۱۸ مرداد ۱۴۰۳ رسانک
کشته و زخمی شدن شهروندان بلوچ در سیستان و بلوچستان و مناطق عمدتا بلوچ نشین، به خبر تکرار شونده میلیون ها نفر تبدیل شده که روزانه در مناطق مختلف شاهد آن هستیم.
سپاه پاسداران در سال ۱۳۸۷ پروژه ای به نام «طرح امنیت پایدار» با مدیریت قرارگاه منطقه ای قدس با فرماندهی نورعلی شوشتری آغاز کرد. این طرح با هدف مقابله با گروه های مسلح بلوچ آغاز شد اما مجریان آن، بررسی های مناسبی را برای تجهیز و تسلیح افراد تحت این پروژه انجام ندادند.
این اقدام سپاه باعث افزایش ناامنی، سرقت های مسلحانه، درگیری های قومی و طایفه ای شد که همچنان در برخی مناطق ادامه دارد؛ چرا که این ارگان نظامی هیچگاه نسبت به چگونگی بکارگیری از این سلاح ها توسط شهروندان نظارتی نداشته است.
براساس گزارش هایی که از منابع مردمی به دست سازمان های حقوق بشری بلوچستان رسیده، در بسیاری از سرقت های مسلحانه، نیروهای نظامی با سارقان همکاری دارند و یکی از عمده دلایل ناامنی ها خود نیروهای مسلح جمهوری اسلامی هستند.
همچنین در بسیاری از پرونده های قتل و کشتار، مقامات قضایی و نظامی به جای تشویق شهروندان به پیگیری قانونی پرونده ها، آنها را تشویق به انتقام گیری کردند.
از دلایل دیگر این قتل های سریالی، می توان به ساختار سیاسی و اقتصادی اشاره کرد؛ جمهوری اسلامی و در راس آن سپاه، چنان بر جامعه بلوچستان و ادارات دولتی چنبره زده که شهروندان برای کوچکترین اقدامی باید به این ارگان نظامی مراجعه کنند و این تنها معطوف به بُعد سیاسی نیست و حتی در معیشت و اقتصاد نیز تاثیر نقش بسزایی دارد.
در سال ۲۰۲۳ میلادی دستکم ۱۵۰ شهروند بلوچ با تیراندازی افراد مسلح کشته و ۲۰ تن دیگر زخمی شدند. همچنین در ۶ ماه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، شمار کشته و زخمی ها توسط افراد و سارقان مسلح در سیستان و بلوچستان نسبت به سال گذشته افزایش ۱۷،۲۰ درصدی داشته است که ۱۳۰ شهروند کشته و ۷۲ تن دیگر زخمی شدند که از این تعداد ۵ تن از کشته و یک زخمی از زنان، و ۱۱ کودک کشته و چهار تن زخمی شدند.
ما سازمان های حقوق بشری بلوچستان، کمپین فعالین بلوچ، شیوارنیوز، حال وش و رسانک، مسئولیت کشته و زخمی شدن شهروندان بلوچ توسط افراد مسلح ناشناس را جمهوری اسلامی و در راس آن سپاه می دانیم و از تمام سازمان های حقوق بشری ایران میخواهیم نسبت به این قتل های سریالی که در بلوچستان در حال رخ دادن است، همکاری لازم را جهت ارجاء پرونده به سازمان های بین المللی داشته باشند.
آخرین دیدگاهها