گزارش نقض حقوق کودک و نوجوان در ماه آذر ۱۴۰۳

گزارش آماری نقض حقوق کودک و نوجوان، آذر ماه ۱۴۰۳

پروین محمدی افقا ، امیررضا ولی‌زاده ،  تیموری ،محمد رضا صالحی

 

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ۱۰۰خبر که در طول آذر ‌ماه ۱۴۰۳ تهیه شده است.

این گزارشات از سایت کمیته دفاع از حقوق کودکان و نوجوانان تهیه شده است که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند هه نگاو، هرانا، ایرنا، ایران وایر، ایران وایر،رادیو زمانه ، اینترنشنال، کانون حقوق بشر ایران، کلمه، رادیو فردا، صدای آمریکا و کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی جمع‌آوری ‌گردیده است.

آمار فوق عمدتا از گزارشات رسانه های داخلی و خارجی مورد تائید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده و عملا نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.

اعضایی که در گردآوری اخبارآذر ماه ۱۴۰۳ با ما همکاری کردند عبارتند از: مهناز ترابی، پریا ترابی، پروین محمدی‌افقا، سونیا سوارکوب،  تیموری، خانم کوثر ولی زاده ، مریم رمضان پور، آیلین علیوردیلویی، فاطمه شدید، ملیکا نوری وفا، امیر پالوانه، نسرین جهانی گلشیخ می‌باشند.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید از سایت کمیته از طریق لینک زیر بازدید فرمایید:

https://koodak.bashariyat.org

اخبارعمومی

آزادی دو دانش آموز بلوچ بازداشت‌شده توسط نیروهای سپاه در راسک پس از ۴۳ روز

دو نوجوان بلوچ به نام‌های امیر‌حسین درفشه، ۱۷ ساله فرزند باران و عدنان ‌نوتکزهی، ۱۷ ساله فرزند اسلم دانش‌آموزان کلاس دوازدهم در مدرسه علامه طباطبایی روستای فیروزآباد شهرستان راسک که در ۱۷ مهر ماه، توسط نیروهای سپاه پس از یورش به مدرسه بازداشت شده بودند، در روز ۳۰ آبان ۱۴۰۳ پس از ۴۳ روز با تودیع قرار وثیقه از زندان مرکزی زاهدان آزاد شدند.(رسانک ۲ اذر ۱۴۰۳)

گم شدن پسر ۱۲ ساله سیرجانی در محدوده رودخانه هراز

غلامعلی فخاری مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر مازندران در روز چهار شنبه ۳۰ آبان در جمع خبرنگاران بیان کرد که روز گذشته خبری مبنی بر گم شدن پسر ۱۲ ساله سیرجانی در محدوده رودخانه منطقه بایجان جاده هراز به مرکز کنترل و هماهنگی عملیات استان اعلام شد و دوتیم عملیاتی و تخصصی کوهستان با هفت نیروی امدادی به همراه دو خودروی ست نجات و آمبولانس از پایگاه کهرود و رینه آمل برای یافتن مفقودی به منطقه اعزام شدند.(رکنا ۲ اذر ۱۴۰۳)

مسمومیت مشکوک ۳۰ دانش‌آموز و ۷۰ نفر در سه روستای گیلانغرب

۳۰ دانش‌آموز سه روستا در شهرستان گیلانغرب که همگی در یک مدرسه تحصیل می‌کنند، با علائم گوارشی و مسمومیت و اسهال و استفراغ به درمانگاه منتقل شدند. علیرضا نظری، فرماندار شهرستان گیلانغرب خبر داده که حدود ۷۰ تن از اهالی سه روستا نیز دچار مسمومیت شده‌اند که تاکنون علت حادثه مشخص نشده است، وی اضافه کرد: برای بررسی علت این حادثه، شبکه بهداشت شهرستان اقدام به نمونه‌گیری از آب این منطقه کرد و اعلام شد که آب روستاها کاملا سالم است و هیچ مشکلی ندارد. با‌این‌حال، مدرسه در این مناطق یک روز تعطیل و بررسی‌ها برای یافتن علت این حادثه ادامه دارد. (ایران وایر۵ اذر ۱۴۰۳)

پایان تلخ جست‌وجوی 27 ساعته و پیدا شدن جسد نوجوان ۱۵ ساله در ارتفاعات مرزی ارومیه

آقای محمودی مدیرعامل هلال‌احمر آذربایجان غربی از پیدا شدن پیکر بی جان نوجوان 15 ساله مفقود شده به دست یک تیم آنست و یک تیم واکنش سریع هلال احمر استان بعد از ۲۷ ساعت جست و جو در ارتفاعات مرزی سیلوانا در شعاع ۵۰ کیلومتری در نزدیکی روستای میرآباد خبر داد. وی خاطرنشان کرد: در این عملیات، نیروهای مردمی در قالب تیم های خانه هلال روستاهای سیلوانا و میرآباد نیز نیروهای هلال‌احمر را همراهی کردند و بعد یافتن، جسد این نوجوان به مراجعه مربوطه تحویل داده شد.(رکنا۲۹.آذر۱۴۰۳)

احکام صادر شده

 

 

بازداشت کودکان و نوجوانان

زاهدان؛ تداوم بازداشت و بی خبری از وضعیت علی علیزهی نوجوان ۱۷ ساله

علی علیزهی، نوجوان ۱۷ ساله، فرزند نورالله، اهل زاهدان و ساکن بندرعباس دز روز ۱۸ آبان ۱۴۰۳ به دلیل نداشتن مدارک شناسایی در ورودی شهر توسط نیروهای اداره اطلاعات شهرستان زاهدان بازداشت شد. با توجه به پیگیریهای خانواده و با گذشت ۱۴ روز از زمان بازداشت، وی کماکان در بازداشت بسر می‌برد. این امر باعث افزایش نگرانی خانواده و نزدیکان وی شده است. (هرانا ۱ اذر ۱۴۰۳)

گزارشی از بازداشت نوجوان تبریزی به اتهام توهین به خامنه‌ای و خمینی

نگار دباغی، نوجوان ١٧ ساله اهل تبریز، در ۲۳آبان سال جاری در خیابان ولیعصر تبریز بنا به اتهامات تشویق مردم به ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی و خارجی، اهانت به مقدسات اسلام، تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی و توهین به بنیانگذار و رهبر جمهوری اسلامی از سوی شعبه ۱۰ دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب تبریز بازداشت و به زندان منتقل شده بود و نهایتا در ۶ آذر ۱۴۰۳، با تودیع وثیقه دویست میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شد و جلسه رسیدگی به اتهامات مطروحه علیه او در تاریخ یکم اسفندماه برگزار خواهد شد. (صدای آمریکا۴ اذر ۱۴۰۳)

بازداشت ۱۱۵ شهروند در ماه نوامبر ‌۲۰۲۴ توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران

در آبان و آذر 1403، 16 فعال زن و ۳ کودک و زیر 18 سال توسط نیروهای امنیتی در ایران بازداشت شده‌اند. این افراد به اتهامات مختلف از جمله فعالیت‌های سیاسی، فرهنگی یا مرتبط با اقلیت‌های قومی و مذهبی بازداشت شده‌اند. بیشتر بازداشت‌ها توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی انجام شده است. وضعیت فعلی این کودکان روشن نیست، اما نگرانی‌ها درباره شرایط بازداشت و حقوق انسانی آنان وجود دارد. این بازداشت‌ها در مناطق مختلف از جمله بلوچستان، لرستان، و ترک‌نشین‌ها صورت گرفته است. برخی اسامی عبارتند از: سینا استانی، 15 ساله از یزد، عارف جانجانی، 18 ساله از زاهدان، نگار ریحانی، 17 ساله از تبریز. (هه نگاوه12اذر ۱۴۰۳)

ضرب و جرح دختر ۵ ساله توسط پسر نوجوان/ متهم به حبس و پرداخت دیه محکوم شد

یک پسر نوجوان در تهران، دختر خاله پنج ساله خود را با ضربات چاقو مجروح کرد. متهم که انگیزه خود از این اقدام را اختلافات خانوادگی با خاله خود و همسر او عنوان کرده است، به پنج سال حبس و پرداخت دیه محکوم شد. (هرانا 14اذر ۱۴۰۳)

لزوم تلفیق اجتماعی کودکان دارای معلولیت با کودکان عادی

آقای سیدجواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور در بازدید از خیریه یاوران معلولان نارمک بر لزوم تلفیق اجتماعی کودکان دارای معلولیت با کودکان عادی تاکید کرد و گفت: سیاست جداسازی کودکان در دنیا منسوخ شده است . با توجه به اینکه یک کودک معلول در بزرگسالی باید شرایت حضور در جامعه را داشته باشد در نتیجه باید به اختلالات یادگیری و آموزشی توجه ویژه‌ای داشت. چرا که اگر مربی و معلم با نوع اختلال یادگیری آشنا باشند با یک مداخله ساده این اختلال برطرف می‌شود.(خبرگزاری مهر۲۱ آذر ۱۴۰۳)

