13 دی 1403 رکنا
در استان سیستان و بلوچستان، به ویژه در مناطق مرزی مانند دشتیاری و باکلات، بسیاری از افراد به دلیل فقر، بیسوادی و پیچیدگیهای اداری از دریافت شناسنامه محروم هستند. این مشکل باعث محرومیت آنها از خدمات بهداشتی، آموزشی و یارانهای میشود و تلاشهایی برای حل این مشکل از طریق ایجاد بانک اطلاعاتی و شناسایی این افراد در حال انجام است، اما فرایند دریافت شناسنامه همچنان پیچیده و زمانبر است.به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در استان سیستان و بلوچستان ، مشکل بی شناسنامه بودن افراد به یکی از مسائل پیچیده و دیرینه تبدیل شده است. بسیاری از مردم این استان بهویژه در مناطق دورافتاده و روستایی، به دلایل مختلف از جمله سهل انگاری، کمبود آگاهی و عدم دسترسی به امکانات اداری، از دریافت شناسنامه محروم ماندهاند. این مسئله بیشتر در مناطق مرزی به ویژه در مناطق دشتیاری و بخشهای باکلات و مرکزی زندگی میکنند مشاهده می شود. این افراد به رغم اینکه سالها در این مناطق ساکن هستند و دارای تابعیت ایرانیاند، به دلایل مختلف از جمله عدم توانایی در پرداخت هزینههای شناسنامهگیری و پیچیدگیهای اداری، شناسنامه ندارند.
بیثباتیهای اجتماعی و عدم دسترسی به خدمات دولتی برای این افراد، از جمله محرومیت از خدمات بهداشتی، آموزشی، یارانه ای و سایر خدمات اجتماعی، مشکلات زیادی را برایشان ایجاد کرده است. بسیاری از این افراد نمیتوانند از حقوق خود بهرهمند شوند و از سادهترین خدمات مانند سوخت، بهزیستی، و کمیته امداد محروم هستند. برای حل این مشکل، تلاشهایی برای ایجاد بانک اطلاعاتی و شناسایی این افراد انجام شده، اما همچنان فرآیند دریافت شناسنامه برای بسیاری از آنها پیچیده و زمان بر است.
2500 بی شناسنامه در بخش مرکزی شهرستان دشتیاری زندگی می کنند
ساجد جوهر، نایب رئیس شورای اسلامی بخش مرکزی شهرستان دشتیاری در گفت و گو با رکنا گفت: موضوع عدم صدور شناسنامه در برخی مناطق استان، مسئله ای قدیمی است که از زمانهای قبل از انقلاب به چشم می خورد. در آن زمان، به دلیل سهلانگاریها و کمبود آگاهی در مورد نیاز به شناسنامه، بسیاری از افراد از دریافت آن محروم ماندهاند. بعد از انقلاب نیز این روند سهل انگاری به همین شکل باقی ماند. بهطور خاص در بخش مرکزی شهرستان دشتیاری این موضوع به وضوح دیده میشود.
وی در ادامه تاکید کرد: در بخش مرکزی شهرستان دشتیاری، ۸۵ روستا وجود دارد که به شوراهای این روستاها درخواست دادهایم تا افرادی که واقعاً ایرانیالاصل هستند و سالهاست در این مناطق ساکن هستند و شناسنامه ندارند، شناسایی شوند. آمارهایی که از این روستاها جمعآوری کردهایم نشان میدهد که در این بخش نزدیک به 2500 نفر شناسنامه ندارند.
تعداد افراد بی شناسنامه روز به روز در حال افزایش است
ساجد جوهر افزود: ما این آمار را جمعآوری کرده و به بخشداری ارائه دادیم تا یک پایگاه اطلاعاتی برای این افراد ایجاد شود. این افراد که از خدمات دولتی مانند سوخت، یارانه، کمیته امداد، بهزیستی و سایر حمایتهای دولتی محروم هستند، نیازمند یک کد ملی هستند تا بتوانند از این خدمات بهرهمند شوند. در بخش مرکزی، تلاش شده تا یک سیستم برای این افراد طراحی شود که با شناسایی آنها، امکان بهرهبرداری از خدمات دولتی را فراهم کند. اما متاسفانه این طرح هنوز به طور کامل اجرا نشده است و تعداد افرادی که فاقد شناسنامه هستند روز به روز افزایش مییابد.
یک نفر عضو شورای یک روستا در سیستان و بلوچستان است ولی مادرش شناسنامه ندارد!
این عضو شورای اسلامی بخش مرکزی شهرستان دشتیاری تاکید کرد: به عنوان مثال، در روستاهای شهرستان دشتیاری، هر روستا به نام یک کدخدا یا فرد معتمد شناخته میشود؛ اما با این وجود و در کمال تعجب حتی این افراد هم شناسنامه ندارند! یا حتی یک نفر عضو شورای روستا است ولی مادرش شناسنامه ندارد!
ساجد جوهر همچنین افزود: این مشکلات باعث شده که فرایند گرفتن شناسنامه برای بسیاری از مردم به شدت پیچیده و زمانبر باشد. فردی که بخواهد شناسنامه بگیرد، باید برای آزمایش دیانای (DNA) به زاهدان برود و پس از آن مراحل طولانی بررسی در شورای تأمین طی کند. این مسائل موجب شده که بسیاری از افراد از گرفتن شناسنامه منصرف شوند و مدتها منتظر باقی بمانند تا شاید زمانی به آنها رسیدگی شود. یک نفر در روستای خودم، برای گرفتن شناسنامه 16 سال دوندگی کرد تا بالاخره به نتیجه رسید.
وی در پایان تاکید کرد: این وضعیت همچنان ادامه دارد و با توجه به مشکلات اقتصادی و نبود امکانات کافی برای بسیاری از مردم، گرفتن شناسنامه برای کسانی که از ابتداییترین حقوق شهروندی برخوردار نیستند، به یک چالش بزرگ تبدیل شده است.
حدودا 2000 نفر در بخش باهوکلات استان سیستان و بلوچستان بی شناسنامه هستند
عبدالحکیم هوت، عضو شورای در بخش باهوکلات، اسلامی بخش باهوکلات شهرستان دشتیاری در استان سیستان و بلوچستان به رکنا گفت: حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر به دلیل نداشتن شناسنامه از خدمات مختلف دولتی محروم هستند. بسیاری از این افراد که ایرانی الاصل هستند، به دلیل فقر، بیسوادی و نداشتن امکانات کافی، حتی قادر به پیگیری دریافت شناسنامه هم نیستند. دولت در این زمینه توجه زیادی به این افراد را دارد، اما از نظر قانونی، چون شناسنامه ندارند، نمیتوانند از خدماتی مثل یارانه، بهزیستی، کمیته امداد و دیگر خدمات اجتماعی بهرهمند شوند.
وی تاکید کرد: این افراد عمدتا در مناطق مرزی ساکن هستند که ازدواجها و ارتباطات خانوادگی با آن طرف مرز دارند که این باعث پیچیدگی وضعیت شناسنامهدار شدن این افراد شده است.
آخرین دیدگاهها