با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، در جریان انقلاب ژن ژیان آزادی صدها شهروند کُرد توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران محاکمه شدهاند. از این ههنگاو تا کنون قادر به تایید هویت ۲۰۲ از محکومین شده است.
در این خصوص یک شهروند کُرد به اعدام محکوم که متعاقبا حکم وی اجرا گردیده و ۲۰۱ نفر نیز جمعاً به ۷۱۵ سال و ۶ ماه و ۱۷ روز حبس تعزیری، ۲۱ سال و ۶ ماه حبس تعلیقی، ۲۲۲۷ ضربه شلاق و همچنین شماری نیز علاوه بر حبس به جریمه نقدی و محرومیتهای اجتماعی محکوم شدهاند.
علاوه بر این افراد، دستکم ١٥ شهروند کُرد به نامهای سامان یاسین اهل کرمانشاه (کرماشان)، پوریا جواهری اهل کامیاران، احسان محمدی ١٦ ساله، فرهاد طهزاده، فرزاد طهزاده، فریاد حمزهشور، شهرام معروف ملا، رضا اسلامدوست، کاروان شاهیپروانه و فرزاد محمودپور همگی اهل اشنویه (شنو)، رضا رسایی اهل صحنه، کیوان زندکریمی، سردار شاهمرادی، آرام آزاد و هوشنگ چهار گرگه همگی اهل سنندج (سنه) توسط نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی به محاربه و فساد فیالارض محکوم شدهاند که احتمال صدور حکم اعدام و یا احکام حبس سنگین برای آنها بالقوه است.
صدور حکم حبس و شلاق برای ۴ کودک
با استناد به آمار ههنگاو، در جریان انقلاب ژن ژیان ئازادی دستکم ۱۹۶ کودک و نوجوان در شهرهای کردستان که هویت آنها برای ههنگاو محرز شده توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شدهاند که تاکنون ۴ نفر از آنها به حبس و شلاق و دو نفر نیز به پرداخت جریمه نقدی محکوم شدهاند.
کورش گراوند ۱۷ ساله و اهل سرابله به تحمل ۷ ماه حبس، فرهاد نوایی ۱۶ ساله و اهل مهاباد به تحمل ۲ سال حبس، ارشیا برزین اهل جوانرود به تحمل ۳ سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق و همچنین کیانوش اعظمی اهل جوانرود به تحمل ۱۰ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدهاند.
صدور حکم حبس و شلاق برای دستکم ۲۳ فعال زن کُرد
بر اساس تحقیقات ههنگاو، با گذشت یک سال از جنبش ژن ژیان ئازادی، تاکنون دستکم ۱۹ فعال زن کُرد توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران جمعاً به ۶۱ سال و ۷ ماه حبس تعزیری محکوم شدهاند.
همچنین ۴ فعال زن جمعاً به ۸ سال حبس تعلیقی و یکی از آنها نیز علاوه بره حبس به ۱۸ ضربه شلاق نیز محکوم شده است.
صدور حکم حبس و شلاق برای دستکم ۴ معلم و ۸ دانشجوی کُرد
با استناد به آمار ههنگاو در جریان جنبش ژن ژیان ئازادی بیش از ۱۰۰ دانشجوی کُرد توسط نهادهای امنیتی بازداشت شدهاند که تاکنون شماری از آنها از ادامه تحصیل محروم و دستکم ۸ نفر از آنها به ۱۹ سال و ۱ ماه حبس تعزیری و ۳ سال حبس تعلیقی محکوم شدهاند. یکی از این دانشجویان علاوه بر حبس به ۷۴ ضربه شلاق نیز محکوم شده است.
همچنین، دستکم ۴ معلم جمعاً توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به ۱۶ سال و ۴ ماه حبس محکوم شدهاند.
احکام صادره برای ماموستایان و فعالین مذهبی
در جریان انقلاب ژن ژیان ئازادی ماموستایان در کُردستان از مردم حمایت نمودند که در نتیجه آن دهها ماموستای كُرد توسط نهادهای امنیتی بازداشت و یا احضار و مورد بازجویی قرار گرفتهاند.
بر اساس آمار موجود تاکنون دستکم ۱۳ ماموستای و طلبه مدارس دینی در کردستان توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به ویژه دادگاههای ویژه روحانیت در شهرهای کرمانشاه، همدان و ارومیه جمعاً به ۴۷ سال و ۵ ماه حبس تعزیری و ۵ سال حبس تعلیقی محکوم شدهاند.
همچنین چهار نفر از آنها علاوه بر حکم حبس جمعاً به ۲۹۴ ضربه شلاق و دیگر مجازتها نظیر تبعید، محرومیت از ارائه خطبه و همچنین خلع لباس محکوم شدهاند.
صدور حکم غیرانسانی شلاق برای دستکم ۴۴ نفر از بازداشت شدگان انقلاب ژن ژیان ئازادی در شهرهای کُردستان
استفاده از شلاق به عنوان مجازات توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در حالی است که بر اساس اسناد بینالمللی حقوق بشر مجازات شلاق عملی غیرانسانی، ظالمانه و خلافشان انسانی بوده و ماده ۷ میثاق بینالمللی حقوق مدنی سیاسی نیز اجرای چنین مجازاتهایی را ممنوع کرده است.
با استناد به آمار ههنگاو، در جریان انقلاب ژن ژیان ئازادی دستکم ۴۴ شهروند بازداشت شده کُرد توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران علاوه بر حکم حبس به جمعاً به ۲۲۲۷ ضربه شلاق نیز محکوم شدهاند. در میان این افراد کودکان، زنان، دانشجویان، معلمان و ماموستایان نیز قرار دارند.
تیم حقوقی ههنگاو ابراز میدارد در اکثریت قریب به اتفاق پرونده بازداشتیهای انقلاب زن، زندگی، آزادی اساسا متهمان از کمترین حقوق دفاعی حتی بر اساس قوانین داخلی جمهوری اسلامی رعایت نشده است. عمده بازداشتیهای از بدو بازداشت تحت آزار و شکنجه جسمانی و روانی قرار داشته و دسترسی به هیچ گونه مشاوره حقوقی و وکیل انتخابی نداشتهاند. پروندهها صرفا بنابر خواست ماموران امنیتی تنظیم و منجر به صدور حکم محکومیت شده است. مقامات قضایی به هیچ عنوان در انجام وظایف خود از استقلال قضایی برخوردار نبودهاند. تحقیقات تیم حقوقی ههنگاو در خصوص سایر بازداشتیها در حال انجام است که طی شمارههای بعدی اطلاع رسانی خواهد شد.
تیم حقوقی ههنگاو از قربانیان و خانواده آنان درخواست میکند در صورت تمایل، ههنگاو را در خصوص انجام تحقیقات بیشتر و مستند سازی موارد نقض حقوق بشر، یاری دهند. این اطمینان به آنان داده میشود که تحقیقات با رعایت امنیت اشخاص و احترام به حریم خصوصی آنان منطبق با پروتکلهای بینالمللی در تحقیقات حقوق بشری انجام خواهد شد.
آخرین دیدگاهها