سرپل‌ذهاب؛ بازداشت و بی‌خبری از سرنوشت دست‌کم ۷ شهروند کُرد توسط نهادهای امنیتی

دست‌کم هفت شهروند کُرد و اهل شهرستان سرپل‌ذهاب از جمله یک کودک به نام‌های خالد کمری۲۷ ساله، هیمن پالانی۲۵ ساله، امید صالحی۱۷ ساله، اَیمن صفایی۲۱ ساله، عرفان مرادی۲۵ ساله ، پیام رنجبر ۲۷ ساله و کومار صالحی۲۳ ساله در روز ۲۵ آذر ۱۴۰۳ در جریان هجوم هم‌زمان نیروهای اداره اطلاعات به منازلشان و با توسل به خشونت توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت و به یکی از بازداشتگاه‌های امنیتی در کرمانشاه (کرماشان) منتقل شده و به مدت ۶ روز است که اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت و اتهامات وارده علیه آنها در دسترس نیست.(هه‌نگاو۳۰آذر۱۴۰۳)

زندان و زندانی و نوجوانان

 

 

کودکان و نوجوانان کشته شده

مرگ مشکوک دختر ۱۳ساله / تشریح قتل دختری که غذا نمی خورد

زن جوان که متهم است دختر ۱۳ساله اش را که غذا نمی‌خورد کشته، پای میز محاکمه ایستاد و اتهام قتل را گردن نگرفت . پدر قربانی در حالی اعلام گذشت کرد که خودش نیز در برابر اتهام کودک آزاری از طریق سهل انگاری قرار گرفت. رسیدگی به این پرونده از عصر ششم آذر ماه سال گذشته آغاز شد.مادر این دختر در اظهاراتش گفته دخترم آتنا برای اینکه به خواسته اش برسد اعتصاب اب و غدا کرده بود من فقط خواستم آب و قند به او بدهم که او مقاومت کرد و رفتم همسرم را صدا زدم که به من کمک کند وقتی برگشتیم دخترم بی جان شده بود. واکنون همسرش می گوید من اصلاً متوجه نشدم دخترم چطور جان سپرد .به همین خاطر هم از زنم هیچ شکایتی ندارم(رکنا۶ اذر ۱۴۰۳)

شهرستان نیکشهر؛ یک نوجوان در پی تیراندازی بی ضابطه نیروهای نظامی کشته شد

اسماعیل بلوچی، ۱۶ ساله، فرزند حسن، دانش‌آموز کلاس نهم، اهل و ساکن روستای دنکلمان واقع در بخش بنت شهرستان نیکشهر” در روز ۹ آذر ۱۴۰۳در پی تیراندازی نیروهای نظامی جان باخت.نیروهای نظامی در ایست و بازرسی پاسگاه بخش بنت شهرستان نیکشهر، پس از توقف یک خودروی سواری با سه سرنشین، اقدام به تیراندازی مستقیم به سمت آن کردند. در پی این واقعه اسماعیل از ناحیه قلب هدف گلوله قرار گرفت و در دم جان باخت. اما با وجود کشته شدن این نوجوان به دست نیروهای نظامی، سرهنگ محمدعلی لکزایی اظهار کرد این این افراد مسلح ناشناس بودند و پیگیری دستگری عاملان در دستور کار نیروهای نظامی قرار گرفته است. (هرانا۱۰اذر ۱۴۰۳)

مرگ دردناک دختر بچه مهابادی بر اثر بی احتیاطی راننده بیل مکانیکی

آقای امید صادق امیری مدیر شبکه بهداشت و درمان مهاباد از مرگ یک کودک پنج ساله به دلیل برخود با یک بیل مکانیکی در اثر بی‌احتیاطی راننده بیل مکانیکی خبر داد. ۰این کودک به بیمارستان امام خمینی منتقل شد اما به دلیل شدت جراحت به نواحی حساس بدن، با وجود عمل جراحی جان خود را از دست داد. (رکنا۱۰اذر ۱۴۰۳)

مردی در میاندوآب همسر و خواهر همسرش را به قتل رساند

مردی در میاندوآب همسرش بنام حدیث جدیت ۱۷ ساله و خواهر همسرش محدثه که ۱۳ سال سن داشت را به قتل رساند و پس از ساعتی بازداشت شد. دادستان عمومی و انقلاب میاندوآب علت این اقدام را اختلاف خانوادگی عنوان کرد. (هرانا 17اذر ۱۴۰۳)

گزارشی از مرگ پنج کودک به دلیل قصور پزشکی؛ فعالیت پزشک متهم همچنان ادامه دارد

یک پزشک در شهر قم، به اتهام قصور پزشک در عدم تصمیم‌گیری مناسب برای پیشگیری از خونریزی شریانی، عدم استفاده از روش‌های تشخیصی مانند سی‌تی آنژیو و عدم ارجاع بیمار به مراکز تخصصی، نقش مستقیم در مرگ پنج کودک داشته است. در مرحله دادگاه بدوی، در رأی اولیه دادگاه، پزشک به پرداخت ۹۰% دیه کامل، تحمل یک سال حبس تعزیری، انفصال از خدمات عمومی و دولتی به مدت دو سال، و منع اشتغال به حرفه پزشکی محکوم شد.اما در دادگاه تجدیدنظر حکم لغو شد و او همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد. با وجود این سوابق، لغو حکم، منع اشتغال وی به طبابت نگرانی‌های جدی در مورد ادامه فعالیت این پزشک ایجاد کرده است. . (رکنا20اذر ۱۴۰۳)

ملایر؛ یک دختر ۹ ساله توسط برادرش به قتل رسید

یک دختر ۹ ساله به نام لیلا در یکی از روستای پری بخش زند در شهرستان ملایر، به دست دو اعضای خانواده لیلا از جمله برادرش به قتل رسید و پیکرش در اطراف روستا دفن شد. دو متهم این پرونده اکنون در بازداشت بسر می‌برند. احمد ساکی فرمانده انتظامی ملایر عنوان کرد که این دو مظنون دستگیر شدند و در نهایت برادر لیلا به قتل وی اعتراف کرد و تحقیقات و بازجویی از متهمان برای مشخص شدن انگیزه قتل این کودک ادامه دارد.)هرانا۲۴آذر۱۴۰۳)

اعدام کودکان

اعدام چهار زندانی در زندان قزلحصار کرج؛ یکی از اعدام‌شدگان کودک-مجرم بود

چهار زندانی متهم به قتل در زندان قزلحصار کرج اعدام شدند در روز۷ آذر ۱۴۰۳ اعدام شدند. هویت دو تن از این زندانیان رضا شیرزهی، اهل زابل و ساکن شهرستان پاکدشت و حامد پاکدل احراز شده است. رضا شیرزهی که متولد ۱۳۸۲ بود، در سال ۱۳۹۹ طی یک نزاع در شهر فرون‌آباد به قتل دوست خود متهم شد. او در همان سال بازداشت و پس از محاکمه در دادگاه کیفری، به اعدام محکوم و حکم صادره در دیوان عالی کشور تایید شد. رضا در زمان بازداشت تنها ۱۷ سال داشت. (هرانا۷ اذر ۱۴۰۳)

خدمات درمانی و بهداشتی

خشونت علیه کودکان و نوجوانان

شهرستان زندیه؛ ۲۲۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۲۲۰ دانش آموز دختر از شهرستان زرندیه به اردوی موسوم به “راهیان نور” اعزام شدند. بر اساس این گزارش، دانش آموزان مذکور از مناطق عملیاتی جنوب کشور همچون شلمچه بازدید خواهند کرد. بر اساس پیمان نامه حقوق کودک، که ایران نیز از سال ۱۳۷۳ به این پیمان پیوسته است. استفاده از کودکان و نوجوانان در نظامی‌گری ممنوع است. (هرانا ۱ اذر ۱۴۰۳)

۱۲۰ دانش‌آموزاز شهرهای لنده و دیشموک به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۸۰ تن از دانش‌آموزان دختر مدارس مقطع متوسطه شهرستان لنده به اردوی راهیان نور دانش آموزی اعزام شدند و به گزارش پانا نیز ۴۰ دانش‌آموز دختر نیز در شهر دیشموک در استان کهکلیویه‌ و بویراحمد به اردوی راهیان‌نور اعزام شدند. (هرانا ۲ اذر ۱۴۰۳)

کشته و زخمی شدن پنج تن از اعضای یک خانواده در پی تیراندازی و واژگونی خودرو توسط افراد مسلح ناشناس در نیکشهر

در پی تیراندازی توسط افراد مسلح ناشناس به سمت یک خودرو، روز دوشنبه ۵ آذر ماه ۱۴۰۳یک تن کشته به نام )سلمان بلوچی 20 ساله( و چهار تن از جمله یک کودک خردسال که نام کودک نامشخص است مجروح شده‌اند. این اتعداد همگی اهل روستای جکان منطقه هیچان از توابع شهرستان نیکشهرعنوان شده است (رسانک۲۵ نوامبر۲۰۲۴)

