۱۴ مرداد۱۴۰۳ ایرانویر
رییس مرکز «جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت»، از فعالیت گروههای مقابله با سقطجنین در ۲۵۰ شهرستان کشور خبر داده و اعلام کرده که «فعالیت گروههای مردمی با همکاری سازمان بسیج جامعه پزشکی برای مقابله با سقطجنین»، بخشی از برنامه دولت «ابراهیم رئیسی» برای کاهش میزان سقطجنین بوده است.
به گفته «صابر جباری»، «ماحصل فعالیت این گروهها، جلوگیری از قتل ۴۷۰۰ جنین بوده است که الان به لطف الهی متولد شدهاند.»
«ایرانوایر» در این گزارش با چند زن متاهل در بازه سنی ۲۵ تا ۳۵ سال گفتوگو کرده که تجربه آنها در مراجعه به مراکز بهداشت و یا بیمارستانهای دولتی در دو سال گذشته، وجود نوعی رفتار پلیسی درباره بارداری را تایید میکند.
رییس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، در خصوص نحوه فعالیت گروههای مردمی و روند شناسایی خانوادههایی که قصد سقطجنین دارند گفته است که این گروهها به «مکانهایی که امکان مراجعه مادران باردار که قصد سقط را داشته باشند»، همچون آزمایشگاههای تشخیص بارداری، مطبهای پزشک زنان، ماماها، پزشکان عمومی و شبکه بهداشت و درمان و بیمارستانهای کشور اعزام و در آنها مستقر میشوند.
طرح نفس؛ یک شیوه جدید سرکوب بدن زن
رییس بسیج جامعه پزشکی در گفتوگویی با خبرگزاری «تسنیم» گفته است که از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ دولت با اجرای طرحی به نام «نفس»، از سقط «۴۵۵۰ جنین» جلوگیری کرده است. به گفته «محمدحسین زارعزاده»، درحالحاضر ۲۵۰ مرکز نفس در ایران فعال است که «افراد داوطلب در آنجا شامل ماماها، مشاوران، متخصصان زنان و زایمان و روانشناسان حضور دارند و فعالیتهای لازم را ارائه میکنند.»
بهرغم همه این اقدامات، براساس گفتههای رییس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس، روزانه حداقل هزار مورد سقطجنین در ایران انجام میشود.
هر کاری جز حل مساله
افزایش و جوانی جمعیت در ایران، یکی از دغدغه اصلی «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی است. مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۹ برای تامین نظر رهبری در این خصوص، طرحی با نام «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» تصویب کرد که بر ترویج ازدواج و فرزندآوری تاکید دارد.
از سال ۱۳۹۹ تاکنون، اقداماتی همچون ممنوعیت سقطجنین، حذف غربالگری و توزیع و فروش وسایل پیشگیری از بارداری برای نیل به این هدف، در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است. براساس ماده ۵۶ قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، «سقطجنین از جرایم دارای جنبه عمومی و مستوجب مجازات دیه، حبس و ابطال پروانه پزشکی است.»
یک پزشک زنان ساکن ایذه، استفاده زنان و دختران جوان برای سقطجنین با داروهای طبی و سنتی را تایید میکند و میگوید: «هم موضوع اقتصادی است هم بیسروصدا تمام کردن پروسه. بسیاری از این زنان بدون اجازه همسرانشان دست به سقطجنین میزنند.»
او میگوید «زنی به مطب من آورده شد که براثر مصرف زیاد زعفران دم کرده دچار مسمومیت شده بود. توجه داشته باشید که ما در ایران بههیچوجه امکان سنجش یا پایش آمار واقعی اقدام به سقطجنین را نداریم، چراکه جمهوری اسلامی بارداری خارج از چارچوب خانواده را جرمانگاری کرده و آنها را در آمارهای رسمی خود لحاظ نمیکند.»
آخرین دیدگاهها