27 فوریه 2015 (8 اسفند 1393)
با وجود نزدیکی سیاسی بین کشورهای غربی و ایران و پیشرفت در گفتگوهای هسته ای (گرچه مهلت این گفتگو ها تا ژوئن 2015 تمدید شده) که در دولت رییس جمهوری روحانی رخ داده، وضع حقوق بشر در داخل ایران در یک سال و نیم اخیر به طور آشکار بدتر شده است. سرکوب آزادی های اساسی، تبعیض علیه زنان و اقلیت های قومی و دینی، محرومیت از موازین دادرسی قضایی به ویژه برای زندانیان عقیدتی و دیگر موارد نقض حقوق بشر به طور روزمره رخ می دهند. مجازات اعدام هنوز در مغایرت با حقوق بین المللی و موازین دادرسی قضایی اجرا می شود و نمونه ای از آن در مورد سامان نسیم دیده شد که به تازگی به جرمی بر اساس تعریفی مبهم از موازین دینی که او متهم به ارتکاب آن در 17 سالگی بود گویا مخفیانه اعدام شده است. این گونه موارد نقض حقوق بشر در ایران سازمان یافته، گسترده و سامان مند هستند.
با چنین زمینه ای، در بیست و هشتمین نشست شورای حقوق بشر (HRC 28)، قطعنامه «شکلی» ارایه می شود که هدف از آن تمدید ماموریت گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در ایران است تا بتواند کار خود را انجام دهد. فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر شورای حقوق بشر را به تصویب این قطعنامه فرا می خواند. این قطعنامه دست کم باید از ایران خواهان همکاری با سازمان ملل شود، به ویژه با فراهم کردن امکان دیدار گزارشگر ویژه از کشور که ایران از زمان انتصاب او چهار سال پیش از این کار سر باز زده است.
نظارت بر کارنامه تاسف انگیز حقوق بشر ایران، بحث و گزارش علنی در باره آن در داخل شورای حقوق بشر که نهاد مشخص سازمان ملل برای پیشبرد و حمایت از حقوق بشر است، باید ادامه یابد. در سال های اخیر، شورای حقوق بشر تنها قطعنامه «شکلی» برای تمدید ماموریت گزارشگر ویژه تصویب کرده و تصویب قطعنامه های اساسی در باره وضعیت حقوق بشر در ایران را به عهده کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل واگذاشته است. شورای حقوق بشر با توجه به وظایف خود باید فراتر از تصویب قطعنامه های شکلی برود که ممکن است به شکل فعالیت معمول روزمره درآیند.
همزمان با نشست بیست و هشتم این شورا و به منظور جلب توجه شورا به وضعیت ایران، فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر با همکاری کانون مدافعان حقوق بشر، سازمان عضو فدراسیون، و جامعه بین المللی بهایی، جلسه ای جنبی در باره سرکوب سامان مند مدافعان حقوق بشر، وکلای دادگستری، روزنامه نگاران و اقلیت های دینی در ایران برگزار خواهد کرد. این جلسه به ریاست عبدالکریم لاهیجی، رییس فدراسیون، و با سخنرانی خانم شیرین عبادی (گیرنده جایزه صلح نوبل و بنیانگذار کانون مدافعان حقوق بشر) و خانم دیان علایی (نماینده جامعه بین المللی بهایی در سازمان ملل) برگزار می شود.
آخرین دیدگاهها