بیش از ۵۹۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۵۹۹ دانش آموز از شهرهای مختلف کشور، از جمله ۴۰ دانش آموز دختر از مقاطع تحصیلی مختلف از گناباد، ۲۵۰ دانش آموز دختر از مقطع متوسطه دوم در شهرستان های دیلم،۱۵۰ دانش‌آموزدر شهرستان حمیدیه، ۸۴ دانش آموز دختر از شهرستان فیروزه و۷۵ دانش آموز دختر از منطقه طبس، همگی به اردوهای موسوم به راهیان نور در مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند که از مناطق عملیاتی شلمجه دیدار خواند کرد. (هرانا ۵ اذر ۱۴۰۳)

۶۷۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۶۷۰ دانش‌آموز دختر از شهرهای بهبهان، زیدون، گناوه و خمین به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند. دانش آموزان مذکور در قالب شش دستگاه اتوبوس از مناطق عملیاتی جنوب کشور همچون شلمچه بازدید می کنند. (هرانا ۶ اذر ۱۴۰۳)

مجروح شدن یک نوجوان بلوچ در پی تیراندازی سارقین مسلح در چابهار

روز شنبه ۳ آذر ماه ۱۴۰۳، سارقان مسلح در منطقه کمب واقع در حاشیه شهر چابهار، یک نوجوان ۱۷ ساله بلوچ اهل همین شهرستان ، به نام محمود جدگال فرزند محمد عیاض را هدف تیراندازی مستقیم قرار دادند که وی با اصابت گلوله مجروح شده و سارقین پس از مجروح شدن وی، موتورسیکلت او را به سرقت بردند.(رسانک ۷ اذر ۱۴۰۳)

۱۹۳۵ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۱۹۳۵ دانش‌آموز از شهرهای محتلف از جمله (۴۵ دانش آموز دختر از شهرستان خوی،۳۵۰ تن از دانش‌آموزان دختر نواحی دو و سه آموزش و پرورش اهواز، ۴۰ تن از دانش‌آموزان دختر با یک دستگاه اتوبوس در شهرستان اسکو، ۱۵۰۰ دانش آموز نیز در شهرستان شوش به منطقه عملیاتی فتح‌المبین به مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند. به‌علاوه ۱۰۰دانش‌آموز دختر دیگر نیز به مدت ۴ روز در شهرستان کوهرنگ به صورت اردوی راهیان نور به شمال غرب کشور اعزام شدند.(هرانا ۸ اذر ۱۴۰۳)

بریدن گوش‌های دختر 15 ساله در بهشهر

بریده شدن گوش‌های دختر ۱۵ ساله در بهشهر به دست عمویش و دلیل این اقدام ناموسی عنوان شده است. سرهنگ علی‌اکبر قلی‌پور فرمانده انتظامی استان بهشهر از پیگیری جدی پرونده و بازداشت عامل این جنایت خبر داده است. هم‌اکنون قربانی در بیمارستان تحت درمان و تلاش برای پیوند عضو است(رکنا 11اذر ۱۴۰۳)

۲۳۷۵ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۲۳۷۵ دانش آموز از استان‌های خوزستان، تهران، خراسان شمالی، آذربایجان غربی، گلستان و کرمانشاه به اردوهای موسوم به راهیان نور در مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند.تعداد دانش آموزان اعزامی به اردوی راهیان نور به این ترتیب بود۱۲۵۰ دانش آموزان دختراز مدارس و آموزشگاه‌های در خرمشهر، ۲۰۰ دانش آموز از دبیرستان های پسرانه آموزش و پرورش اسلامشهر، ۳۵۰ تن ازدانش آموزان دختر در ناحیه سه آموزش و پرورش اهواز، ۲۳۰ دانش آموز پسر و عوامل اجرایی شهرستان بجنورد،۲۲۰ دانش‌آموز از شهرستان سرپل‌ذهاب، ۸۰ دانش‌آموز از شهرستان مینودشت، ۴۵ دانش‌آموز از شهرستان خوی به وسیله یک اتوبوس، همگی با اردوی راهیان نور به مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند و از مناطقی مانند اندیمشک، اروند، شلمچه، هویزه و دهلاویه دیدن میکنند.(هرانا۱۲ آذر۱۴۰۳)

گروگانگیری کودک ١٣ ساله در البرز

فرمانده انتظامی البرز از نجات نوجوان ١٣ ساله از چنگال گروگان گیران پس از ٧٢ ساعت تلاش شبانه روزی در این استان خبرداد. وی اضافه کرد: گروگانگیران از پدر این نوجوان تقاضای ٤٠٠ میلیارد ریال پول کرده بودند اما متهمان دستگیر شده و پسر نوجوان به آغوش خانواده بازگشت. (رکنا12اذر ۱۴۰۳)

شهرستان ری؛ ۱۶۰ دانش آموز برخلاف پیمان نامه حقوق کودک به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۱۶۰ دانش‌آموز از شهرستان ری به اردوهای موسوم به راهیان نور در مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند. همچنین در یک ماه گذشته بیش از پنج هزار دانش آموز دختر از استان البرز به مناطق عملیاتی اعزام شدند. . (هرانا 13اذر ۱۴۰۳)

قصرشیرین و فیروزکوه؛ ۱۵۷ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۱۵۷ دانش آموز از شهرهای قصرشیرین و فیروزکوه به اردوهای موسوم به راهیان نور در مناطق عملیاتی کشور اعزام شدند. (هرانا 14اذر ۱۴۰۳)

نحوه تنبیه دانش آموزان توسط آموزش و پرورش مشخص شد

محمد سلیمی مدیر کل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که دریافت هرگونه هزینه در طول سال تحصیلی بابت هزینه‌های جاری مدرسه باید با رضایت اولیاء انجام شود و در صورت شکایت اولیاء، با مدیر مدرسه برخورد می‌شود. (رکنا14اذر ۱۴۰۳)

ضرب و شتم یک دانش آموز در شهرستان مهران/ با معلم خاطی برخورد شد

یک دانش آموز پایه اول راهنمایی در شهرستان مهران توسط معلم خود، مورد ضرب و شتم قرار گرفت و به مرکز درمانی منتقل شد. وضعیت روحی و جسمی این دانش‌آموز نامساعد گزارش شده است. علی درویشی، مدیرکل آموزش و پرورش استان ایلام نیز در واکنش به این رویداد گفت: تحقیقات برای بررسی این موضوع آغاز شده و با معلم خاطی برخورد قانونی خواهد شد. از هویت این دانش اموز اطلاعاتی در دسترس نیست. (هرانا 15اذر ۱۴۰۳)

مجروح شدن یک نوجوان بلوچ در پی تیراندازی سارقین مسلح در شهرستان سرباز

روز ۱۴ آذر۱۴۰۳ یک نوجوان بلوچ به نام محمد‌طاها اربابی”، ۱۷ ساله، فرزند انور و اهل روستای گوردر از توابع شهرستان سرباز در پی مقاومت در برابر سرقت موتورسیکلت خود توسط سارقین مسلح در رودخانه سرباز، حدفاصل روستاهای گوردر و کوهمیتگ واقع در شهرستان سرباز مورد هدف تیراندازی قرار گرفته و مجروح شد. (رسانک15اذر ۱۴۰۳)

۴۰۰ دانش آموز از به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۴۰۰ دانش‌آموز از شهرهای باغملک، بروجرد و سرایان به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی کشور اعزام شدند که تعداد ۱۲۰ دانش‌آموز پسر ازشهرستان باغملک بیش از ۳۰۰ دانش‌آموز پسر در مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند .(17آذر۱۴۰۳ هرانا)

۲۰۸۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۲۰۸۰ دانش آموز از شهرهایمختلف از جمله ( بجنورد۲۳۰ دانش‌ آموز پسر، بندرماهشهر۱۶۰۰ دانش آموز دختر و ملارد ۲۵۰ دانش آموز پسر) به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی کشور اعزام شدند. (17آذر۱۴۰۳ هرانا)

ربودن 2 دانش آموز درحال برگشت از مدرسه در زاهدان

تصاویر دوربین‌های مداربسته در یکی از محله‌های زاهدان در روز۱۸ آذر ۱۴۰۳ نشان می‌دهند که سرنشینان یک خودروی پژو 405 مقابل منزلی 2 کودک دانش‌آموز بلوچ را ربودند و به‌زور سوار خودرو کردند و از محل متواری شده‌اند. با بررسی های صورت گرفته از تصاویر دوربین‌های مدار بسته ربایندگان کودکان شناسایی شدند و مشخص شد که این ربایندگان اختلافات مالی با پدر محمد‌طاها داشتند و در زمان ربودن کودکان پس از لحظاتی در خیابان انقلاب کودک دیگر را از ماشین پیاده کردند و محمد طاها گرگیج ۱۰ ساله همچنان در گروگان است. این ربایندگان از طریق پیام برای خانواده این کودک با شماره تلفنی با کد کشور افغانستان ارسال کرده و درخواست مبلغ مورد اختلاف با پدر او را کرده‌اند. (هرانا ۲۳ آذر۱۴۰۳)

