پرخاشگری والدین مهمترین مشکل کودکان در جامعه ماست
۲۸ آبان ۱۳۹۸ /
ایسنا/خراسان رضوی یک روانشناس تربیتی گفت: پرخاشگر و عصبیبودن پدر و مادر مهمترین مشکلکودکان در جامعه ماست. والدین راه و شیوههای درست تربیتی را نمیدانند و از روشهای نادرست مانند تهدید، دعوا، تحقیر و سرزنش استفاده میکنند.محمدباقر ذبیحی در گفتوگو با با ایسنا،در خصوص روشهای تربیتی صحیح کودکان اظهارکرد: در مسائل تربیتی فرزندان دو عامل بسیار مهم وجود دارد. مهمترین عامل در تربیت فرزندان رفتار والدین با یکدیگر است که شامل رفتارهایی توأم با احترام، محبت، صمیمیت و توجه است.
وی افزود: در خانوادههایی که آرامش بین والدین برقرار است، فرزندان آنها آرام هستند. کودکان آنها مسائل و مشکلات رفتاری کمتری خواهند داشت. اگر والدین قصد دارند فرزندان اجتماعی، مسئولیتپذیر، بانشاط، سرحال و بااخلاق تربیت کنند باید بدانند مهمترین عامل، رفتار آرام و سالم والدین با یکدیگر است.
این روانشناس تربیتی بیان کرد: عامل مهم دیگر در تربیت فرزندان این است که والدین روشهای صحیح تربیتی نسبتبه فرزندان خود را بدانند؛ یعنی والدین قبل از تولد فرزند باید روشهای صحیح فرزندپروری در مراحل مختلف، از یک ماهگی تا 20 سالگی را، آموزش ببینید تا در مواقع مختلف و با توجه به شرایطی که برای آنها پیش میآید بدانند چگونه باید با فرزند خود رفتار کنند.
مهمترین روش تربیتی روش مقتدرانه است
ذبیحی ادامه داد: کودکان در هر سنی مقتضیات خاص خود را دارند که والدین باید آنها را بشناسند و در مواقع روبهرویی با آن عکسالعمل درست نشان دهند. مهمترین روشی که در دنیا توسط دانشمندان و متخصصان تعلیم و تربیت بررسی شده و بر روی آن تاکید دارند، روش مقتدرانه است.
وی تصریح کرد: مقتدرانه روشی است که والدین از صد رفتار و نیاز فرزندان، حدود 70 درصد آن را باید با مهربانی و محبت پاسخ دهند، والدین موظف هستند؛ در مقابل 30 درصد باقیمانده از خواسته و رفتار کودک جواب منفی بدهند و محکم باشند.
این روانشناس تربیتی تاکید کرد: در روش مقتدرانه والدین حق ندارند فریاد، فحاشی، توهین، تحقیر، سرزنش، مقایسه، قهر، منت، محروم، تهدید و تنبیه بدنی انجام دهند، زیرا این رفتارها در روش مقتدرانه جایگاهی ندارد. در خانوادههایی که رویکرد مستبدانه دارند، فرزندان مضطرب، با اعتماد به نفس پایین، خجالتی و در آینده روابط ناسالمی خواهد داشت. این فرزندان مستبد، زورگو و غیرمنطقی میشوند.
ذبیحی ادامه داد: خانوادههایی که رویکرد سهلگیرانه دارند، فرزندانی تنبل، حاضرخور، مسئولیتناپذیر، با اعتماد به نفس پایین خواهند داشت که در اجتماع زود ضربه میخورند. در روش مقتدرانه فرزندان با اعتماد به نفسبالا، مستقل، با عزت نفس و تصمیمگیرندههای خوبی میشوند. در این روش تربیتی به روان و شخصیت فرزند آسیبی نمیرسد و فرزندان همیشه احساس نشاط دارند.
در روش مقتدرانه، فرزندان، والدین خود را به عنوان الگو، پشتیبان اصلی و مدیر میپذیرند
وی گفت: در روش مقتدرانه، فرزندان، والدین خود را به عنوان الگو، پشتیبان اصلی و مدیر میپذیرند و روابط خانوادگی آرام، آسان و میسر است. به طور مثال، فرزند شما هنگام صبحانه چای خود را روی میز میریزد، در این زمان از روش مقتدارانه استفاده کنید. در ابتدا آرام به او بفهمانید که کار اشتباه کرده اما مشکلی نیست، از او بخواهید تا در تمیزکردن میز به شما کمک کند. بعد از خوردن صبحانه با هم صحبت کنید و جویای بیدقتی او شوید. برای فرزند خود توضیح دهید که عجله و بیدقتی منجر به این موارد میشود و باید همیشه با آرامش بنشیند.
این روانشناس تربیتی خاطرنشان کرد: اگر در مواقعی که شما برای انجام کار یا رفتاری در مقابل فرزند خود میایستید، باید ادامهدار باشد و نباید در مقابل ناملایمتی، گریه، بدخلقی و نقنق کردن فرزند خود کوتاه بیاید، زیرا فرزندان به مرور زمان یاد میگیرند که پدر و مادر همیشه نمیتوانند پاسخگوی همه نیازهای آنها باشند.
ذبیحی عنوان کرد: مسئله مهم دیگر در روش تربیتی فرزندان، هماهنگی پدر و مادر در رفتار با کودک است. به طور مثال، اگر مادری از فرزند خود بخواهد بهموقع به رختخواب برود، پدر نیز باید با مادر هماهنگ باشد و حرف مادر را تایید کند؛ در غیر این صورت دوگانگی در تربیت ایجاد میشود.
محتواهای آموزشی در سایت همراه با روانشناس
وی گفت: محتواهای آموزشی تربیت فرزند در سایتها، تلگرام و کانالها وجود دارد. در اینگونه محتواها خانواده باید مطمئن شود این سایت و کانال توسط یک روانشناس و متخصص کودک اداره میشود یا خیر. همه سایتها قابلاعتماد نیستند. خانوادهها علاوهبر این سایتهای معتبر باید کتابهای مخصوص تربیت فرزند را مطالعه کنند، زیرا این سایتها به تنهایی نمیتواند کمکدهنده باشند.
این روانشناس کودک ادامه داد: گاهی ممکن است والدین در تربیت فرزند خود دچار مشکل جدی شوند که با سایت و کتاب رفع نشود، در این صورت باید با مشاور، روانشناس و متخصص کودک مشورت شود. امروزه در جهان بعضی از مسائل امتیاز محسوب میشود، مانند موقعیت اجتماعی، داشتن درآمد خوب، تحصیلات بالا و یک روانشناس در کنار خانواده است.
مشکل کودکان ایران داشتن والدین پرخاشگر است
ذبیحی افزود: کودکان ایران پدر و مادر پرخاشگر و عصبی دارند. والدین آنان راه و شیوههای درست تربیتی را نمیدانند و از روشهای نادرست مانند تهدید، دعوا، تحقیر و سرزنش استفاده میکنند. این روشها مشکلات روحی و روانی در کودکان ایجاد میکند. کودکان نسبتبه والدین خود، جامعه، مدرسه و سایر ساختارهای اجتماعی حقوقی دارند که رعایت نمیشود. اگر بتوانیم این مسائل را حل کنیم فرزندانی شاد، و سرحال خواهیم داشت.
آخرین دیدگاهها