) از شمار زیاد اعدام ها در ایران از آغاز سال 2014 ابراز نگرانی کرد و از دولتمردان خواست این اعدام ها و به ویژه اعدام نزدیک به وقوع یک مجرم نوجوان را متوقف کنند.

خانم پیلای گفت: «احتمال اعدام راضیه ابراهیمی یک بار دیگر استفاده غیرقابل قبول از مجازات اعدام علیه مجرمان نوجوان را در ایران در کانون توجه ها قرار داده است.» راضیه ابراهیمی در سن 17 سالگی به خاطر قتل همسرش مجرم شناخته شد. او در سن 14 سالگی ازدواج کرده و در 15 سالگی فرزند خود را به دنیا آورده بود؛ او گفته قربانی خشونت خانگی بوده است.

خانم پیلای اعلام کرد: «صرفنظر از شرایط ارتکاب جرم، حقوق بین المللی به صراحت اعدام مجرمان نوجوان را ممنوع کرده است. صدور احکام اعدام علیه افراد زیر 18 سال و اجرای آنها به طور کامل با تعهدات بین المللی ایران بر اساس میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودک ناسازگار است. من از دولتمردان ایران می خواهم اعدام راضیه و دیگر مجرمان نوجوان را متوقف کنند.»

جنت میر، مجرم نوجوان افغان 17 ساله، به اتهام جرایم مواد مخدر در ماه آوریل در زندان اصفهان اعدام شد. بنا به گزارش ها، او از دسترسی به وکیل مدافع یا خدمات کنسولی محروم بود و این باعث نگرانی در باره رعایت موازین محاکمه عادلانه برای او و پنج افغان دیگری است که به اتهام های مشابه به همراه او اعدام شدند.

خانم پیلای از شمار زیاد مجرمان نوجوان که در ایران به اعدام محکوم هستند ابراز نگرانی کرد. بنا به اطلاعاتی که دفتر حقوق بشر سازمان ملل از منابع مورد اعتماد گردآوری کرده، گویا در حدود 160 تن به خاطر جرایمی که در سن کمتر از 18 سال مرتکب شده اند محکوم به اعدام هستند.

کمیسر عالی حقوق بشر همچنین اعدام تعدادی از زندانیان سیاسی ـ دست کم شش تن  ـ از آغاز سال را محکوم کرد. چهار تن دیگر ـ حامد احمدی، کمال مولایی، جهانگیر دهقانی و جمشید دهقانی ـ که همگی کُرد هستند، هر آن در خطر اعدام هستند. آنها در سال 2010 به اتهام محاربه (دشمنی با خدا) و افساد فی الارض (فساد روی زمین) پس از محاکمه هایی بدون رعایت موازین بین المللی محاکمه عادلانه مجرم شناخته شدند.

تصور می رود از آغاز سال 2014 تاکنون بیش از 250 تن در ایران اعدام شده اند ولی بعضی منابع شمار بسیار بیشتری را اعلام کرده اند. اکثر اعدام ها به اتهام جرام مواد مخدر انجام می شود که شرط حقوق بین المللی برای اجرای مجازات اعدام در مورد «مهمترین جنایت ها» را برآورده نمی کند. از اعدام دست کم 500 تن، از جمله 57 تن در انظار عمومی، در سال 2013 اطلاع در دست است.

خانم پیلای از ایران خواست با چشم انداز الغای کامل مجازات اعدام، فوری اجرای تمام اعدام ها را متوقف کند.

————————/

جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران

(عضو فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر)

LDDHI: lddhi(a)fidh.org