۱۱۰۷ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۱۱۰۷ دانش آموز از شهرهای مختلف از جمله ۲۵۰ دانش آموز دختر ازلردگان، ۱۶۰ دانش آموز پسر از گرگان ، خور و بیابانک، رامیان ۴۴ دانش آموز پسر ، دیّر۲۵۰ دانش‌آموز پسر، دلفان ۲۲۵ دانش آموز پسر ، آستانه اشرفیه، بندر کیاشهر و قشم به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی کشور اعزام شدند. . (20آذر۱۴۰۳ هرانا)

مجروح شدن کودک ۵ ساله در پی تیراندازی بدون ضابطه نیروهای نظامی

یک کودک بلوچ به نام دردانگ رضوی مقدم ۵ ساله فرزند یاسر به همراه پدر خود در خیابان صیاد در حوالی فرمانداری شهر چابهار بعد از خرید از سوپرمارکت بدنبال تعقیب و گریز یک خودروی لندکروز و تیراندازی بدون ضابطه و خارج از چارچوب توسط نیروهای نظامی مورد اصابت گلوله به پا قرار گرفته و مجروح شد. جراحی این کودک در روز ۲۰ آذر انجام شد و گلوله مَرمی از پای وی درآوده شد و همکنون حال عمومی کودک مساعد است.(رسانک۲۱ مهر ۱۴۰۴)

۱۰۰۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند.

۱۰۰۰ دانش‌آموز از شهرهای مختلف از جمله ازنا۲۲۰ دانش آموز پسر به مناطق عملیاتی (فتح المبین، شلمچه، اروند رود، اندیمشک و سد کرخه)از طرفی در شهرستان دشتی ۲۵۰ دانش آموز پسر، در شهرستان آبیک ۲۰۰ دانش آموز پسر، همینطور در استان کهگیلویه و بویراحمد۳۳۰ دانش آموز پسر،همگی به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند.(هرانا۲۲ آذر۱۴۰۳)

۴۰۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی جنوب کشوراعزام شدند

۴۰۵ دانش‌آموز از شهرهایی از جمله (گلپایگان ۱۱۷ دانش‌آموز پایه متوسطه به مدت ۳ روز، نهاوند۹۲ دانش آموز پسر در یک اردوی دو روزه و در قالب دو دستگاه اتوبوس، شهرستان بستک دانش آموزان پسر این شهرستان ، کیش ۳۶ دانش آموز پسر مقطع متوسطه اول و دوم ، دنا ۱۶۰ دانش آموز پسر دبیرستان‌های متوسطه دوم این شهرستان در بخش پاتاوه وسی سخت در قالب اردوی راهیان نور به مناطق عملیاتی شلمچه، طلائیه، هویزه، اروند، والفجر ۸، دشت ذوالفقاریه، موزه ، مرکز فرهنگی خرمشهر و یادمان شهدای شرق کارون در جنوب کشور بازدید کردند.(هرانا ۲۳آذر۱۴۰۳)

۳۸۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۳۸۰ دانش‌آموز از شهرهایی، از جمله ۸۰ دانش آموز پسر در شهر ملایر در قالب کاروان راهیان نور و ۳۰۰ دانش آموز پسر از ناحیه‌های دو و سه آموزش و پرورش اهواز به مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند. دانش آموزان مذکور به مدت یک روز از مناطق عملیاتی همچون یادمان شهدای شلمچه بازدید می‌کنند.(هرانا۲۴آذر۱۴۰۳)

 

 

۱۰۷۸ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۱۰۷۸ دانش آموز از شهرهای مختلف کشور از قبیل (لردگان با مقدار دانش‌آموز نامشخص، نجف آباد ۲۸۰ دانش آموز در قالب ۷ اتوبوس به اردوی راهیان نور ، هندیجان ۱۶۰ دانش‌آموز کلاس پنجم به مناطق عملیاتی جنوب کشور، بافت ۸۸ دانش آموز در قالب راهیان نور از تاریخ ۲۴ تا ۲۷ آذر ۱۴۰۳، دره شهر با تعدا دانش‌آموز نامشخص، انار ۸۰ دانش آموز به مدت چهار روز بازدید از مناطق عملیاتی و نیز اعزام ۲۰۰ دانش آموز پسر به مناطق عملیاتی در شهر کارون)به مناطق عملیاتی نقات مختلف کشور اعزام شدند.(هرانا۲۵.آذر۱۴۰۳)

نگهداری خانم نسیمه اسلام زهی به همراه نوزاد هفت‌ماهه‌اش در قرنطینه زندان اوین

نسیمه اسلام زهی متهم امنیتی سنی‌ مذهب، بیش از ۱۵ ماه است که بازداشت شده است. وی به همراه کودک ۷ ماهه‌اش که در زندان بدنیا آمده در شرایت سختی که برای نوزاد ۷ ماهه مناسب نیست در زندان بسر می‌برد. وی یک کودک ۲ ساله دیگر به نام عایشه را دارد که در بهزیستی بسر می‌برد. اما حضانت عایشه به خواهر خانم اسلام زهی داده شد و این کودک به زودی تحویل خانواده می‌شود. خانم اسلام زهی هم‌کنون به همراه کودک ۷ ماهه‌اش به اتهام حمل سلاح و ظن عضویت در گروه ستیزه‌جو داعش در بخش قرنطینه زندان اوین بسر میبرد.(هرانا۲۷ آذر ۱۴۰۳)

تجاوز به یک مادر در حضور فرزندان او

یک مرد ۲۲ ساله که تعمیرکار آبگرم کن بود در تابستان ۱۴۰۲ به بهانه تعمیرآبگرم‌کن در زمانی که شوهر زن در منزل نبود به خانه زن جوان رفت . در بار دوم که حدودا ساعت سه بامداد بود با شکستن شیشه‌های منزل وارد خانه آن زن شد . کودکان آن زن از ترس خود را خیس کردند. این مرد کودکان را به حمام پرت کرد و با ضربات محکم به سر و صورت این زن، به او تجاوز کرد. در هنگام فرار همسایه‌ها او را در دستشویی زندانی کردند و به پلیس تحویل دادند. متحم در دادگاه ضمن تعریف کل داستان، مدعی شد در هنگام تجاوز به این زن در جلوی کودکان او کمی شراب نوشیده بود و در حالت عادل نبود. در پایان جلسات محاکمه، قضات دادگاه پس از بازبینی فیلمی که از صحنه درگیری در منزل ضبط شده بود، وارد شور شدند تا رأی نهایی خود را درباره این پرونده صادر کنند.(هرانا۲۸.آذر.۱۴۰۳)

۸۸۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۸۸۰ دانش آموز از شهرهایی از جمله ۱۲۹ دانش آموز پسر از مقاطع متوسط دوم در شهرستان خوانسار و ۷۶۰ دانش آموز دختر و پسر نیز در استان البرز به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی جنوب کشور اعزام شدند.(هرانا۲۸ آذر۱۴۰۳)

آموزش با تعطیلی مدارس و دانشگاهای بلوچستان قربانی سیاست های کلان رژیم ایران است

مسئولان و مقامات رژیم جمهوری اسلامی ایران در روز ۲۵ آذر ۱۴۰۳ اعلام کردند که کلیه مدارس و دانشگاه های استان سیستان و بلوچستان و بسیاری دیگر از نقاط ایران را به دلیل برودت هوا، غلظت گرد و غبار در برخی مناطق کشور و نیز با هدف مدیریت و صرفه‌جویی در مصرف انرژی در روز دوشنبه۲۶ آذر تعطیل خواهد شد. قطعی مکرر برق، ناتوانی در گرمایش، آلودگی هوا ناشی از مازوت سوزی و ماشین های تولید داخل نمونه های کوچکی از کشورداری مسئولانی است که دغدغه هایشان در ورای مرزهای ایران و ایجاد جنگ در منطقه است. در کشوری که بر منابع عظیم نفت و گاز خوابیده است، تعطیل و ‌فلج شدن کل کشور به دلیل سرما نشان از ورشکستگی حکام ایران دارد(رسانک ۱۵ دسامبر۲۰۲۴)

زندان ارومیه؛ گزارشی از وضعیت نامساعد کودک خُردسال سعدا خدیرزاده، زندانی

از هفته گذشته وضعیت سلامت آلا (سولینا)، دختر دو سال و پنج ماهه سعدا خدیرزاده، زندانی سیاسی کُرد، وخیم گزارش شده و تاکنون مسئولان زندان مرکزی ارومیه، از هرگونه اقدامی برای درمان این کودک خودداری کرده‌اند. طبق گزارشات خبری دختر این زندانی زن، به دلیل وضعیت بسیار نامناسب بهداشتی، نبود سیستم تهویه و گرمای شدید داخل بند زنان زندان، دچار حساسیت پوستی شده و مسئولین زندان از انتقال وی به مراکز درمانی خارج از زندان ممانعت به عمل آورده‌اند.(هه‌نگاو۲۶.آذر۱۴۰۳)

