«رضامراد صحرایی»، وزیر آموزش وپرورش دولت سیزدهم، از جذب و استخدام ۱۲۹هزار معلم در سال تحصیلی ۴۰۲-۴۰۳ خبر داد. براساس ادعای او: «تعداد معلمی که در این سه سال جذب شد، به اندازه ۳۰ درصد کل معلمان است. تعداد معلمی که در این سه سال جذب شد به اندازه ۳۰ درصد کل معلمان است.»
«صحرایی» که امروز ۲۵مرداد۱۴۰۳ در آیین افتتاح دوره توانمندسازی معلمان جدید استخدام آموزشوپرورش استثنایی سخن گفته، با تاکید بر اینکه «استثنایی در اصلاح ساختار و جذب معلم کارهای ارزشمندی انجام داده» گفته است: «اگر مدیری آیندهنگر باشد،به آموزشوپرورش توجه ویژه خواهد کرد.»
به گفته او، امروز دانشگاه فرهنگیان به مسیر اصلی خود وارد شده است: «اجرای رتبهبندی قول شهید رئیسی بود که انجام شد. کار مهم دیگر سند تحول بنیادین آموزشوپرورش بود. سند تحول بنیادین سندی مبتنیبر تعلیم و تربیت اسلامی است. امروز سند تحول بنیادین آموزشوپرورش نقشه راه دارد. پیام سند تحول بنیادین آموزشوپرورش این است که تحول در مدرسه شکل میگیرد. تقسیم کار ملی سند تحول بنیادین آموزشوپرورش در برنامه هفتم توسعه انجام شده است.»
آیا کشور کمبود معلمان تحصیل کرده روبهرو است؟
در اولین ابلاغیه شورای عالی آموزشوپرورش، ۲۳مرداد۱۴۰۳، دولت چهاردهم هم «مجوز جذب ۷۰ هزار معلم بازنشسته» را صادر و ابلاغ کرد. در بخشی از این ابلاغیه که به امضای «مسعود پزشکیان»، رییسجمهور تحتعنوان رییس شورای عالی رسیده، آمده است: «بهکارگیری معلمان بازنشسته دارای مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی و بالاتر بهصورت حقالتدریس تماموقت (حداکثر تا سقف ۲۴ ساعت تدریس در هفته) در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ در مدارس تمام دورههای تحصیلی با رعایت نیاز ادارات آموزشوپرورش شهرستانها و مناطق و حسب دستورالعمل توسعه سنواتی سال تحصیلی جاری، بلامانع است.»
بهکارگیری مجدد معلمان بازنشسته درحالی به امضای پزشکیان رسیده است که «احسان عظیمیراد»، سخنگو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، روز ۱۳تیر سال جاری با اعلام اینکه وضعیت نیروهای خرید خدمات باید در آموزشوپرورش مشخص شود، گفته بود: «معلمان نهضتی و خرید خدمات که سالهای طولانی خدمات آموزشی ارائه دادهاند باید در سیستم استخدام رسمی وارد شوند تا در تبدیل وضعیت قراردادی مورد توجه قرار بگیرند.» او در مورد جبران کمبود معلم، گفته بود: «با کمبود حدود ۲۰۰ هزار معلم در کشور روبهرو هستیم که وزارت آموزشوپرورش برای جبران آن با روشهای مختلف اقدام به تامین آن میکند، اما تاکنون این مهم عملی نشده است.»
تجمعات اعتراضی معلمان در موضوع وضعیت استخدامی
ادعای این تعداد از استخدام معلمان درحالی از سوی وزیر اعلام میشود که در ماههای گذشته اخبار اعتراضات «آموزشیاران نهضت سوادآموزی کشور»،«مربیان پیش دبستانی سال ۱۳۹۱ به بعد» و «معلمان مشهور به کارنامه سبز» در موضوع وضعیت شغلی و استخدامی آنها به رسانهها راه یافته است.
از سوی دیگر تعدادی از طلاب و روحانیونی که در قالب «طرح امین» و براساس تفاهم نامهای که میان وزارت آموزشوپرورش با حوزه علمیه به عنوان معلم جذب شده بودند هم، بهدلیل ناتوانی در اداره کلاس و پاسخگویی به نیازهای علمی دانشآموزان در کلاسهای تدریس را وسط سال تحصیلی رها کردهاند. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران پیشاز این در بیانیهای استخدام گسترده روحانیون بهعنوان معلم را، حرکتی «ارتجاعی» و بازگشت به دوران «مکتبخانه» دانسته بود.
عدم تبدیل وضعیت شغلی مربیان پیش دبستانی
مربیان پیش دبستانی، ١٢اسفند١٤٠١ با راهاندازی یک کارزار اینترنتی، امضای مطالبه تبدیل وضعیت خود را دنبال کرده بودند. در بخشی از متن این کارزار آمده است: «ما مربیان پیشدبستانیهای شاغل بعد از سال ۱۳۹۱، خواهان تعیین تکلیف و جذب خود هستیم. همانگونه که نیروهای قبل از ۹۱ جذب شدند و به دانشگاه رفتند و دورههای ۶ ماهه و ۱ ساله آموزشوپرورش گذراندند. خواهشمندیم عدالت را رعایت کنید و زحمات چند ساله این نیروها و قشر عزیز و پرتلاش را به هدر ندهید. همانگونه که رهبر معظم فرموند “نیروهایی که سالها زحمت کشیدند را با گذراندن دورههای کوتاه مدت و ۱ساله، تحتنظر آموزشوپرورش و کسب نمرههای قبولی در دانشگاه به کارگیری کنید.” هیچ فرقی بین نیروهای قبل از ۹۱ با نیروهای بعد از ۹۱ وجود ندارد.»
