شناسایی دستکم ۱۳۰ کودک کار در استان گیلان

12 دی 1403 حقوق بشر ایران

به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از مهر، روز سه شنبه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۳، آریا طوفانی، مدیرکل اداره بهزیستی استان، گیلان از شناسایی دستکم ۱۳۰ کودک کار و خیابان در آن استان خبر داد.

این فرد مسئول در تشریح گفته خود اعلام کرد:”از ابتدای سال تاکنون ۱۳۰ کودک کار در گیلان شناسایی شدند.”

وی در ادامه خاطرنشان کرد:”با خانواده‌های این کودکان صحبت شده و خانواده‌هایی که شرایط بازتوانی داشتند، به دوره‌های فنی و حرفه‌ای معرفی شده‌اند که تا با طی دوره‌های مختلف آموزشی توانمند سازی شوند.”

این مقام مسئول در ادامه خاطرنشان کرد:”برای خانواده‌های این کودکان بین ۱۰ الی ۲۰ میلیون تومان به عنوان سرمایه کار، کمک شده است.”

مدیر کل بهزیستی استان گیلان همچنین، تاکید کرد:”کودکان در خیابان با قانون حمایت از حقوق کودکان مغایرت دارد و از ۸ کودک ترک تحصیل کرده کودک کار تعداد ۳ کودک به مدرسه بازگشته‌اند و کارشناسان ما با ۵ نفر دیگر نیز در حال گفتگو هستند تا نیازهایشان برطرف شود و به تحصیل بازگردند.”

همچنین، بر طبق آخرین آمار رسمی منتشر شده در رسانه های داخل کشور، تعداد کودکان و نوجوانان محروم از حق تحصیل، روندی افزایشی به خود گرفته است و این در حالی است که دستکم ۱ میلیون شهروند از حق تحصیل که از جمله حقوق اولیه آنها است از آموزش در ایران، محروم شدند.

در ادامه روند بررسی آماری کودکان کار در ایران، در تاریخ ۸ اذر ماه ۱۴۰۳، علی ربیعی، مشاور رئیس جمهور در امور اجتماعی، از شناسایی دستکم ۱۷۰ هزار کودک و نوجوان محروم از حق تحصیل در مقاطع ابتدایی در شهرهای ایران، خبر داده بود.

در تاریخ۱۳ آبان ماه ۱۴۰۳، فرشاد ابراهیم پور، نماینده مجلس در دوازدهم و از اعضای کمیسیون آموزش مجلس، از محرومیت دستکم ۲ میلیون، کودک و نوجوان، از حق تحصیل، به دلایلی از قبیل، فقر، مشکلات خانوادگی و سایر موارد خبر داد.

پیشتر هم در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۴۰۲، مرکز آمار ایران، با انتشار گزارشی، از محرومیت ۹۲۹ هزار و ۷۹۸ کودک و نوجوان واجد شرایط برای تحصیل در ۳ مقطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه، در سال تحصیلی ۱۴۰۲ ـ ۱۴۰۱، از حق تحصیل و دسترسی به امکانات آموزشی خبر داده بود.

مرکز آمار ایران نیز در تاریخ ۲۵ مهر ماه ۱۴۰۲، با انتشار گزارشی، به تشریح وضعیت تحصیلی کودکان و نوجوانان در ایران پرداخت و اعلام کرد در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱، بیش از ۵۵۶ هزار نوجوان، یا به تعبیر کنوانسیون حقوق کودکان، کودک – در سن ۱۵ تا ۱۷ سال از تحصیل بازماندند که بیش از ۲۹۵ هزار نفر آنها پسر و بیش از ۲۶۱ هزار نفر هم دختر هستند.

در تاریخ ۲۰ اسفند ماه ۱۴۰۱، مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرد، نرخ جذب بســیار ناچیز کودکان بازمانده از تحصیل در کنار تعداد بالای ترک تحصیل سالیانه از میزان ۳۴۷ هزار نفر تا ۲۷۰ هزار نفر، سبب شده روند بازماندگی از تحصیل در نظام آموزش و پرورش روبه رشد باشد.

همچنین در اهداف سند ۲۰۳۰ یونسکو، به حق افراد در برخورداری از محیط زندگی سالم و استاندارد، متناسب با مقام انسانی آنها تاکید شده است اما در ایران پس از مخالفت علی خامنه ای با اجرای سند برای استاندارد سازی زندگی اجتماعی شهروندان اجرای آن به کلی از دستور کار خارج شد.