شماری از دانش‌آموزان مدرسه‌ای در کوهدشت مورد تنبیه بدنی قرار گرفتند

در مدرسه آزادگان شهرستان کوهدشت در استان لرستان، چند دانش‌ آموز دوره متوسطه اول توسط معلم خود مورد تنبیه بدنی قرار گرفتند. این اقدام، اعتراض خانواده‌ها و دانش‌آموزان را برانگیخته. ناامنی در این مدرسه تا جایی بود که بعضی از مادران کودکانشان را از این مدرسه به یک مدرسه غیر دولتی بردند. برای ایجاد ترس در والدین کودکان، آنها را به اخراج دانش‌آموزان و حتی پرداخت اجباری کمک‌های مالی تهدید کردند. از طرفی ورود خودروی نیروی انتظامی به مدرسه به دلیل دعواهای دانش‌آموزی نیز برای ایجاد ترس والدین کودکان بود. مسلم مهکی کارشناس روابط عمومی آموزش و پرورش کوهدشت مدعی شد: «مدیر مدرسه بازخواست شده و پرونده به هیئت بدوی رسیدگی فرستاده شده است. تنبیه بدنی به کمیته تخلفات ارجاع شده و در صورت اثبات تخلف، با خاطیان برخورد خواهد شد.(هرانا ۲۹ آذر۱۴۰۳)

شهرستان حمیدیه؛۲۰۰ دانش آموز به مناطق عملیاتی اعزام شدند

۲۰۰ دانش‌آموز پسر از شهرستان حمیدیه به اردوهای موسوم به “راهیان نور” در مناطق عملیاتی اعزام شدند در این اردو از شلمچه و باغ موزه بازدید کردند.(هرانا۳۰ آذز ۱۴۰۳)

کودک ازاری

دختر ۱۵ ساله به دلیل معامله مواد مخدر برای پدرش قربانی تجاوز شد

یک دختر ۱۵ ساله در مشهد در ازای تهیه مواد مخدر برای پدر این نوجوان مدتی توسط فروشنده مواد مخدر مورد تجاوز قرار گرفت. تکرار این رفت و آمدها سبب شک برادر این نوجوان شد و از او ماجرا را جویا شد با وجود تهدید و فشار پدر آن نوجوان جهت عدم افشای این تجاوزها، این نوجوان ماجرا را به برادر تعریف می‌کند و برادرش به او می‌گوید که به پلیس برود و اتفاقات رخ داده را شرح دهد . نهایتا در این خصوص، پرونده‌ای برای تجاوز به این نوجوان تشکیل و جهت رسیدگی به دادگاه ارسال شد. (هرانا۲۵آذر۱۴۰۳)

تجاوز به دختر ۱۸ ساله؛ متهم محاکمه شد

مردی۲۶ ساله به نام کوروش که یک دختر ۱۸ ساله به نام مانلی را مورد آزار جنسی قرار داده بود در دادگاه کیفری یک استان تهران محاکمه شد. رسیدگی به این پرونده در اواخر تابستان ۱۴۰۳ با شکایت مانلی آغاز شد. با این شکایت دختر جوان به پزشکی قانونی معرفی شد و کارشناسان آزار و اذیت به وی را تایید کردند. به این ترتیب پسر جوان بازداشت شد و در شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان تهران از خود دفاع کرد. در جلسه دادگاه مانلی ادعا کرد که این تجاوز زمانی رخ داد که در منزل کوروش بود و کسی در منزل کوروش نبود. وی اشد مجازات را برای کورش خواستار شد. اما کوروش این ادعا را رد کرد و مادر کوروش هم ادعا کرد که در آن شب در خانه بود و می‌تواند گواهی مرخصی از کارش را ارائه دهد . در پایان جلسه قضات وارد شور شدند تا رای صادر کنند(هرانا۲۷آذر۱۴۰۳)

ادعای هولناک و شوکه‌کننده؛ بردگی جنسی کودکان شبی ۵۰۰ هزار تومان

خبرگزاری غیررسمی ایران۲۴ با انتشار یک پست اینستاگرامی ادعا کرده است که در یک تحقیق تکان‌دهنده، با موضوعی بهت‌آوری در مورد بردگی جنسی از کودکان روبرو شده است. به گزارش این رسانه، در اینستاگرام صفحاتی هستند که کودکان ۵ الی ۱۰ ساله را به عنوان برده‌ جنسی در معرض فروش یا اجاره قرار می‌دهند. به اعتراف فروشنده، کودکان خردسال برای اهداف جنسی تربیت شده‌اند. مثلا پسر ۵ ساله‌ای که دو سال است که به صورت اجاره‌ای در اختیار زنان قرار می‌گیرد تا هرگونه عمل جنسی بر روی او انجام شود. پس از ارسال تصویر کودک از طرف یک واسطه قیمت فروش هر کودک را ۲۰۰ میلیون اعلام کرده و حتی پیشنهاد می‌کند که مشتریان می‌تواننداین کودکان را در ازای هر شب ۵۰۰ هزارتومان اجاره کنند(خبرگزاری غئر رسمی ایران ۲۴ ، ۲۸ آذر ۱۴۰۳ )

کودک همسری

گزارشی از قتل یک زن جوان قربانی کودک‌همسری و ازدواج اجباری در بندرعباس

حلیمه حبیب‌اللهی زن ۲۲ ساله اهل ایذه و ساکن یکی از روستاهای چهارمحال‌بختیاری از قربانیان کودک‌همسری و ازدواج اجباری که از سوی همسرش در معرض خشونت فیزیکی نیز قرار داشته است، در بندرعباس به قتل رسید. همسر وی پس از به قتل رسیدن خانم حبیب‌اللهی اقدام به خودکشی کرده و به زندگی‌ خود پایان داده است. در ابتدا ادعا شد که اخیراً همسر حلیمه، او و دو فرزندشان را به بهانه‌ی دیدن خواهرش به بندرعباس برده و پس از چند روز، صبح روز جمعه ۲ آذر ، خبر از خودکشی حلیمه داده‌ و گفته‌اند که خود را از دستگیرەی باز و بسته کردن لوله گاز آویزان کرده است. ادعایی که به گفته‌ی نزدیکانش سناریویی از پیش تعیین‌شده بەمنظور لاپوشانی واقعیت قتل او بوده و با واقعیت‌ها همخانی ندارد.(هه‌نگاو۳اذر ۱۴۰۳)

آسیب‌های اجتماعی

واژگونی مرگبار سمند در جاده ایذه

بار دیگر در کیلومتر ۱۰ محور حادثه خیز ایذه تصادف مرگبار دیگری رخ داد. عارف اصل شرهانی سخنگوی اورژانس پیش بیمارستانی اهواز در گفت و گوی رسانه‌ای در خصوص بروز سانحه رانندگی منجر به فوت در جاده ایذه، بیان کرد: این سانحه در ساعت ۱۲:۴۵ در کیلومتر ۱۰ محور حادثه خیز ایذه رخ داد. این حادثه رانندگی یک کشته و ۶ مصدوم بر جای گذاشت. در این حادثه یک مرد ۵۰ ساله جان خود را از دست داد و ۶ تن شامل یک کودک پسر ۶ و کودک دختر۳ ساله و دو مرد ۲۵ و ۴۸ ساله و دو زن ۲۵ و ۳۲ساله توسط ۲ دستگاه اورژانس فوریت‌ها به بیمارستان شهدای ایذه منتقل شدند. (رکنا ۱ اذر ۱۴۰۳)

مجروح شدن دو‌ کودک بلوچ در پی رسم غلط تیراندازی در مراسم عروسی در شهرستان سرباز

بدنبال رسم غلط تیراندازی در یک مراسم عروسی در روستای کجدر از توابع شهرستان سرباز در روز ۳۰ آبان ۱۴۰۳ دو کودک زیر هجده سال با اصابت گلوله مجروح شدند. از هویت این افراد تا لحظه تنظیم خبر اطلاعی در دست نیست ولی گفته می‌شود که حال یکی از آنها وخیم بوده است. (رسانک ۲ اذر ۱۴۰۳)

نرخ تولد در ایران در سال ۱۴۰۳ به عدد تاریخی کمتر از یک میلیون نفر سقوط می‌کند

محمد‌رضا ظفر‌‌قندی وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی ایران در یک نشت عمومی بیان کرده است که کشور در آستانهٔ سقوط در چاله و چاه جمعیتی است و برای اولین‌بار نرخ تولد در سال ۱۴۰۳ به زیر یک میلیون نفر می‌رسد. نرخ باروری اکنون از ۲.۰۱ در سال ۱۳۹۵ به ۱.۶۶ رسیده و اگر به ۱.۱ برسد، در چاله و چاه جمعیتی گرفتار می‌شویم. این هشدار از جدی‌ترین موارد در این زمینه است که سال‌ها است از سوی مقام‌های رسمی مطرح می‌شود.(رادیو فردا۳ اذر ۱۴۰۳)