کارنامه سبزها چه کسانی هستند؟
کارنامه سبز به افرادی گفته میشوند که در آزمون استخدامی (ماده ۲۸) وزارت آموزشوپرورش شرکت کرده و برگزیده شدهاند، اما اقدامی برای استخدام آنها نشده است. آنها میگویند: «ما کارنامه سبزهای سال ۹۹ ماده ۲۸ هستیم که با اختلاف کمتر از دو درصد باوجود تمام تلاشها و سختیهایی که در انجام مصاحبه متحمل شدیم، با گذشت یک سال انتظار، هنوز پذیرفته نشدهایم. بسیاری از ما فارغالتحصیل دکتری و ارشد هستیم و برای بار دوم و یا سوم است که به مصاحبه دعوت میشویم اما به دلیل تک ظرفیتی و کمبود ظرفیت، از این حق محروم میمانیم. ما خواستار استخدام همه کارنامه سبزهای ۹۹ هستیم.»
براساس اسناد منتشر شده از هک سیستم قوهقضاییه توسط گروه هکری «عدالت علی»، تجمع معترضان به آزمون استخدامی سال ۱۳۹۹ معروف به کارنامه سبزها در تیر۱۴۰۰، ازجمله مواردی است که با طبقهبندی خیلی محرمانه در نامه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی خطاب به «رحمانی فصلی»، وزیر وقت کشور گزارش شده است. این گزارش با اشاره به اینکه متولی برگزاری آزمون استخدامی سال ۱۳۹۹ سازمان اداری و استخدامی و سازمان سنجش آموزش کشور بودهاند آمده است: «ضروری است [این دو سازمان ]در خصوص عملکردشان پاسخگو باشند و تذکرات لازم به آنان داده شود.»
استخدام طلاب حوزه علمیه به جای معلم واجد صلاحیت
یکی از اعضای کانون صنفی معلمان پیشتر به ایرانوایر گفته بود: «براساس ساخت ایدئولوژیک آموزشوپرورش در ایران؛ سند تحول بنیادین آموزشوپرورش را تدوین کردهاند که به همین دلیل، قرار است گروهی از روحانیون و طلاب حوزه علمیه را در آموزشوپرورش استخدام کنند. مشکل اینجاست که این گروه قرار است علاوهبر دروس دینی در بخشهای پرورشی و دروس علوم اجتماعی و روانشناسی و حتی پایههای ابتدایی مشغول کار شوند. درحالیکه بههیچعنوان از صلاحیت علمی و حرفهای و تخصصی در این زمینه برخوردار نیستند. در واقع بهجای استخدام فارغ التحصیلان دانشگاهی مثل همین کارنامه سبزها که واجد صلاحیت هستند؛ قرار است این طلاب استخدام شوند.»
حذف هزاران نفر در آزمون استخدامی آموزش و پرورش به دلایل عقیدتی
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان اعلام کرد در آزمونهای استخدامی آموزشوپرورش جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۲، هزاران داوطلب بهدلایل سیاسی یا عقیدتی حذف یا تعلیق شدهاند. این تشکل صنفی، روز یکشنبه۱۵بهمن در گزارشی نوشت «در اقدامی بیسابقه» در آزمونهای استخدامی آموزشوپرورش (آموزگاری و دبیری) در سال ۱۴۰۲، نزدیک به ۳ تا ۶ هزار نفر «ردِ گزینشی» شدند.
براساس این گزارش، نتایج آزمونهای آموزگاری و آزمون دبیری اواخر شهریور و اوایل مهر اعلام شد و تاکنون هزاران داوطلب که با پروندههای کد ۱۹ شناخته میشوند، در بلاتکلیفی به سر میبرند. بیشتر این افراد نمرههای بالایی در آزمون کسب کردهاند و به همین دلیل، آموزش و پرورش نتوانسته آنها را مردود نهایی اعلام کند.
در گزارش شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان آمده است که آموزشوپرورش «نماز قضا، حضور کمرنگ در جماعت، جمعه و راهپیماییها، حضور کمرنگ یا عدم حضور در انتخابات، پست سیاسی در فضای مجازی، حجاب و ضعف احکام» را، از دلایل این «ردِ گزینشی» این افراد اعلام کرده است.
این شورا گزارش کرده باتوجه به زمانبر بودن، عدم پاسخگویی و بلاتکلیفی، بسیاری از داوطلبین و خانوادههای آنها از پیگیری و مراحل دیگر پروسه عجیب و غیرعادلانه پروندههای کد ۱۹ منصرف شدهاند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان تاکید کرده سعی وزارت آموزشوپرورش بر انحصاری کردن حضور طبقهای خاص بهعنوان معلم، بدون در نظر گرفتن مهارتهای تخصصی این شغل و پایین آوردن سهم نمرات آزمون با رد صلاحیت گزینشی بسیاری از داوطلبین، به افول هرچه بیشتر این نهاد منجر خواهد شد.
حذف و تعلیق هزاران نفر از آزمون استخدامی آموزشوپرورش درحالی انجام شده است که سخنگو این وزارتخانه روز ۲بهمن سال جاری اعلام کرده بود ۳۵۰۰ روحانی و طلبه استخدام شده در آموزشوپرورش، «پس از برگزاری آزمون» بهعنوان معلم پذیرفته شدهاند.
آخرین دیدگاهها