پسر سه ساله‌ام را در انباری مهدکودک زندانی می‌کردند’

دریافت از علیرضا طاهرخانی سیادهی

یکی از این مربیان که در دانشگاه روانشناسی خوانده است می‌گوید:

“آنقدری که در مصاحبه سئوالات دینی و عقیدتی پرسیده شد،

در خصوص نحوه برخورد با بچه یا راههای آموزش کودک سئوالی پرسیده نشد.”

“به محض اینکه دست پسرم را می‌گرفتم، جیغ میزد و با لحن کودکانه مدام می‌گفت که دستم رو ول کن و می‌لرزید و گریه می‌کرد.”

نیلوفر مادر کودکی است که در سن سه سالگی فرزندش را در یکی از مهدکودک‌های معروف شمال تهران ثبت نام کرد. او می‌گوید: “از آن موضوع ۱۰ سال گذشته اما همچنان یادآوری اش آزارم می‌دهد. مسئول آن مهد مهندس {…} بود و مدرک روانشناسی کودکان داشت که سبب می شد خیلی از خانواده ها با توجه به این مسئله کودکانشان را به این مهد بسپارند.”به این موضوع می‌پردازد. می‌توانید نظرتان را آنجا با ما در میان بگذارید.

نیلوفر در شرح اتفاقی که برای فرزندش افتاده گفت: “پسرم برایم گفت که مهندس وقتی او در مهد شیطنت می‌کند، مچ دستش را می‌گرفته و او را در انباری حبس می‌کرده است. چندباری هم به با نشان دادن کارگرانی که در ساختمان روبرویی کار می‌کردند به بچه گفته بود که اگر حرف گوش ندهد، او را به کنار کارگرها می برد تا مثل آنها کار کنند.”

نیلوفر در پیگیری هایش متوجه می‌شود که چند مادر دیگر نیز با چنین مواردی از کودک آزاری در این مهد مواجه شدند. به گفته نیلوفر شکایت آنها به بهزیستی پس از ماهها پیگیری راه به جایی نمی‌برد و آنها فقط کودکانشان را از آن مهد می‌برند و پس از مدتی مهد به جای دیگری منتقل می‌شود.

براساس آمار رسمی ایران ۱۵ هزار مهد کودک فعال دارد و ۵۵ هزار مربی در آن به کار مشغول هستند. مربیانی که صلاحیت آنها را فقط حراست سازمان بهزیستی بررسی می‌کند.

یکی از این مربیان که در دانشگاه روانشناسی خوانده است و ۲ سال است در مهدکودکی نیمه دولتی مشغول به کار است می‌گوید: “آنقدری که در مصاحبه سئوالات دینی و عقیدتی پرسیده شد، در خصوص نحوه برخورد با بچه یا راههای آموزش کودک سئوالی پرسیده نشد.”

این مربی می گوید: “بعضی اوقات کودکانی به مهد آورده می شوند که بسیار شیطنت می کنند و ناآرام هستند، راحت ترین راه برای مربیان این است که بچه را از کسی یا چیزی بترسانند، در حالیکه این کودکان نیاز به مشاوره یا راهکارهای آموزشی دارند که چندان مورد توجه نیست.”

در عین حال به گفته این مربی در موارد بسیاری از “خدمتکاران مهدها نیز برای نگهداری و غذا دادن به بچه ها” استفاده می ‌شود که عموما به “شیوه های سنتی و نادرست” با کودکان برخورد می‌کنند.

براساس آمار رسمی ایران ۱۵ هزار مهد کودک فعال دارد و ۵۵ هزار مربی در آن به کار مشغول هستند. مربیانی که فقط از سوی حراست سازمان بهزیستی مورد بررسی قرار می گیرند.

فیلم کودک آزاری در یکی از مهدکودک های اردبیل که چندی پیش در شبکه های اجتماعی منتشر شد و موضع گیری مسئولان بهزیستی این استان را شاید یکی از نمونه های نادری باید دانست که نسبت به آن واکنش نشان داده شده است.

یکی از فعالان حوزه کودک با اشاره به تاثیر شبکه های اجتماعی در خصوص مسائلی از این دست می‌گوید این نخستین بار نبود که چنین اتفاقی در مهدکودک ها رخ می داد اما پیش از این مسئولان بهزیستی حاضر به پذیرش موارد کودک آزاری نبودند.

در اسناد انجمن حمایت از حقوق کودک، در تیرماه سال ۱۳۹۱ یک مورد کودک آزاری لفظی ثبت شده که مربیان مهد پسر بچه سه ساله ای را تهدید به بریدن دست کرده بودند. این تهدید برای ساکت کردن و ترساندن کودک انجام گرفته بود، اما از نظر روانشاسان و فعالان حقوق کودک، این تهدید کودک آزاری است و تاثیرات منفی بر روحیه کودک بر جای می‌گذارد.

مادر این کودک در همان زمان در گفتگو با روزنامه آرمان گفته بود: “من شاغل هستم و به ناچار فرزندم را در مهد کودکی در منطقه گیشا ثبت نام کرده بودم، روز معلم قصد خرید کادو برای مربی اش داشتیم که با مخالفت شدید او مواجه شدیم. زمانیکه موضوع را جویا شدیم متوجه شدیم او از سوی یکی از مربیان نسبت به قیچی کردن دستش تهدید شده، این موضوع را به مدیر مهد کودک گزارش دادیم آنها ماجرا را انکار نکرده و مدعی شدند که کودک باید از شخصی در مهد کودک حساب ببرد، این شخص نیز آشپز مهد بود که برای آرام کردن و جلوگیری از شیطنت زیاد به صورت کلامی او را تهدید به بریدن دست کرده است.”

این مادر همچنین عنوان کرد: “زمانیکه موضوع را با مادران دیگر در میان گذاشتم آنها نیز اعلام کردند که شاهد سوء رفتار با کودکانشان بوده‌اند که به صورت لفظی بوده است، از این رو موضوع را با سازمان بهزیستی در میان گذاشتم اما اقدامی صورت نگرفت، از این رو نسبت به انتقال فرزندم اقدام کردم.”

کارشناسان معتقدند مهدکودک ها در ایران نیاز به کنترل و بررسی نامحسوس دارند اما این مهم تاکنون رخ نداده است. هرچند این بار همایون هاشمی، رییس سازمان بهزیستی گفته که بهزیستی پیگیر این پرونده است و خاطی مجازات می شود اما پرونده های متعددی در بهزیستی همچنان بدون پاسخ مانده است. بی بی سی فارسی 23 تیرماه