اقدام نمایشی رهبر انقلاب برای ۲ دختر دانش‌‌آموز با هدف تقویت جبهه مقاومت

رهبر جمهوری اسلامی در اقدامی نمایشی، به دو دانش‌آموز دختر که در یک پویش حکومتی شرکت کرده بودند، چفیه و انگشتر هدیه داد. این اقدام که با حضور امام‌جمعه و مسئولان آموزش‌وپرورش خراسان جنوبی همراه بود، بخشی از تبلیغات حکومتی برای تقویت «جبهه مقاومت» است. فعالان حقوق بشر این رویکرد را بهره‌برداری سیاسی از دانش‌آموزان در راستای اهداف ایدئولوژیک حکومت می‌دانند). رکنا۳آذر۱۴۰۳)

برگزاری جلسه ستاد مدیریت بحران به خاطر مفقودی دختر بچه 6 ساله

دختربچه ۶ ساله که همراه مادر خود در حال تردد از خیابان بود، با توجه به شدت بارش‌ها در استان ایلام در سیلاب گرفتار شدند و مفقود شد. از این رو جلسه ستاد مدیریت بحران استان ایلام در مرکز کنترل و هماهنگی عملیات امداد و نجات هلال احمر استان استان ایلام با ریاست معاون سیاسی و امنیتی استاندار ایلام در برای یافتن این کودک دایر شد. جست و جوها برای یافتن این دختر بچه ادامه دارد. (رکنا۷ اذر ۱۴۰۳)

گرگان؛ پیکر بی جان یک کودک کار حدودا ۷ ساله در خیابان پیدا شد

پیکر بی جان یک کودک کار که پسری حدودا هفت ساله است، در کنار یک سطل زباله در یکی از محله‌ های شهر گرگان پیدا شد. با حضور ماموران پلیس و عوامل اورژانس در محل حادثه مشخص شد که این کودک، جزو کودکان کار و تبعه کشور افغانستان بوده است. همچنین گفته میشود به علت واژگونی سطل زباله بر روی کودک مذکور، او جان خود را از دست داده است.معاون محیط زیست و خدمات شهر شهرداری گرگان نیز در واکنش به علت فوت این کودک مدعی شد: نمی‌توانیم به جد بگوییم سقوط باکس زباله باعث این حادثه شده زیرا شواهد حاکی از آن است که باکس زباله فاقد چرخ و در محل خود مستقر بوده است. تحقیقات پزشکی قانونی در خصوص مرگ این کودک ادامه دارد. (هرانا۷ اذر ۱۴۰۳)

راه سخت‌گذر و کمبود امکانات؛ کودک پنج‌ ماهه در راه بیمارستان جان باخت

نبود خدمات درمانی و جاده‌های مناسب، به جان باختن یک نوزاد پنج‌ماهه در روستای مگاه از توابع جاسک منجر شد. این کودک به دلیل وخامت حال و علائم تنفسی حاد، در مسیر طولانی و دشوار انتقال به بیمارستان فوت کرد. سال‌ها کمبود امکانات بهداشتی و راه‌های ارتباطی مناسب در این مناطق، جان ساکنان محروم را به خطر انداخته و نشان‌دهنده بی توجهی مسئولان از حقوق اولیه آن‌هاست. (هرانا۷ اذر ۱۴۰۳)

دختر 8 ساله تهرانی ربوده شده توسط پدرش پیدا شد

یک دختر ۸ ساله که توسط یک زن و مرد اجیر شده از سوی پدرش ربوده شده بود، پس از تحقیقات گسترده پلیس در فردیس پیدا شد. پدر کودک که به دلیل اختلافات شخصی با همسر سابقش این نقشه را طراحی کرده بود، دستگیر شد. (رکنا13اذر ۱۴۰۳)

اعتراض یک کارمند به دلیل حقوق معوقه ۴ ماهه خود

یک کارمند آتش‌نشانی شهرداری کوت عبدالله در خوزستان، پس از چهار ماه بدون حقوق، از وضعیت بحرانی زندگی‌اش و بی‌هوشی فرزند معلولش به دلیل مشکلات مالی خبر داد. فریاد این کارمند برای کمک، سرانجام شهرداری را وادار به پرداخت معوقات حقوقی و رسیدگی به درمان فرزندش کرد.(رکنا14اذر ۱۴۰۳)

ناپدید شدن یک کودک ۱۲ ساله بلوچ فاقد شناسنامه در شهرستان زابل با گذشت ۶ روز

ناپدید شدن کودک بلوچ فاقد شناسنامه بنام الیاس براهویی، ۱۲ ساله اهل روستای اسلام‌آباد، شهرستان زابل ۹ آذر ۱۴۰۳ ناپدید شده است خانواده نگران بوده و اطلاعاتی از او ندارند. به بیمارستان‌ها و ارگان‌های نظامی مراجعه کرده‌اند از وی اطلاعی نیافته اند (حال وش14اذر ۱۴۰۳)

اعتراض دانش آموزان اصفهانی به سرمای شدید در کلاس

مشکلات سیستم گرمایشی دبیرستان الزهرا در شهر اژیه اصفهان با گذست دو سال تاکنون از سوی مسئولان رسیدگی نشده است. این موضوع را از مسئولان سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور پیگیری کرده است. به گفته آن‌ها، سیستم گرمایشی این مدرسه پنج سال پیش نوسازی شده و در حال حاضر، شوفاژهای کلاس‌ها گرمایی مناسب اما داغ تولید می‌کنند.مسئولان سازمان نوسازی مدارس علت احتمالی این مشکل را در دو مورد مطرح کرده‌اند اول، فشار نامناسب گاز شهری و دوم، احتمال نشتی در سیستم لوله‌کشی. . (رکنا 14اذر ۱۴۰۳)

آموزش با تعطیلی مدارس و دانشگاهای بلوچستان قربانی سیاست های کلان رژیم ایران است

مسئولان و مقامات جمهوری اسلامی ایران در روز ۲۵ آذر ۱۴۰۳ اعلام کردند که کلیه مدارس و دانشگاه های استان سیستان و بلوچستان و بسیاری دیگر از نقاط ایران را به دلیل برودت هوا، غلظت گرد و غبار در برخی مناطق کشور و نیز با هدف مدیریت و صرفه‌جویی در مصرف انرژی در روز دوشنبه۲۶ آذر تعطیل خواهد شد. قطعی مکرر برق، ناتوانی در گرمایش، آلودگی هوا ناشی از مازوت سوزی و ماشین های تولید داخل نمونه های کوچکی از کشورداری مسئولانی است که دغدغه هایشان در ورای مرزهای ایران و ایجاد جنگ در منطقه است.در کشوری که بر منابع عظیم نفت و گاز خوابیده است، تعطیل و ‌فلج شدن کل کشور به دلیل سرما نشان از ورشکستگی حکام ایران داردرسانک۲۵آذر ۱۴۰۳)

بازماندگی از تحصیل بیش از ۱۲ هزار دانش آموز در استان کردستان

آرش زره‌تن لهونی استاندار کردستان از وجود بیش از ۱۲ هزار و سیصد دانش‌ آموز بازمانده از تحصیل، کمبود فضای آموزشی و کمبود معلم در استان کردستتن خبر داد. به گفته آقای زره‌تن لهونی این درحالی است که نسبت به میانگین کشوری، استان کردستان وضعیت بهتری دارد اما این آمار بالا بوده و باید تلاش شود به حداقل ممکن برسد.(هرانا۲۸ آذر۱۴۰۳)

مشاهده موش در بیمارستان تخصصی کودکان

حضور موش در سرویس‌های بهداشتی بیمارستان تخصصی کودکان بهرامی اعتراض خانواده های بیماران نوزاد و کودک را به همراه داشت. بیمارستان کودکان بهرامی که زیرنظر دانشگاه علوم پزشکی تهران است؛ این بیمارستان جزو معدود بیمارستان‌های تخصصی دولتی برای کودکان و نوزادان است. اما عدم رسیدگی به بیمارستان باعث اعتراض مراجعه کنندگان شده است. چنین مواردی معمولاً به دلیل عدم رعایت اصول مدیریت پسماند، نظافت عمومی، کنترل ورودی‌ها یا سیستم‌های فاضلاب رخ می‌دهند و نظارت ضعیف بر کیفیت محیط بیمارستان را نشان می‌دهند. در صورتی که مواردی مانند مشاهده موش در بیمارستان گزارش شود، ابتدا باید تذکر و اخطار کتبی به بیمارستان داده شود. در صورت تخلف فعالیت بخش یا کل بیمارستان باید تعلیق شود. همچنین، جریمه‌های سنگین و در شرایط جدی‌تر، پیگرد قانونی برای مدیر بیمارستان باید در نظر گرفته شود.(رکنا۲۸آذر۱۴۰۳)

جان باختن ۳ کودک در سراوان بر اثر مسمومیت با گاز چراغ نفتی

علی عبدالرزاق‌نژاد، رییس اورژانس پیش‌بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، از جان باختن سه کودک به دلیل مسمومیت با گاز چراغ نفتی در سراوان در پنج‌شنبه ۲۹ آذر خبر داد.شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان فاقد گازکشی است و به همین دلیل نیز گاز چراغ‌نفتی همه ساله چندین تن را به کام مرگ می‌کشاند.(ایران اینترنشنال ۳۰ آذر.۱۴۰۳)

