‘ ۲۴ درصد’ ازدواج های ایران ازدواج نوجوانان است

۱۰ اسفند ۱۳۹۶

فرشید یزدانی، مدیرعامل و عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان، در ایران طی سخنانی در مراسم رونمایی پژوهشی با عنوان “خانه روی آب” با اشاره به عدم انتشار آخرین آمار ازدواج کودکان در ایران گفته است: “۲۴ درصد ازدواج های ایران مربوط به کودکان است.”

آقای یزدانی همچنین افزود: “در سال ۹۳ اعلام شد که ۱۵ هزار کودک مطلقه داریم که ۱۳ هزار نفر از آنها مربوط به کودکان [نوجوانان] ۱۵ تا ۱۸ سال و بقیه زیر ۱۵ سال هستند. متاسفانه نهادهای مرتبط مثل ثبت احوال در سالهای اخیر سعی در پنهان کاری آمارها دارند.”

براساس ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی عقد دختر قبل از رسیدن به ۱۳ سال تمام و پسر قبل از رسیدن به ۱۵ سال تمام شمسی منوط به اذن (اجازه) ولی به شرط رعایت مصلحت و با تشخیص دادگاه صالح است.

در همین حال نزدیک به یک سال است که فراکسیون زنان مجلس در تلاش است تا قانونی برای مقابله با ازدواج کودکان وضع کند اما این تلاشها تاکنون به نتیجه نرسیده است.

طیبه سیاوشی، یکی دیگر ازشرکت‌کنندگان مراسم رونمایی پژوهشی با عنوان “خانه روی آب” که از نمایندگان فعال برای قانونی کردن طرح افزایش سن ازدواج است گفت: “تلاش فراکسیون زنان مجلس این است که سن ازدواج دختران به ۱۵ و پسران به ۱۸ سال تغییر کند.”

این در حالی است که قبل از انقلاب اسلامی ایران، سن ازدواج برای دختران ۱۸ و برای پسران ۲۰ سال بود. اما پس از انقلاب این قانون در سال ۱۳۶۱ خورشیدی تغییر کرد. سن ازدواج دختران ۹ سال و پسران به ۱۵ سال رسید. بعد از ۲۰ سال در سال ۱۳۸۱ با تلاشهای صورت گرفته قانون فعلی اجرایی شد.

ازدواج موقت می تواند سبب افزایش ازدواج کودکان در ایران شود

در جلسه رونمایی از پژوهش “خانه روی آب”، کامیل احمدی، مردم شناس، که این پژوهش را انجام داده در اظهاراتی، عنوان کرد که براساس نتیجه این تحقیق میدانی ازدواج موقت (صیغه) می‌تواند سبب افزایش ازدواج کودکان در این کشور شود.

به گفته این پژوهش و براساس آمار به دست آمده، نزدیک به ۳۷ درصد از پاسخگویان به این تحقیق ازدواج موقت را زیر ۱۸ سال تجربه کرده‌اند.

کامیل احمدی، در این تحقیق که “در یک بازه زمانی یک ساله” انجام شده است به موضوع ازدواج موقت (صیغه) و تاثیر آن بر روی گسترش ازدواج کودکان در ایران پرداخته است.

این تحقیق برگرفته از بررسی ۲۶۱ نفر در استانهای تهران، اصفهان و مشهد است.

آقای احمدی در ادامه سخنانش با ابراز نگرانی از احتمال افزایش پدیده ازدواج کودک در ایران و با توجه به آنچه “صیغه محرمیت” خوانده می‌شود، گفت: “این موضوع تبعاتی دارد، صیغه محرمیت تسهیل کننده پدیده ازدواج کودکان است. یکی از موارد متعددی که معمولا اتفاق می‌افتد این است که این کودکان زمانی که محرم می‌شوند، وارد ارتباط جنسی قبل از ازدواج می شوند. خانواده ها پس از اینکه متوجه از دست رفتن بکارت یا بارداری احتمالی می شوند، دو راهکار دارند: سقط جنین و هل دادن کودکان به ازدواج دائم.”

آقای احمدی با اشاره به نتایج این تحقیق گفت: “بیشترین دلیل گرایش مردان به ازدواج موقت نیازهای جنسی است. یعنی ۶۱ درصد مردان به دلیل نیاز جنسی صیغه می‌کنند. در همین حال ۳۱.۱ درصد مردان به دلیل نیازهای عاطفی و ۸.۹ درصد از آنها به دلیل مادی ازدواج موقت می‌کنند.”

این مردم شناس با تاکید بر اینکه اما عمده دلیل گرایش زنان به ازدواج موقت نیازعاطفی است، گفت:” ۸۱.۳۴ درصد زنان این تحقیق، نیاز عاطفی را دلیل انتخاب صیغه بیان کردند ، عامل جنسی و مادی ۹.۳۳ درصد این جامعه آماری را در بر می گیرد.”

همچنین براساس این تحقیق، ازدواج موقت را معمولا مردان متمول برای زندگی موازی و به دلیل تنوع طلبی و رفع نیاز جنسی انجام می دهند؛ و در خانواده های سنتی و مذهبی صیغه محرمیت برای دختران و پسران نوجوان و کودکان به منظور تنظیم رفتار جنسی فرزندان و با تمرکز با راهکار شرعی و قانونی انتخاب می شود.

موضوعات مرتبط