«یک عروسی مثل کتاب قصه‌ها»

فرستنده:  دیانا تبریزی Diana Tabrizi 

فیلم کوتاه یونیسف علیه ازدواج کودکان

عروسی قصه نیست

در فیلمی که توسط یونیسف تولید شده، دختربچه‌ای در حال آماده شدن برای مراسم عروسی، دست در دست همسر بزرگسالش نشان داده می‌شود. یونیسف می‌خواهد با این فیلم توجه‌ها را به حقیت ازدواج کودکان جلب کند؛ اتفاقی که هر سال زندگی حدود ۱۵ میلیون دختربچه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در این فیلم کوتاه چهزه دختربچه در صحنه‌های اول نشان داده نمی‌شود و ما تنها او را از پشت می‌بینیم یا بخش‌هایی از صورت او را می‌بینیم. به نظر می‌رسد که او یک عروس معمولی است اما کفش‌های بچه‌گانه، دفتر نقاشی و یک عروسک خرسی، قبل از اینکه شوهر ۳۵ ساله تور را از روی صورتش بر دارد، ما را با واقعیت روبه رو می‌کند.

Unice

 پیامی که روی پشتی یک صندلی دیده می‌شود این است: «او به من بدهکار است.»

ازدواج کودکان یک اتفاق شاد و هیجان انگیز نیست. دختربچه‌ها با ازدواج قبل از اینکه از نظر جسمی و روحی به بلوغ برسند، از تحصیل محروم می‌شوند. آنها در معرض انواع آسیب‌های روحی و جسمی ناشی از ازدواج قرار می گیرند. سقط جنین، آسیب دستگاه تناسلی و افسردگی تنها بخشی از این آسیب‌هاست. بارداری کودکان در موارد زیادی به مرگ مادر و کودک می‌انجامد. ازدواج زیر ۱۸ سال باعث تجربه بیشتر خشونت خانگی، ابتلا به اچ آی وی هم می‌شود.

آنتونی لیک مدیر یونیسف می‌گوید: «دنیا آگاه شده که ازدواج کودکان زندگی کودکان، فرزندان آینده آنها و جامعه شان را نابود می‌کند. این موضوع بسیار حساتی است چون تا سال ۲-۳۰ تعداد بچه‌هایی که در کودکی ازدواج کرده‌اند به یکی ملیارد نفر خواهد رسید. این یعنی یک میلیارد زندگی تباه شده؛ یک میلیارد آینده از بین رفته.»

بر اساس قانون مدنی ایران، سن قانونی ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال تعیین شده است. با این حال در ماده ١٠۴١ قانون مدنی آمده است: «عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن ١٣‌ سال تمام شمسی و پسر‌ قبل از رسیدن به سن ١۵‌سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی به شرط رعایت ‌مصلحت با تشخیص دادگاه صالح.»

بیشتر بخوانید: ازدواج دختربچه‌ها؛ خشونت با رضایت جامعه

به گفته مرکز آمار ایران، سیستان و بلوچستان، بیشترین زنان ازدواج کرده زیر ۱۵ سال را دارد.

شهیندخت مولاوردی دوشنبه ۱۰ اسفندماه گفته بود که قرار است ۱۵ اسفند ماه با وزیر دادگستری با این هدف تفاهمنامه‌ای امضاء شود. مولاوردی گفته بود که از وزارت دادگستری درخواست شده که گزارشی درباره ازدواج‌های زودهنگام و زیر سن قانونی دختران به معاونت امور زنان و خانواده ارایه دهد.

او گفت این موضوع به مرجع ملی حقوق کودک برای بررسی و پیگیری فرستاده خواهد شد.

شهیندخت مولاوردی پیش از این از آمار «نگران‌کننده» ازدواج کودکان دختر قبل از رسیدن به سن قانونی سخن گفته بود: «حتی شاهد ازدواج دختران کمتر از ۱۰ سال نیز بوده‌ایم.» رادیو زمانه 20 اسفند