کودکان بی هویت

شهرستان گرمی؛ مخالفت اداره ثبت احوال با نامگذاری و ثبت هویت یک کودک

بر خلاف کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق کودک برای داشتن نام و تابعیت از بدو تولد که ایران نیز عضو آن است، یک کودک پسر در شهرستان گرمی با گذشت بیش از ۱۰ روز از زمان تولد به دلیل مخالفت اداره ثبت احوال این شهرستان با نام انتخابی ماناس، از داشتن شناسنامه محروم مانده است. عملکرد دولت ایران در باب خودداری از ثبت نام‌های خاص برای نوزادان، به‌ویژه به بهانه اینکه این نام ها خارجی یا غیر ایرانی تلقی می‌شوند، می‌تواند به‌عنوان نقض حقوق بشرتلقی شود. (هرانا ۱ اذر ۱۴۰۳)

تأخیر در صدور شناسنامه برای یک کودک در تبریز

اداره ثبت احوال تبریز با گذشت سه ماه از تولد یک کودک پسر به نام ائلشن در تاریخ ۱۰ مهر ۱۴۰۳، همچنان از صدور شناسنامه خودداری می‌کند. این اقدام با وجود شکایت والدین و حکم دادگاه صورت گرفته است.والدین اعلام کرده‌اند که این تأخیر باعث محرومیت فرزندشان از خدماتی مانند واکسن، بیمه و درمان شده است. (هرنا12 اذر ۱۴۰۳)

جلفا؛ صدور شناسنامه برای یک کودک پس از شش سال

کودک پسر با نام انتخابی هونتای در تاریخ ۲۳ آبان ۱۳۹۷ متولد شده بود اما با وجود تلاش‌های مکرر خانواده برای ثبت‌نام کودک در اداره ثبت احوال جلفا به مدت ۶ سال موفق به گرفتن شناسنامه برای کودک نشدند. نهایتا بعد از شش سال در پی شکایت والدین کودک، با حکم شعبه ۱۱ دادگاه عمومی حقوقی تبریز، اداره ثبت احوال ملزم به صدور شناسنامه با نام مذکور شد. والدین اعلام کرده‌اند که این تأخیر باعث محرومیت فرزندشان از خدماتی پزشکی، اجتماعی و آموزشی شده است. (هرنا14 اذر ۱۴۰۳)

سقط جنین

کوچه‌پس‌کوچه‌های بازار زیرزمینی فایزر سقط‌ جنین در ایران

کنترل بارداری و یا سقط‌جنین در سال‌های اخیر جزو اقدامات ممنوع در ایران اعلام شده، مگر با مجوزهای قانونی، ولی زیرزمین‌ها همچنان فعال‌اند و سقط‌های پرخطر در آن انجام می‌شود. علاوه بر این، قرص‌های سقط ‌جنین هم در بازار در دسترس است؛ ازجمله داروهایی که به اسم فایزر آمریکایی فروخته می‌شود و فروشنده‌ها می‌گویند اثرگذاری‌شان تضمینی است. سال ۱۴۰۰، قانونی تحت عنوان حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مجلس تصویب شد که سقط‌ جنین را ممنوع و جرم عمومی اعلام کرد(رادیو فردا۲ اذر ۱۴۰۳)

رئیس کمیسیون جوانی جمعیت مجلس ایران می‌گوید سالانه ۵۰۰ هزار سقط جنین صورت می‌گیرد

امیر حسین بانکی پور رییس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس ایران در واکنش به اظهارات وزیر بهداشت ایران که پیش‌تر از کشته شدن سالانه ۲۰ هزار جوان در تصادفات جاده‌‌های ایران انتقاد کرده و گفته بود که این موضوع «تلاش‌ها در زمینه باروری را هدر می‌دهد.»عنوان کرد:هر سال ۵۰۰ هزار مورد سقط جنین در این کشور صورت می‌گیرد که ۲۰ برابر بیشتر از آمار مرگ و میر کودکان و جوانان در تصادفات جاده‌ای است. آقای بانکی‌پور در ادامه گفت:هم باید توجه ما به مدیریت این میزان از سقط جنین باشد و هم آمار مرگ ومیر ناشی از تصادف جاده‌ای را مد نظر داشته باشیم و باید نسبت‌های آن را در نظر بگیریم(بی‌بی‌سی ۱اذر ۱۴۰۳)

سپاه از شناسایی مراکز سقط جنین و دستگیری عوامل آنها خبر داد

محمد قربان ولی‌زاده فرمانده سپاه سیدالشهدا تهران از شناسایی مراکز غیرمجاز سقط جنین در استان تهران توسط دستگاه‌های امنیتی خبر داد و اعلام کرد که برخورد با این مراکز در قالب طرح نفس در دستور کار قرار دارد. وی ادامه داد: در قرارگاه جوانی جمعیت نیاز به تلاش زیادی داریم و باید موانع با تلاش دستگاه‌ها برطرف شوند. غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین نیز در اول آذرماه گفته بود: در حال حاضر، ۲۰۰ مرکز مبارزه فرهنگی با سقط جنین در کشور توسط بسیج مستضعفین ایجاد شده و تا پایان سال این تعداد به ۳۰۰ مرکز افزایش خواهد یافت. (صدای آمریکا۳اذر ۱۴۰۳)

کودکان فقر

کودکان کار

شناسایی ۷۰ هزار کودک کار در تهران

عبدالمجید رحمانی دبیر مرکز رصد، پایش و مدیریت آسیب‌های اجتماعی شهر تهران در خصوص کودکان کار این شهر بیان کردند ۷۰هزار کودک کار در خیابان‌های تهران وجود دارد که ۸۰٪ این افراد اتباع بیگانه هستند. در ۹ ماه گذشته فقط ۳۰۰۰ کودک کار در تهران سازماندهی شده‌اند. (هرانا۹اذر ۱۴۰۳)

در سایه فقدان ایمنی کار؛ ۲ کارگر از جمله یک کودک کار مصدوم شدند

در سایه فقدان ایمنی محیط و شرایط نامناسب کار، دو کارگر از جمله یک کودک کار در دهلران ایلام، این کارگر ۱۷ ساله شاغل در پروژه خط لوله سه راهی جاده فرخ آباد دهلران، حین حمل مصالح با فرغون، به درون چاله‌ای باتلاقی با عمق شش تا هفت متر سقوط کرد اقدامات اولیه درمانی در محل انجام و این کارگر توسط یک دستگاه آمبولانس در راستای مراقبت‌های بیشتر به مراکز درمانی اعزام شد. (هرانا۱۷اذر ۱۴۰۳)

آموزش پروش

بازماندگی از تحصیل ۷۴۰۰ دانش آموز در استان تهران

محمد علی زنجانی معاون آموزش اداره کل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران از شناسایی ۷۴۰۰ دانش آموز بازمانده از تحصیل در این استان خبر داد و گفت که از این تعداد، تنها وضعیت حدود ۵۰۰ دانش آموز جهت بازگشت به تحصیل پیگیری شده است. حق تحصیل از جمله حقوق بنیادین کودکان است که در قوانین داخلی و بین‌المللی به رسمیت شناخته شده است. مطابق با ماده ۳۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همهٔ مردم تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد. همچنین، بر اساس ماده ۲۸ کنوانسیون حقوق کودک، که ایران نیز به آن پیوسته است، کشورهای عضو موظف به فراهم کردن حق تحصیل برای کودکان هستند و باید از هرگونه موانع برای دسترسی به آموزش جلوگیری کنند. (هرانا ۱ اذر ۱۴۰۳)

توضیح آموزش و پرورش در مورد غیرقانونی بودن فروش اجباری مجلات رشد در مدارس

در پی انتشار گزارشی در پایگاه خبری رکنا با عنوان ” دکانی به نام مدرسه دولتی، دریافت پول شارژ برای نظافت کلاس از والدین، فروش اجباری مجله رشد در یکی مدرارس پایتخت” وزارت آموزش و پرورش ، جوابیه ای ارسال کرده است که در آن به موضوع غیراجباری بودن مجلات رشد اشاره می کند و بر این مهم تاکید دارد. متن جوابیه به شرح زیر است:طبق متن بخشنامه فوق الذکر، تهیه مجلّات رشد اختیاری بوده و اجباری نمی باشد و تخلفات موردی از طریق مراجع ذی ربط قابل پی گیری است. (رکنا ۱ اذر ۱۴۰۳)

هشدار فقر یادگیری؛دانش‌آموزان در مدرسه‌اند اما یاد نمی‌گیرند

رضوان حکیم زاده معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش، با بیان اینکه ۴۰ درصد دانش‌‌آموزان فقر یادگیری دارند، گفت: برخی دانش‌آموزان با وجود حضور در مدرسه، مهارت‌هایی همچون نوشتن،خواندن، حساب کردن و حرف زدن که پایه سواد است را به درستی کسب نمی‌کنند. وی با تأکید بر اهمیت دوره ابتدایی عنوان کرد: این دوره زیربنای موفقیت‌های تحصیلی در سال‌های بعد است. اگر دانش‌آموزان در سه سال نخست این دوره مهارت‌های اصلی سواد را به‌خوبی یاد بگیرند، عملکرد تحصیلی بهتری خواهند داشت. (رکنا ۴ اذر ۱۴۰۳)

