معاون آموزش ابتدایی: ۱۶۴ هزار کودک بازمانده از تحصیل داریم

معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش‌و‌پرورش، از وجود دست‌کم ۱۶۴ هزار کودک بازمانده از تحصیل خبر داد. «رضوان حکیم زاده» که به‌تازگی و در دولت پزشکیان به این سمت منصوب شده در گفت‌وگویی پیرامون کودکان بازمانده از تحصیل اعلام کرد: «در سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳، حدود ۲۱۶ هزار کودک بازمانده از تحصیل در دوره ابتدایی داشتیم که پیگیری شده‌اند. حدود ۳۱ هزار نفر از این کودکان طی سال تحصیلی جذب شده‌اند.»

به گفته او، «تعداد متولدین، منبع اصلی شناسایی کودکان نیازمند تعلیم است و ما براساس شماره ملی، کودکانی را که به سن ۶ سالگی می‌رسند را با آمار ثبت‌نام تطبیق می‌دهیم. تعدادی که خارج از سیستم ثبت‌نام هستند را جزو بازماندگان از تحصیل می‌دانیم.»

معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش‌و‌پرورش در ادامه با اشاره به اینکه «درصد اندکی از کودکان فوت می‌کنند و این آمار در وزارت بهداشت ثبت می‌شود»، می‌افزاید: «هنوز سامانه‌های وزارت بهداشت و آموزش‌وپرورش با هم مرتبط نیستند. بنابراین آمار به‌طور دقیق مشخص نمی‌شود. آمار سال گذشته ۵۱۳۹ کودک با اینکه جزو تعداد متولدین ثبت احوال بودند که در مدارس ثبت‌نام نکرده‌ بودند، اما پس از پیگیری معلوم شده که فوت شده‌اند. برخی هم دارای معلولیت خاص بودند که امکان حضور در مدرسه را نداشته‌اند.

افزایش ۱۷درصدی دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل طی ۶ سال

مرکز پژوهش‌های مجلس، ۲۰اسفند۱۴۰۱ از افزایش ۱۷ درصدی دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در مدت شش سال خبر داده بود. براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، «نرخ جذب بســیار ناچیز کودکان بازمانده از تحصیل در کنار تعداد بالای ترک‌ تحصیل ســالیانه از ۳۴۷ هزار نفر تا ۲۷۰ هزار نفر موجب شده روند بازماندگی از تحصیل در نظام آموزش و پرورش روبه رشد باشد.» براساس این گزارش، تلاش‌ سال‌های گذشته برای جلوگیری از ترک‌تحصیل دانش‌آموزان یا جلوگیری از بازماندن آن‌ها از تحصیل نتوانسته بود انتظارات را برآورده کند.

گزارش «بررسی روند ترک تحصیل و بازماندگی از تحصیل درآموزش‌و‌پرورش» که در فاصله سال‌های ۱۳۹۳-۱۴۰۱ از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس تهیه شده، نشان می‌دهد علی‌رغم سیاست‌گذاری مکرر در قبـل و بعد از انقلاب در خصوص پوشــش کامل تحصیلی و جذب همه کودکان بازمانده از تحصیل، این اهداف تحقق نیافته و تعــداد ۹۱۱ هزار و ۲۷۲ کودک لازم‌التعلیم در ســال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ از تحصیل بازمانده‌ بودند. تعداد ۲۷۹ هزار و ۱۹دانش‌آموز هم در ســال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ ترک تحصیل کرده‌ بودند.»

براساس نتایج این گزارش، «آمار بازماندگان از تحصیل هم‌ســو با سیاســت‌گذاری‌ها و در جهت کاهش و در نهایت به صفر رســیدن نیســت. بلکه این نرخ در ســال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ نسبت به ســال تحصیلی ۱۳۹۵-۱۳۹۴ به میزان ۱۷.۱۵ درصد افزایش یافته است.»

بر‌اساس این آمار، در واقع طی ۶ سال تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل بیشتر از ۱۷درصد افزایش پیدا کرده‌اند.

نویسندگان گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در نهایت به این نتیجه رسیده‌ بودند، «نرخ جذب بســیار ناچیز کودکان بازمانده از تحصیل در کنار تعداد بالای ترک‌‌تحصیل ســالیانه از ۳۴۷ هزار نفر تا ۲۷۰ هزار نفر موجب شده روند بازماندگی از تحصیل در نظام آموزش‌و‌پرورش رو به رشد باشد. متاســفانه جمعیت ترک‌‌تحصیل کنندگان در دوره ابتدایی و متوسطه اول (دوره آموزش و پرورش عمومی) از ســال تحصیلی ۱۳۹۴-۱۳۹۳ تا سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ رو به افزایش بوده است.»

اما از سوی دیگر، گزارش «شاخص‌های عدالت اجتماعی» مرکز آمار ایران که در اسفند۱۴۰۲ منتشر شده نشان می‌دهد که در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ روند بازماندگی از تحصیل مسیری صعودی را پیموده است.

سوابق معاون جدید آموزش ابتدایی

خانم حکیم زاده به‌تازگی و با حکم «علیرضا کاظمی»، وزیر آموزش‌و‌پرورش دولت چهاردهم، به‌عنوان معاون آموزش ابتدایی دوباره و در سمت معاونت به این وزارت‌خانه بازگشته است. از سوابق رضوان حکیم زاده می‌توان به «معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش‌و‌پرورش، عضو حقیقی هیات امنای سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی، مدیرکل برنامه بودجه و تحول سازمانی دانشگاه تهران، عضویت در کارگروه صلاحیت‌های عمومی هیات علمی دانشگاه تهران با حکم شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاونت تحصیلات تکمیلی و آموزشی کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تهران در دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، مدیر گروه روش‌ها و برنامه‌های درسی و آموزشی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران و عضویت در هیات علمی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه تهران» اشاره کرد.

او سابقه حضور به‌عنوان معلم دوره ابتدایی و راهنمایی را هم در کارنامه خود دارد.