دستیار پزشکیان: سن تمایل به مهاجرت از ایران به زیر ۱۸ سال کاهش یافته است

30 ابان 1403 رادیو فردا

دستیار اجتماعی رئیس جمهور ایران می‌گوید تمایل به مهاجرت به زیر ۱۸ سال کاهش پیدا کرده و برای نسل جدید مهاجرت یک «راه فرار» است.

علی ربیعی روز چهارشنبه ۳۰ آبان در سمینار بررسی آثار مهاجرت بر کسب و کارها تصریح کرد مهاجرت در یک دهه اخیر برای ایران به یک مسئله سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده است.

محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در این همایش تصریح کرده است که به دلیل تشدید مهاجرت فعالان اقتصادی، در یک دهه گذشته حداقل ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است.

آمارهای بانک مرکزی ایران نیز نشان از اوج‌گیری فرار سرمایه از کشور دارد؛ به‌طوری که آخرین آمار این نهاد مالی حاکی است که در ۹ ماه سال گذشته خورشیدی بیش از ۲۱ میلیارد دلار سرمایه از کشور فرار کرده است و از سال ۱۳۹۱ در مجموع ۱۳۷ میلیارد دلار فرار سرمایه از کشور اتفاق افتاده است.

تنها در سه سال گذشته بیش از ۴۴ میلیارد دلار فرار سرمایه از کشور اتفاق افتاده که ۱۰ برابر حجم جذب سرمایه به کشور در دوره زمانی یاد شده است.

آقای نجفی عرب در ادامه با استناد به گزارش مرکز استراتژیک ریاست جمهوری گفته است «در ۱۰ سال گذشته سالانه به‌طور متوسط ۲۷ هزار ایرانی اقامت کشورهای دیگر را گرفتند، در سال ۱۴۰۱، حدود ۶۵ هزار نفر از ایران مهاجرت کردند و ۶۰ درصد ایرانی‌ها تمایل به مهاجرت دارند».

طی چند سال گذشته گزارش‌های زیادی از مهاجرت گسترده پزشکان، پرستاران، شرکت‌های دارویی، شرکت‌ها نوپا، کارشناسان، دانشجویان، ورزشکاران و غیره منتشر شده و عواملی چون سرکوب‌های گسترده حکومتی تا ناامیدی از بهبود وضعیت معیشت، رفاه و ترقی با ادامه حاکمیت جمهوری اسلامی به این پدیده دامن زده است.

با این حال، رئیس اتاق بازرگانی تهران دلایل اصلی خروج سرمایه و کوچ فعالان اقتصادی را «نااطمینانی و ناامنی اقتصادی» عنوان کرده است.