بازماندن ۱۷۰ هزار کودک از تحصیل در مقطع ابتدایی

آقای علی ربیعی مشاور رئیس‌ جمهور در امور اجتماعی، در دومین اجلاسیه بیمارستان‌های خیریه کشور، آماری از کودکان بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی را ارائه داد. وی با بیان اینکه بازماندگی از تحصیل پس از مقطع دبستان افزایش یافته است و این پدیده نشان‌دهنده مشکلات جدی اجتماعی و اقتصادی در جامعه است، اعلام کرد: ۱۷۰ هزار کودک در ایران از تحصیل در مقطع ابتدایی بازمانده‌اند. این روند به‌ویژه در مناطق محروم کشور، ناشی از عواملی مانند فقر اقتصادی، کمبود امکانات آموزشی، و مشکلات فرهنگی است که مانع دسترسی دانش‌آموزان به آموزش می‌شود. بازماندگی از تحصیل به‌ویژه در مناطق کمتر توسعه‌یافته ایران، یکی از مشکلات دیرینه نظام آموزشی کشور است. نبود زیرساخت‌های کافی و فشارهای اقتصادی از دلایل اصلی این مشکل محسوب می‌شوند. (هرانا ۸ اذر ۱۴۰۳)

مشکلات نظام آموزشی و تراکم دانش‌آموزان

تراکم زیاد دانش‌آموزان در کلاس‌ها، به ویژه در تهران، با شمار ۴۰ تا ۵۰ نفر در هر کلاس رسید. کمبود فضای آموزشی که منجر به این وضعیت شده است. از طرفی وزیر آموزش‌وپرورش نیز تایید کرده که تراکم بالای ۳۵ نفر در کلاس‌ها وجود دارد. (رکنا ۹ اذر ۱۴۰۳)

بیش از نیمی از املاک آموزش و پرورش سند ندارند

آقای قاسم احمدی لاشکی معاون حقوقی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که طبق برنامه هفتم توسعه، تمام املاک دستگاه‌ها باید تا پایان سال ۱۴۰۵ به آموزش و پرورش بازگردد. در صورت عدم بازگشت این املاک، سازمان برنامه و بودجه از بودجه عمومی کسر و به حساب آموزش و پرورش واریز می‌کند. این اقدام در راستای حمایت از آموزش و پرورش و تکمیل مالکیت املاک این وزارتخانه است. . (رکنا 19 اذر ۱۴۰۳)

خراسان جنوبی؛ شناسایی ۹۴۱ دانش آموز بازمانده از تحصیل در سال جاری

سید علیرضا موسوی‌نژاد مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی اعلام کرد که در سال جاری، ۹۴۱ دانش‌آموز بازمانده از تحصیل در این استان شناسایی شده‌اند. ۲۸۵ نفر دارای معلولیت جسمی و ذهنی هستند که از این تعداد ۱۵ نفر فوت کرده و پنج نفر به دلیل وابستگی شدید به خانواده ترس از مدرسه داشته‌اند. ۱۲ نفر به خارج از کشور مهاجرت کرده و ۴۰ نفر در داخل کشور نقل مکان کرده‌اند. همچنین ۱۰ دانش‌آموز عشایر استان به دلیل کوچ‌نشینی و ۹ دانش‌آموز به دلیل کسری بودجه در تأمین ایاب‌وذهاب از تحصیل بازمانده‌اند. علاوه بر این، ۷۵ دانش‌آموز نیز درگیر ضعف جسمانی بوده که به صلاح دید والدین فعلا وارد مقاطع تحصیلی نشده‌اند. (هرانا20 اذر ۱۴۰۳)

خودکشی کودکان

خودکشی دختر ۱۶ ساله در مسجدسلیمان

یک دختر نوجوان با هویت سوگند زمانپور، ۱۶ ساله، دانش آموز و ساکن مسجد سلیمان در روز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ در شهر مسجد سلیمان اقدام به خودکشی کرد و جان خود را از دست داد. (هرانا۷ اذر ۱۴۰۳)

خودکشی پسر ۱۷ ساله از طبقه چهارم در میدان خراسان تهران

جسد یک پسر نوجوانی ۱۷ ساله که با پرتاب خود از طبقه چهارم یک ساختمان مسکونی واقع در خیابان قیاصی، خودکشی کرده و جان خود را از دست داده بود در ۹ آذر ماه ۱۴۰۳ پیدا شد. به گفته منابع محلی، این حادثه دلخراش در حالی رخ داد که علت و انگیزه این اقدام هنوز مشخص نیست. مأموران پلیس با حضور در محل، ضمن بررسی صحنه، جسد را به دستور بازپرس جنایی برای بررسی‌های بیشتر به پزشکی قانونی منتقل کرده‌اند. تحقیقات در خصوص چرایی وقوع این حادثه همچنان ادامه دارد. (رکنا۱۰ اذر ۱۴۰۳)

اقدام به خودکشی یک دختر ۱۴ ساله در بوشهر

سید حسین موسوی رئیس اورژانس پیش بیمارستانی بوشهرعنوان کر: یک دختر ۱۴ ساله در بوشهر به مصرف قرص اقدام به خودکشی کرد که با اطلاع رسانی سریع و مداخله تیم اورژانس این نوجوان از مرگ نجات یافت و بیمارستان قائم منتقل شد به هویت این دختر نوجوان و انگیزه وی از اقدام به خودکشی، اشاره ای نشده است. (هرنا12 اذر ۱۴۰۳)

نجات نوجوان ۱۵ ساله از اقدام به خودکشی در ایلام

یک نوجوان ۱۵ ساله در ایلام در۹ آذر ۱۴۰۳ به دلیل مشکلات خانوادگی و عوامل اجتماعی قصد داشت با پریدن از بالای یک پل خودکشی کند که با مداخله به‌موقع نیروهای انتظامی نجات یافت. قدرت حیدری زاد فرمانده انتظامی شهرستان ایلام اعلام کرد که این نوجوان پس از مشاوره و صحبت‌های لازم از اقدام خود منصرف شد. (هرنا12 اذر ۱۴۰۳)

یک نوجوان ۱۶ ساله در گچساران خودکشی کرد

امیر محمدی، ۱۶ ساله، فرزند بهگام و ساکن گچساران به دلیل مشکلات مالی خانواده اش، از طریق حلق آویز کردن اقدام به خودکشی کرد و جان خود را از دست داد. (هرنا13 اذر ۱۴۰۳)

یک نوجوان ۱۷ ساله در کوهدشت به زندگی خود پایان داد

علی عباس مرادی، ۱۷ ساله و اهل کوهدشت به دلیل مشکلات معیشتی از جمله فقر و بیکاری دست به خودکشی زد و جان خود را از دست داد. (هرنا13 اذر ۱۴۰۳)

اقدام به خودکشی در زرقان؛ نوجوانی که از روی پل پرید، از مرگ نجات یافت

یک دختر ۱۶ ساله در شهرستان زرقان با پریدن از روی یک پل به داخل رودخانه، اقدام به خودکشی کرد که با مداخله ماموران انتظامی از مرگ نجات یافت. در این گزارش، به هویت و انگیزه این نوجوان برای اقدام به خودکشی اشاره ای نشده است. (هرنا14 اذر ۱۴۰۳)

یک دختر ۱۷ ساله در تهران دست به خودکشی زد

روز دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳، یک دختر نوجوان در شهرک قدس واقع در تهران، در منزل پدری خود واقع در خیابان درختی، به زندگی خود پایان داده است.در این گزارش به انگیزه این نوجوان از اقدام به خودکشی، اشاره‌ای نشده است. . (هرنا20 اذر ۱۴۰۳)

یک دختر۱۸ ساله در رشت دست به خودکشی زد

یک دختر ۱۸ ساله که قصد داشت با پریدن از روی یک پل عابر پیاده در محدوده بلوار انصاری رشت دست به خودکشی بزند با مداخله ماموران انتظامی، عوامل اورژانس اجتماعی و آتش‌نشانی از مرگ نجات یافت.آقای عیسی روشن قلب فرمانده انتظامی رشت. بدون اشاره به هویت این نوجوان عنوان کرد که انگیزه این نوجوان از این اقدام اختلافات خانوادگی بوده است.)هرانا۲۰ آذر ۱۴۰۳)

دو دختر نوجوان در نیشابور دست به خودکشی زدند

دو دختر نوجوان به هویت و انگیزه نامشخص در شهر نیشابور قصد داشتند با پریدن از روی یک پل عابر پیاده دست به خودکشی بزنند، که با مشاوره و صحبت های لازم توسط ماموران انتظامی نیشابور از مرگ نجات یافتند. )هرانا۲۷آذر۱۴۰۳)