فرستنده خبر: امیر رضائی Amir Rezaei
در اقدامی بیسابقه مرحله نهایی آبگیری یک سد مخزنی بزرگ و بهره برداری از آن با حضور معاون اول رئیس جمهور بدون تکمیل فرآیند تملک اراضی و جابهجایی روستاییانی که محل سکونت آنها در مخزن این سد قرار میگیرد صورت گرفت، در روزهای اخیر آب یک مدرسه روستایی را که دانشآموزان در آن در حال تحصیل بودند، در بر گرفت. مسئولان امداد محلی چند دانشآموز را که موفق به خروج بهموقع از کلاسهای خود نشده بودند در حالی که با گرفتن پایه نیمکتها خود را از شناور شدن در آب و رفتن به قسمتهای عمیق مخزن سد در امان نگه داشته بودند، نجات دادند.
در اقدامی بیسابقه در دولت یازدهم شاهد انجام مرحله نهایی آبگیری یک سد مخزنی بزرگ و بهره برداری از آن با حضور معاون اول رئیس جمهور بدون تکمیل فرآیند تملک اراضی و جابهجایی روستاییانی که محل سکونت آنها در مخزن این سد قرار میگیرد، بودیم.
پروژه سد و نیروگاه سیمره با ظرفیت ۲.۸ میلیارد مترمکعبی ذخیره آب و ظرفیت تولید ۴۸۰ مگاوات برق اسفندماه سال گذشته با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر نیرو به بهره برداری رسید.
این سد از نوع بتنی دوقوسی بوده و ارتفاعی ۱۸۰متری دارد. پیش از این برنامه ریزی شده بود تا در سال ۹۲ این سد و نیروگاه آن به بهره برداری کامل برسد اما با دو نوبت تأخیر در آبگیری این سد که بهگفته مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران یک نوبت بهخاطر خشکسالی و کمبود آبهای سطحی در رودخانه سیمره و یک نوبت بهخاطر درخواست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای کاوش مخزن سد، دو سال بهره برداری از این پروژه به تأخیر افتاد.
این سد که آغاز مطالعات آن به سال ۷۲ بازمیگردد اکنون در مدار بهره برداری است اما با وجود ذخیره ۲ میلیارد مترمکعبی آب پشت این سد امکان استفاده کامل از ظرفیت مخزن آن وجود ندارد. علت این مسئله در تأخیر دولت برای خرید و تملک اراضی چند روستای بالادست مخزن این سد است. مردم این چند روستا حاضر به تخلیه روستاهای خود نشده و اعلام کردهاند تا دولت پول خرید اراضی و املاک آنها را پرداخت نکند حاضر به تخلیه روستا نیستند.
آب در برخی نقاط این روستاها بالا آمده و بهره برداران سد سمیره بهمنظور جلوگیری از زیرآب رفتن خانههایی که هنوز مردم در آنها سکونت دارند، دریچههای سد را بهصورت ۲۴ساعته باز گذاشتهاند تا آب که بخشی از این روستاها را فراگرفته بیش از این بالا نیاید.
پیگیریها حاکی از این است که حتی تردد روستاییان برای رفتن فرزندانشان به مدارس و رفتن به مزارع از نقاطی صورت میگیرد که کاملاً در مخزن سد قرار دارد و گاهی تا نیمه بدن مردم در آب قرار میگیرد؛ با وجود این، مردم حاضر به تخلیه محل زندگی خود بدون دریافت وجه نقد نیستند.
در حالی که دولت همچنان نسبت به مشکلات تملک اراضی و لزوم تسریع در جابهجایی روستاییان بیتوجه است، در روزهای اخیر آب یک مدرسه روستایی را که دانش آموزان در آن در حال تحصیل بودند، در بَر گرفت و مسئولان امداد محلی چند دانشآموز را که موفق به خروج بهموقع از کلاسهای خود نشده بودند در حالی که با گرفتن پایه نیمکتها خود را از شناور شدن در آب و رفتن به قسمتهای عمیق مخزن سد در امان نگه داشته بودند، نجات دادند.
پیگیری ها از وزارت نیرو و شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران حاکی از این است که هیچ ردیف بودجهای برای تملک اراضی چند روستای باقیمانده در مخزن سد سیمره از سوی دولت دیده نشده است و همه منتظر تخصیص اعتبار برای تکمیل فرآیند تملک اراضی پروژه سد و نیروگاه سیمره هستند. هرانا ـ تاریخ : ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
آخرین دیدگاهها