آغاز تزریق اجباری واکسن پنوموکوک

۱۵مرداد ۱۴۰۳

پروانه بندپی: بهمن سال گذشته بود که خبر اضافه شدن ۲ واکسن مهم روتاویروس و پنوموکوک به جدول واکسیناسیون کودکان کشور منتشر و اعلام شد که ۳.۵ میلیون دوز واکسن پنوموکوک هم خریداری و وارد کشور شده است اما در فاز اول، به کودکان مناطق محروم استان‌های جنوبی کشور تزریق شد. اولین استانی که واکسیناسیون در آن شروع شد، هرمزگان و در بندر خمیر بود.

البته ترزیق این دو واکسن تا سال گذشته اختیاری بود و والدینی که تمایل داشتند کودک‌شان آنها را تزریق کنند، باید آنها را با قیمت آزاد که در بعضی بازارهای غیررسمی تا ۱۵ میلیون تومان هم به فروش می‌رسید، تهیه می‌کردند. اما از بهمن سال گذشته و با اجباری شدن این دو واکسن، دولت موظف شد آنها را به صورت رایگان به کودکان سراسر کشور تزریق کند و حالا تزریق واکسن پنوموکوک در تهران هم آغاز شده است.

 

علیرضا زالی، رئیس دانشگاه در آیین ورود واکسن پنوموکوک به برنامه ایمن‌سازی کودکان همزمان با چهلمین سال توسعه برنامه واکسیناسیون کشور در مرکز خدمات جامع سلامت چیذر، گفته یکی از گروه‌هایی که همواره به عنوان مصداق عینی و داوطلب اصلی دریافت خدمات بهداشتی تلقی می‌شوند، نوزادان و کودکان هستند که با انجام واکسیناسیون و دریافت خدمات پیشگیرانه در برابر بیماری‌های واگیر ایمن می‌شوند.

 

به گفته زالی اکثر کودکان زیر ۵۹ ماه در گذشته به دلایل قابل پیشگیری جان خود را از دست می‌دادند اما اکنون با اصلاح سنجه‌ها و تکمیل برنامه‌های بهداشتی، دستاورد بزرگی در این زمینه حاصل شده است.

 

چرا واکسن پنوموکوک مهم است؟

اما ویروس پنوموکوک چیست؟ این ویروس تا چه اندازه برای کودکان خطر محسوب می‌شود که تزریق واکسن آن اجباری شده و در برنامه واکسیناسیون کشوری قرار گرفته است؟ این واکسن مناسب کدام گروه سنی است؟ و از ابتلای کودکان به کدام بیماری‌ها جلوگیری می‌کند؟

 

پنومونی یا پنوموکوک که بین عامه مردم به نام ذات‌الریه شناخته می‌شود، اغلب کودکان زیر ۵ سال را درگیر می‌کند و طبق گفته مسئولان کشور ۲۰ تا ۳۰ درصد مبتلایان به این بیماری در دنیا جان خود را از دست می‌دهند که بیش از یک میلیون نفر از آنها کودکان زیر ۵ سال هستند.